Jocul numerelor

Autoritățile și „experții” ne recomandă să consultăm doar site-uri oficiale, să evităm să ne lăsăm manipulați de conspiraționiști, corona sceptici, negaționiști, mistici etc. și să avem încredere în idolul numit știință. Deși, până la pandemie, nu auzisem nimic despre majoritatea „experților vedete TV”, m-am decis să le urmez sfatul și să îmi iau informațiile numai din surse credibile. Urmăresc două surse: VAERS și ourworldindata.

Vaccine Adverse Event Reporting System (VAERS), înființat în 1990, este un sistem național de avertizare timpurie pentru detectarea posibilelor probleme de siguranță la vaccinurile autorizate de SUA. VAERS este co-administrat de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) și Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA). Deci nu este nici conspiraționist, nici negaționist, nici antivaccinist. Se poate accesa pe adresa https://vaers.hhs.gov/about.html. De acolo am aflat că, în 7 luni, pentru vaccinul anticovid s-au înregistrat mai multe efecte adverse decât pentru orice alt vaccin clasic cumulat în 20 de ani. De exemplu, s-au raportat peste 1.500 de avorturi spontane postvaccin la femei, care într-o proporție de 91% nu aveau antecedente patologice.

Ourworldindata este o platformă dezvoltată de Universitatea din Oxford (care nu este conspiraționistă, negaționistă sau antivaccinistă) care sintetizează datele din întreaga lume și poate fi accesată la adresa https://ourworldindata.org/coronavirus. De acolo am accesat datele privind pandemia din 4 țări: două în care s-a vaccinat masiv și au fost luate măsurile restrictive recomandate de experți (Israel și SUA) și două în care vaccinarea a mers greu și a existat o laxitate în ceea ce privește măsurile restrictive (Iordania și India).

Am urmărit numărul de cazuri noi (la un milion de locuitori) în perioada de vârf a pandemiei în fiecare țară, numărul de decese (la un milion de locuitori) și procentul de vaccinări complete. Am ales raportarea la milionul de locuitori deoarece aceste țări au populații diferite: Israel – 9,1 milioane de locuitori, Iordania – 10 milioane de locuitori, SUA – 328,2 milioane locuitori, India – 1,366 miliarde locuitori. Cei doi parametri, cazuri noi și decese au valoare orientativă. Numărul cazurilor noi confirmate este diferit de numărul cazurilor reale din două motive: testarea limitată și erorile testelor. Numărul deceselor este influențat de modalitatea de raportare impusă de OMS.

Datele culese sunt prezentate mai jos:

Cazuri noi la mil. locuitori
Decese la mil. locuitori
% populație vaccinată complet

(sursa https://ourworldindata.org/coronavirus)

Două observații:

1. Este posibil ca vaccinarea să nu fi influențat în mod semnificativ mersul pandemiei. Mai mult, situația epidemiologică din India și Iordania a fost și este mai bună decât în Israel și SUA. Pot exista mai multe explicații: fie eficiența vaccinului nu este cea prognozată, fie perioada de protecție este mai mică de 6 luni, fie vaccinul este ineficient față de varianta delta, care a devenit dominantă în aceste țări. De remarcat că, în perioada de vârf, India a avut un număr de cazuri și de decese la mai puțin de jumătate comparativ cu Israel și SUA (India – 3,01 decese /milion locuitori la 21 mai 2021, Israel – 7,38 decese/milion locuitori la 25 ianuarie 2021, SUA – 10,27 decese/milion locuitori la 14 ianuarie 2021).

2. Vaccinații se pot infecta, se pot îmbolnăvi și pot transmite virusul la fel ca nevaccinații. De aceea nu se justifică măsuri discriminatorii luate împotriva nevaccinaților sau obligativitatea vaccinării.

În concluzie, sloganul „Învingem pandemia prin vaccinare” nu are deocamdată susținere în jocul numerelor.

P.S.1: Un alt mit care începe să se prăbușească: „vaccinații se pot îmbolnăvi, dar fac forme ușoare”. În luna iulie 2021, 40% dintre decese în Marea Britanie se înregistrau la vaccinați, iar în SUA, în statul Massachusetts, majoritatea deceselor și spitalizărilor au fost la persoane vaccinate. Cifrele arată astfel: SUA, pe 11 ianuarie 2021, raporta la 752,48 cazuri noi/milion locuitori, 383,23 cazuri/milion locuitori spitalizați, iar la ATI – 86,32 cazuri/milion locuitori la o rată de vaccinare – 0%. Pe 28 august 2021, la 465,18 cazuri noi/milion locuitori existau 282,46 cazuri/milion locuitori spitalizați, la ATI – 75,64 cazuri/milion locuitori deși rata de vaccinare completă era de 51,47% (vezi https://ourworldindata.org/coronavirus).

P.S.2: Repet pentru a nu știu a câta oară: sunt pro-vaccinare, dar împotriva vaccinării obligatorii. Am participat la nenumărate campanii pro-vaccinare pentru acele vaccinuri care și-au dovedit eficiența în timp. Am mari reticențe cu privire la produsele vaccinale folosite în actuala pandemie și de aceea nu pot să le recomand. De altfel, o recentă cercetare sociologică în SUA constată că sunt mai reticenți cei cu doctorat în știință și nu (cum se afirmă până în prezent) persoane inculte și neinformate.

Prof. Vasile Astărăstoae

Citiți și:
Dr. Vasile Astărăstoae despre mască și vaccin…
O piatră de poticnire pentru Fauci și Arafat: De ce covid-19 se răspândește în țările cele mai vaccinate

yogaesoteric
28 octombrie 2021

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More