La cursurile MISA se practică yoga integrală. Drept la replică solicitat cotidianului LibertateaCătre Libertatea
În atenţia redactorului-şef Ana Niţă

În urma articolului “Un fost membru MISA dezvăluie practicile la care erau supuşi <yoghinii tineri> conduşi de guru Gregorian Bivolaru” – titlu din ediţia tipărită a ziarului, intitulat în ediţia electronică a ziarului „Am refuzat sa beau urină”, semnat de Sorin Golea, Biroul de Presă MISA solicită acordarea dreptului la replică.

DREPT LA REPLICĂ

La cursurile MISA se practică yoga tradiţională
Aceasta nu are nimic comun cu elucubraţiile lui Cristian Bodnărescu

În urma publicării de către Libertatea a articolului “Un fost membru MISA dezvăluie practicile la care erau supuşi <yoghinii tineri> conduşi de guru Gregorian Bivolaru. Am refuzat să beau urină”, semnat de Sorin Golea, Biroul de Presă MISA solicită acordarea dreptului la replică, pentru corecta informare a cititorilor dumneavoastră.

Minciuni gogonate

Biroul de Presă MISA precizează că în cadrul cursurilor de yoga MISA nu există “grupuri de sex”, nu se realizează sex în grup şi nici nu se bea urină. Nu există nici o iniţiere referitoare la „urinatul maestrului în gura studentului”. Acestea sunt doar nişte aberaţii ale unei minţi bolnave. De altfel, afirmaţiile lui Cristian Bodnărescu nu respectă nici măcar linia logicii. Astfel, acesta spune că toate aceste gogomănii se petrec după anul patru de studiu, dar el a fost înscris la cursurile MISA doar un an – nu doi, aşa cum se afirmă în articol.

Articolul abundă de minciuni. Pletele nu sunt şi nu au fost considerate niciodată o problemă la cursurile de yoga MISA. Există chiar instructori de yoga – bărbaţi, care poartă părul lung. Nu este recomandată, însă, muzica rock, al cărui fan este Cristian Bodnărescu. De asemenea, urinoterapia nu există în programa de curs a şcolii de yoga MISA. Este o minciună grosolană să afirmi că o condiţie a frecventării cursurilor de yoga este băutul urinei.

Fotografii folosite tendenţios

Mai mult, Cristian Bodnărescu nu este şi nu a fost membru MISA, ci un simplu cursant. MISA are doar 27 de membri, toţi cu studii universitare şi aproximativ 35.000 de cursanţi şi simpatizanţi. La cursurile de yoga se poate înscrie oricine în perioada lunilor octombrie – decembrie, anual. De asemenea, încetarea frecventării acestor cursuri se poate realiza de către orice cursant, oricând acesta doreşte.

De altfel, fotografiile din articol sunt tendenţioase. Imaginile sunt de la un târg de carte unde yoghinii MISA au făcut demonstraţii publice de posturi corporale yoghine – asana-e. În contextul în care sunt postate se sugerează „orgii” – în cadrul explicaţiei foto se vorbeşte despre şedinţe yoga, „integrare în absolut” şi „tinerii îmbrăcaţi sumar”. Pentru clarificarea acestor aspecte, Biroul de Presă MISA precizează că la şedinţele de yoga de la sala de curs participanţii sunt întotdeauna îmbrăcaţi, de preferinţă în haine sport (trening).

Respectaţi Codul Deontologic al Ziaristului

Conform reglementărilor Codului Deontologic al Ziaristului, adoptat de Clubul Român de Presă – Articolul 10 – “ziaristul şi redacţia au datoria de a face corecţiile necesare în cazul în care, din vina lor, vor fi date publicităţii informaţii inexacte. În asemenea cazuri, instituţia respectivă are obligaţia de a publica, în termen de 5 zile de la primire, pentru publicaţiile cotidiene, dreptul la replică al reclamantului, ca formă esenţială de reparare a prejudiciului adus acestuia.”

Subliniem faptul că jurnalistul Sorin Golea a încălcat flagrant în acest articol următoarele prevederi ale acestui cod deontologic:
– Articolul 5: “se vor da publicităţii punctele de vedere ale tuturor părţilor implicate în cazul unor păreri divergente. Nu se vor aduce acuzaţii fără să se ofere posibilitatea celui învinuit să-şi exprime punctul de vedere”;
– Articolul 2: “se pot da publicităţii numai informaţiile a căror veridicitate este sigură, după ce în prealabil au fost verificate din cel puţin 2 surse credibile”.

Biroul de Presă MISA
14 ianuarie 2008

 
Notă. În urma acestei replici, Libertatea a publicat o scurtă ştire:
 

„La MISA ‘nu se realizează sex în grup şi nici nu se bea urină’. Ziarul Libertatea a publicat pe 5 ianuarie 2008 un articol cu titlul ‘Am refuzat să beau urină’. Cristian Bodnărescu, un fost membru al Mişcării de Integrare Spirituală în Absolult (sic!) (MISA), a dezvăluit motivul pentru care a ieşit din această organizaţie după doi ani de studiu yoga de tip MISA. Bodnărescu a relatat cu lux de amănunte cum se petreceau celebrele şedinte de sex în grup şi ce însemna iniţierea studenţilor din anul patru de studiu MISA prin băutul urinei maestrului, direct de la jet. Contrar informaţiilor de notorietate legate de această organizaţie, MISA a explicat ieri că în cadrul cursurilor de yoga ‘nu există grupuri de sex, nu se realizează sex în grup şi nici nu se bea urină’. ”
 

Această ştire nu doar că nu ne acordă dreptul la replică, ci reia aberaţiile prezentate în primul articol. Acest mod mizerabil de a proceda este din păcate tipic pentru presa din România. Libertatea preferă să publice nişte minciuni de necrezut, doar pentru a atrage cititori cu ştiri de scandal, decât să procedeze onorabil şi să respecte adevărul şi dreptul la imagine al cetăţenilor.
 

yogaesoteric

16 ianuarie 2008

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More