L-a întrebat cineva pe Netanyahu de ce s-a declanșat toată teroarea?

Este foarte multă manipulare în legătură cu situația din Israel. În ciuda numeroaselor imagini cu bombe care explodează, nimeni dintre cei neinițiați nu înțelege nimic din ce se petrece acolo. Ceea ce se petrece este ceva cât se poate de clasic în domeniul manipulării: lași informații incomplete despre un eveniment și, fără ca toate acestea să aibă o logică, împarți opinia publică în pro și contra. Doar că, fără a avea informația de bază, atât tabăra pro cât și cea contra, aberează. Iar din aberațiile celor două tabere reușești să compromiți evenimentul care, astfel, trece în uitare.

Cam despre asta este vorba în conflictul din Israel. Vedem rachete pe cer dărâmând clădiri de-o parte și de cealaltă, dar nu înțelegem un aspect esențial: de ce? De ce se petrece ceea ce se petrece? Ambasadorul Israelului la București povestea doct cum Hamas a acumulat rachete de-a lungul timpului și acum s-a apucat să tragă cu ele. Minte! Are domnia sa vreo sursă în Hamas care i-a spus chestia asta? În mod evident nimeni nu știe mai nimic, dar se aruncă aiurea cu minciuni. În final victime sunt oamenii simpli aflați de-o parte și de alta a taberei. Credeți-mă n-au nicio vină nici evreii care trăiesc sub teroare și dau fuga la buncăr atunci când sună sirena și nici amărâții de palestinieni care – neavând buncăre – mor ca șobolanii printre dărâmături. Ce oare justifică aceste crime abominabile? De ce trebuie să moară oamenii simpli, care n-au niciun amestec în toată nenorocirea asta?

Sunt mulți care tratează superficial fenomenul. Ei nu știu ce-i aia război. Când auzi cum vine racheta spre tine îți îngheață sângele-n vine știind că urmează să mori. Te uiți la traiectoria ei rămânând ca o stană de piatră. Timpul pare a se dilata. E exact ca-n anticamera morții. Și-apoi bubuitura te aruncă într-o altă realitate. Doar cel căruia i-a bubuit o rachetă în apropiere cunoaște sentimentul. E o frica teribilă, o stare de perplexitate care te cuprinde. Te simți copleșit, știi că ți-a venit moartea. Și-apoi, brusc, treci într-un alt regim: observi că racheta n-a bubuit pe tine, ci undeva în apropiere. Inițial te bucuri că n-ai căzut victimă, dar praful și molozul îți blochează respirația. Apoi se lasă un moment de liniște apăsătoare, doar că nu e liniște. Explozia te asurzește și, treptat, îți revin simțurile. Atunci începi să auzi urletele sfâșietoare, pietrele care cad de peste tot și strigătele disperate de ajutor. Ai intrat într-un alt rol, cel de salvator. Te apuci să mai salvezi pe cine poți. O femeie urlă că bărbatul ei era în casă, un altul își caută cu disperare soția și copiii. Și, în toată nebunia, cel mai groaznic aspect este că știi că, undeva sub dărâmături, sunt oameni care nu mai pot să strige, dar care, dacă sunt găsiți, au zile. Se mai petrec și minuni, dar și tragedii. În tot acest timp, în care lupți alături de ceilalți să mai salvezi ce se poate salva, ochii îți fug din timp în timp pe cer. Nu uiți nicio clipă că o nouă rachetă poate să vină spre tine, iar totul să reînceapă. Pe cer te uiți de frică, pe pământ e iad: miros de sânge, oameni cu infirmități și sirene urlând în zadar.

Pentru cel care-a trecut prin evenimente similare celor despre care vă vorbesc, faptul că este cald în casă este o minune. La fel și atunci când constată că e apă curentă la robinet, că poți face o baie caldă și, mai ales, că e atâta liniște. Locurile obositoare și pline de poluare fonică precum marile noastre orașe sunt oaze de liniște pe lângă iadul din zonele de conflict. Aceasta este teroarea pe care o trăiesc oamenii simpli din Israel și Palestina, indiferent de zona în care se află. Și de aceea vă întreb dacă v-ați întrebat de ce?

L-a întrebat cineva pe Netanyahu de ce s-a declanșat toată teroarea? Nu, pentru că e un subiect tabu. Cum se explică faptul că Hamas-ul, după ce a fost liniștit de aproape uitaserăm că există, a renăscut cu atacuri mai puternice decât niciodată? Cum poate fi explicat acest comportament aparent irațional? În mod evident, căutând declanșatorul. Focul nu se aprinde fără scânteie, ați uitat? Nu există efect fără cauză! Așadar de ce se petrece ceea ce se petrece?

Inițial autoritățile israeliene au blocat protestele populației arabe din Ierusalim îndreptate împotriva evacuării mai multor zeci de palestinieni din cartierul Sheikh Jarrah din Ierusalimul de Est. Situația era deja tensionată, fuseră puse mai multe restricții de circulație pentru a se evita manifestațiile. În ciuda acestora, credincioșii musulmani au reușit să meargă pentru a se ruga la moscheea Al-Aqsa în ultimele zile ale Ramadanului. Atunci, fix atunci, autoritățile israeliene au lansat un atac brutal asupra moscheii, demers absolut aberant. Au intrat cu bastoane de cauciuc, cu gaze lacrimogene și au aruncat cu petarde pentru a-i izgoni pe credincioși din moschee. E un gest fără precedent care efectiv nu se face. N-ai ce căuta în locul de cult al omului pentru a-i deranja rugăciunile. Însă nu e vorba o simplă razie a poliției. Doctorii palestinieni au raportat peste 180 de răniți și 80 de internați în stare gravă. Imaginile violenței din moscheea Al-Aqsa – care este unul dintre cele mai sfinte locuri ale musulmanilor – au făcut înconjurul lumii musulmane, stârnind furia oamenilor, indiferent de facțiunea din care făceau parte.

Iată motivul pentru care a înnebunit Hamas-ul. Lupta lor este susținută de întreaga suflare musulmană, indiferent de politica țării căreia-i aparțin. Pare că a fost o provocare pe față. Și iată motivele: pe de o parte, la acel moment Netanyahu nu reușise să încropească un guvern, astfel încât era pe cale să piardă controlul puterii. Intrarea în stare de conflict are rolul de a-i îmbuna pe adversari, care l-ar fi putut lăsa să-și încropească un nou cabinet. Așadar o măruntă politică de doi bani. Care până la urmă nu a avut succes. Noul premier al Israelului, numit în urmă cu câteva zile, este Naftali Bennett.

Ar mai fi însă ceva: vaccinul. Este o cenzură teribilă în ceea ce privește informațiile din Israel. După teroarea vaccinării cu forța, urmează pumnu-n gură în ceea ce privește efectele adverse. Nimeni nu spune nimic. Morții se raportează aiurea – e o secretomanie teribilă în ceea ce privește cauza morții – iar numărul îmbolnăvirilor de covid nu trebuie să depășească un anumit nivel. De aceea, de multe ori, se fac încadrări aiurea și se falsifică statisticile. Dacă vrei să ascunzi o problemă medicală gravă, cel mai eficient este să provoci ceva și mai grav, cum ar fi, de exemplu, un război. Atunci lumea intră în altă logică și pe puțini îi mai interesează de morții aceia.

Sunt câteva chestiuni care ne arată limpede că, aflate la putere, conştiinţele bolnave pot genera dezastre, iar acum ne aflăm în anticamera unuia de proporții globale.

Autor: Dan Diaconu

Citiţi şi:
Ocupaţia israeliană în Cisiordania şi Fâşia Gaza. 49 de adevăruri semnificative
Devine Israelul o teocrație?
Israel oferă vaccinuri anti-covid țărilor care au anunțat că își mută ambasada la Ierusalim

yogaesoteric
17 iunie 2021

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More