Iubirea fără de răspuns e și ea o fericire

Odată un om mi s-a destăinuit astfel: „Am iubit. Și nu voi mai iubi niciodată. De fiecare dată când am avut acest sentiment, de fiecare dată, drept răspuns am fost rănit”. Da, este trist.

Am iubit, dar am fost trădat”. Este suficient să pornești radioul și toate cântecele au acest laitmotiv. Iubirea în sine înseamnă viață și fericire. Problemele încep atunci când așteptăm reciprocitate. Aici este izvorul tuturor suferințelor. Atunci când iubesc, în mod inevitabil mă bucur. Dacă iubesc și îmi doresc cu tot dinadinsul să fiu și eu iubit, atunci, nefiind iubit în reciprocitate, încep să sufăr.

Dar în iubirea adevărată nu contează deloc dacă cel pe care îl iubim ne răspunde cu aceeași iubire sau nu. Iubesc, pentru că vreau să trăiesc, să mă bucur și să fiu fericit. Atât. Nu aștept să-mi dai iubirea ta în schimbul iubirii mele. Dacă o să mă iubești și tu – o să-ți fiu foarte recunoscător, căci sunt om și sufletul mi se umple de bucurie când sunt iubit. Iar dacă nu-mi vei răspunde la iubire, nu voi dispera, nici măcar nu mă voi întrista, ci te voi iubi oricum, poate chiar mai mult. Pentru că în caz contrar ne vom îmbolnăvi, ne vom ofili.

Să ne amintim mereu: omul care cunoaște iubirea lui Dumnezeu, nu are nevoie de recunoștința oamenilor. Dacă are parte de ea, este bine, iar dacă nu – la fel de bine, fără durere, suferințe și drame nefolositoare duhovnicește. Așa se explică de ce sfinții și mucenicii din toate timpurile nu așteptau recunoașterea, mulțumirile și iubirea din partea celorlalți oameni. Socrate, atunci când era certat de cineva, spunea: „Atunci când nu sunt de față, spune tot ce vrei despre mine, dacă vrei, dă-mi și niște pumni”. Iar noi adesea ne indispunem dacă ni se face o cât de mică observație.

Iubirea este un drum, iubirea este calea. Nu știu în ce punct al acestei călătorii te afli. Poate ești abia la început, poate undeva la mijloc sau poate ai ajuns deja la final. Indiferent unde te afli, amintește-ți întotdeauna cuvintele Domnului: „Eu sunt Alfa și Omega, Eu sunt Începutul și Sfârşitul!” De ce anume Alfa și Omega? De ce Începutul și Sfârşitul? Pentru că începutul și sfârşitul cuvântului grecesc „Α-Γ-Α-Π-Ω” (agapo, care înseamnă „a iubi”) reprezintă anume aceste litere – Alfa și Omega. Cine e Cel care ne vorbește întotdeauna despre și cu iubire? Domnul nostru Iisus Hristos. Sunt cuvintele Lui: „Te iubesc!”.

Autor: Pr. Andrei Konanos

Citiți și:
Iubirea necondiționată ca energie subtilă, sublimă, ce vine de la Dumnezeu, începe cu tine
Iubirea, eterna poveste
Atunci când iubirea ne inundă fiinţa şi devine o iubire fără măsură ne expansionăm într-un mod euforic de la finit către infinit

  

 yogaesoteric
23 aprilie 2021

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More