Junk food-ul este un pericol pentru fertilitatea bărbaților!

 

Alimentația bogată în grăsimi saturate poate afecta calitatea spermei!

Cercetătorii au descoperit că bărbații care consumă în mod frecvent pizza, cartofi prăjiţi sau hamburgeri prezintă un risc mărit de infertilitate. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Harvard, alimentația are un impact direct asupra sistemului reproducător masculin.

Carnea roșie și carbohidrații rafinați, principalii inamici

După ce au analizat sperma unor tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 22 de ani, aceştia au descoperit că cei care aveau o dietă bogată în grăsimi săturate, un ingredient care se găseşte în majoritatea mâncărurilor procesate, aveau un risc ridicat de infertilitate.

Înainte de a participa la studiu, toţi cei 188 de bărbaţi voluntari au fost supuşi mai multor teste care să excludă orice alte afecţiuni care ar putea compromite calitatea spermei. Participanţii au fost apoi rugaţi să răspundă la întrebările unui chestionar legat de stilul lor de viaţă şi de obiceiurile alimentare.

După completarea chestionarelor, participanţii au fost împărţiţi în două categorii. Prima categorie îi includea pe cei care consumau în mod frecvent carne roşie, carbohidraţi rafinaţi, dulciuri şi băuturi carbogazoase. În a doua categorie au fost incluşi cei care consumau peste, fructe, legume şi cereale integrale.

Testele au analizat apoi concentraţia spermei. În urma acestor teste a reieşit ca bărbaţii care aveau o dietă bazată pe fructe, legume şi cereale integrale aveau şanse maxime de a deveni taţi, în timp ce bărbaţii din categoria consumatorilor de carne roşie prezentau un risc mărit de infertilitate. „Principala descoperire a studiului indică faptul că o dietă sănătoasă este benefică pentru calitatea spermei”, a declarat autorul principal al studiului.

În special o dietă bogată în fructe şi legume proaspete, cereale integrale şi lactate îmbunătăţeşte calitatea şi mobilitatea spermei, care poate fertiliza un ovul mult mai uşor.

Studiul a mai arătat şi că o alimentaţie bogată în grăsimi saturate afectează calitatea spermei. Aceasta are o concentraţie mai mică, iar spermatozoizii sunt mai leneşi.

Studiul a mai indicat şi că sperma conţinea şi cantităţi mari de grăsimi. Calitatea spermei este afectată şi de greutatea crescută şi de activitatea fizică.

Vârsta afectează calitatea spermei

Un alt factor care afectează calitatea spermei este şi înaintarea în vârstă. Studii recente demonstrează că fertilitatea bărbaţilor scade rapid după vârsta de 41 de ani. După această vârstă, fertilitatea bărbaţilor scade anual cu 7%, iar după vârsta de 45 – 46 de ani scăderea este şi mai dramatică.

Şi copiii concepuţi după vârsta de 41 de ani au un risc mai mare de a se naşte cu afecţiuni cardiace, autism, epilepsie sau schizofrenie. Sunt şi mai expuşi riscului de a deceda mai devreme la vârsta maturităţii.

Calitatea spermei scade cu timpul, iar în cazul copiilor concepuţi după vârsta de 41 de ani, aceştia pot moşteni de la taţii lor erorile generice ale spermatozoizilor.

Citiți și:

Prof. dr. Nicolae Hâncu: Mâncarea nesănătoasă și stilul de viaţă nesănătos ucid mai mulţi oameni decât alcoolul şi fumatul

De ce mâncarea este, de fapt, şi informație

 

yogaesoteric
16 octombrie 2019

 

Also available in: English

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More