Italia vrea să protejeze tradiția și interzice alimentele cultivate în laborator

Guvernul Italiei a aprobat un proiect de lege care interzice utilizarea alimentelor și a hranei pentru animale produse în laborator, deoarece îşi propune să salveze moştenirea agroalimentară a ţării, a declarat ministrul Agriculturii, într-o conferinţă de presă, după o reuniune a Cabinetului, transmite Reuters.

Dacă propunerea va fi adoptată de parlament, industria italiană nu va avea voie să producă alimente sau furaje „din culturi celulare sau ţesuturi derivate din animale vertebrate”, se arată în proiectul de lege.

Încălcarea regulilor ar putea duce la amenzi de până la 60.000 de euro.

Produsele de laborator, în opinia noastră, nu garantează calitatea, bunăstarea şi protecţia culturii noastre, a tradiţiei noastre”, a declarat ministrul Francesco Lollobrigida, membru al partidului de dreapta Fraţii Italiei al premierului Giorgia Meloni.

Administraţia naţionalistă a lui Meloni s-a angajat să protejeze alimentele Italiei de inovaţiile tehnologice considerate dăunătoare şi a redenumit Ministerul Agriculturii „Ministerul Agriculturii și al Suveranităţii Alimentare”.

Confederaţia naţională a fermierilor Coldiretti a lăudat mişcarea împotriva „alimentelor sintetice”, declarând că este necesară o interdicţie pentru a proteja producţia locală „de atacurile companiilor multinaţionale”.

Proiectul de lege prevede că fabricile care încalcă prevederile pot fi închise, iar producătorii îşi pot pierde dreptul de a obţine finanţare publică timp de până la trei ani.

Iniţiativa a înfuriat organizaţiile care susţin dezvoltarea de produse alimentare „pe bază de celule” în toată Europa, precum şi grupurile pentru drepturile animalelor.

Aprobarea unei astfel de legi ar închide potenţialul economic al acestui domeniu în curs de dezvoltare din Italia, împiedicând progresul ştiinţific şi eforturile de atenuare a schimbărilor climatice”, a declarat Alice Ravenscroft, şefa de politici la Good Food Institute Europe.

Reţeaua companiilor alimentare Cellular Agriculture Europe a declarat că Italia limitează opţiunile pentru consumatorii care sunt preocupaţi de bunăstarea animalelor şi de impactul asupra mediului al alegerilor lor alimentare.

Grupul anti-vivisectie LAV a numit proiectul de lege „o cruciadă ideologică, anti-științifică împotriva progresului”. Potrivit grupului, carnea de laborator, care este produsă din celulele animalelor vii, reprezintă o alternativă bună la reproducerea intensivă şi sacrificarea acestora.

Interzicerea cărnii pe bază de celule nu este singura iniţiativă a Giorgiei Meloni de a împiedica alimentele neconvenţionale să ajungă pe mesele italienilor.

Recent, ea a spus că guvernul pregăteşte o serie de decrete pentru a introduce etichete informative pe produsele care conţin sau sunt derivate din insecte, pe fondul unei dezbateri privind utilizarea făinii de greieri.

Oamenii este necesar să poată face o alegere informată”, a scris ea pe Twitter.

Comisia Europeană este de acord cu alimentele cultivate în laborator

Reamintim că Uniunea Europeană a conceput programul „Farm to Fork”, prin care se urmărește trecerea la un sistem alimentar așa-zis „corect, sănătos și prietenos cu mediul”.

Printre dezideratele acestui program se găsește și „reproiectarea sistemelor alimentare de azi, care sunt responsabile pentru o treime din emisiile de gaze cu efect de seră (GHG), consumă mari cantități de resurse naturale, ducând la pierderea biodiversității”, după cum se scrie pe site-ul Comisiei.

Evident, asta înseamnă schimbarea modului tradițional de a face agricultură, inclusiv prin promovarea schimbării modului în care sunt crescute animalele. La nivel de alimentație se dorește creșterea consumului de alimente alternative precum „insecte, alge și reziduuri ale bioeconomiei, cum ar fi deșeurile de pește”. (Capitolul 2.4. Documentul oficial: aici).

Având în vedere că întreaga strategie a UE este bazată pe reducerea emisiilor de carbon (Green Deal), cât va mai dura până când „mâncarea alternativă” va deveni singura permisă pe mesele europenilor?

Strategia pare similară cu cea folosită în cazul mașinilor: deși automobilele pe benzină și motorină nu sunt interzise explicit, UE subvenționează masiv motoarele electrice, iar din 2035 este interzisă producerea de mașini cu motoare termice. În aceste condiții, deținerea unei „mașini clasice” va deveni din ce în ce mai costisitoare.

Citiți și:
ONU, Green Peace, UE ne obligă să reducem până în 2030 consumul de carne cu 62%. În schimb ne impun carne artificială sau chiar insecte
Raportul care zguduie rațiunea: O parte din carnea cultivată în laborator, promovată de Forumul Economic Mondial și Bill Gates, este făcută din celule canceroase imortalizate
Mâncare pentru neamul lui Frankenstein: După greieri și viermi, UE introduce carnea sintetică. Fermierii contraatacă!

 

yogaesoteric
17 mai 2023

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More