Kissinger: „SUA se află în pragul unui război cu Rusia și China”
Lumea se află acum în pragul unui dezechilibru periculos, cauzat în mare parte de absența unei strategii în politica internațională a SUA. Aceasta este părerea fostului secretar de stat american Henry Kissinger, care, la vârsta de 99 de ani, nu pare să-și fi pierdut luciditatea.
„Ne aflăm în pragul unui război cu Rusia și China din cauza unor probleme pe care le-am creat parțial, fără să avem nicio idee despre cum se va termina sau la ce ar urma să ducă”, spune Kissinger, intervievat de Wall Street Journal.
În luna mai a anului trecut, fostul șef al diplomației de la Washington a stârnit deja o polemică aprinsă, susținând că în fapt, conflictul din Ucraina ar fi putut fi provocat de alegerile politice neglijente ale SUA și ale NATO. Într-adevăr, el nu vede altă opțiune decât să ia în serios preocupările de securitate declarate de președintele Vladimir Putin și consideră că a fost o greșeală din partea NATO să anunțe Ucraina că ar putea adera la Alianță. În opinia sa, Ucraina este, de fapt, o colecție de teritorii anexate cândva de Rusia, pe care rușii le consideră ca fiind ale lor, chiar dacă „unii ucraineni” sunt de altă părere. Stabilitatea ar fi mai bine servită dacă Ucraina ar deveni un stat-tampon între Rusia și Occident:
„Am fost în favoarea independenței depline a Ucrainei, dar am crezut că cel mai bun rol al acesteia ar fi ceva asemănător cu Finlanda”.
După invazia trupelor Moscovei, Kissinger adaugă însă: „Cred că, într-un fel sau altul, formal sau nu, Ucraina ar fi indicat să fie tratată (…) ca un membru al NATO”. Cu toate acestea, conflictul nu poate fi încheiat decât printr-un acord care să mențină câștigurile teritoriale obținute de Rusia în 2014, când a cucerit Crimeea și o parte din regiunea Donbass.
În ceea ce privește Taiwanul, Kissinger se teme că SUA și China se îndreaptă spre o criză și sfătuiește administrația condusă de președintele Joe Biden să mențină stabilitatea.
„Politica implementată de ambele părți a produs și a permis progresul Taiwanului într-o entitate democratică autonomă și a menținut pacea între China și Statele Unite timp de 50 de ani. Prin urmare, este necesar să fim foarte atenți la deciziile care ar putea schimba această structură de bază.”
Ce se petrece dacă se încearcă o divizare între Moscova și Beijing, așa cum a făcut el însuși la începutul anilor 1970? Acest proces, inițiat de Kissinger însuși în câteva călătorii secrete în China, a fost încununat de acordurile semnate de președintele Richard Nixon la Beijing în iulie 1972, care au stabilit parteneriatul dintre SUA și China, smulgând-o pe aceasta din urmă de sub controlul Uniunii Sovietice. În punctul în care a ajuns situația, însă, Kissinger nu crede că se poate aplica o formulă simplă:
„În acest moment nu mai poți să spui «hai să îi împărțim și să îi punem unul împotriva celuilalt». Tot ce poți face este să nu accelerezi tensiunile și să creezi oportunități, dar pentru asta este necesar să ai un obiectiv”.
Citiți și:
China, Rusia şi SUA sunt într-o cursă a înarmării cu armament militar dotat cu inteligenţă artificială
Kissinger cere SUA să trateze Rusia ca fiind o mare putere
Apocalipsa este cu siguranță aproape. Sunt de acord cu Henry Kissinger – Despre războiul rece cu China
yogaesoteric
17 octombrie 2022