Le Figaro: China trage sforile la OMS. Ghebreyesus, fost membru al Partidului Comunist Etiopian

China profită de retragerea treptată a SUA din sistemul multilateral și dezinteresul administrației Trump față de organizațiile internaționale și își plasează pionii și candidații în puncte strategice. Unul dintre aceştia este inclusiv la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, un fost membru al Partidului Comunist din Etiopia, după cum arată Le Figaro într-o anchetă.

Primul african la conducerea OMS, Ghebreyesus a evitat orice critică la adresa Chinei, în ciuda faptului că Beijingul a luat extrem de târziu măsuri pentru evitarea răspândirii coronavirusului în întreaga lume. Alegerea sa la șefia OMS a fost contestată chiar de societatea civilă din Etiopia și o parte a clasei politice care i-a reproșat trecutul politic în Partidul Comunist, o organizație extrem de violentă în anii ’80.

Beijingul a făcut o politică de stat în ultimele decenii din investiții și cumpărarea de active în statele africane în schimbul accesului la resursele naturale. Un exemplu – China a finanțat integral sediul Uniunii Africane, iar sprijinul Africii a fost decisiv pentru ca Beijingul să-și impună la OMS pionul: Tedros Adhanom Ghebreyesus.

De altfel, OMS a fost suspectată atât de SUA, cât și de multe state europene că a minimalizat numărul deceselor din Wuhan pentru a nu supăra China. Trump chiar a decis ca SUA, cel mai mare contributor la bugetul OMS, să oprească finanțarea în semn de protest față de atitudinea fățiș pro-chineză a directorului organizației. Administrația americană a reproșat OMS că a subestimat grav pandemia de coronavirus și a devenit „complice” al operațiunilor Chinei de manipulare a datelor publice.

De altfel, sub presiunea Chinei, OMS nu a declarat urgență internațională decât la finalul lunii ianuarie, la aproape două luni de la apariția primelor cazuri în Wuhan.

Mai mult, OMS a criticat SUA pentru decizia de a închide frontierele pentru călătorii veniți din China, iar președintele OMS a felicitat public, în mai multe rânduri, autoritățile chineze pentru modul în care au gestionat criza, deși în spațiul public au apărut dovezi clare ale mușamalizării de către Partidul Comunist Chinez a dimensiunii reale a epidemiei.

Influența Chinei la ONU și la OMS – organizație satelit a ONU – a devenit extrem de puternică, arată Le Figaro. În plină expansiune, încă de la debutul anilor 2010, China încearcă neîncetat să ocupe un loc cât mai proeminent pe scena internațională

Una dintre metodele prin care China își sporește influența este plasarea în poziții – cheie a candidaților săi. Astfel, China controlează indirect și FAO (Organizația pentru Alimentație și Agricultură a ONU), comisia pentru dezvoltare industrială, comisia de telecomunicații internaționale și OMS. Nu doar actualul preşedinte al OMS este un apropiat al Beijingului, precedentul director al organizaţiei a fost chinez. Până de curând, China a controlat și Interpol.

„China este pe cale să preia controlul ONU”, avertizează un diplomat francez cu experiență la Națiunile Unite.

Cum reușește China să își impună oamenii în poziții strategice? Unul dintre instrumentele Beijingului este alianța cu un mare bloc de țări africane care au suficiente voturi pentru a trece inițiativele favorabile Chinei. Așa s-a petrecut în bătălia diplomatică pentru căile maritime din Marea Chinei sau cu accesul la tehnologia 5G. 

„Scopul Chinei este acela de a impune o nouă politică la ONU, una dintre ținte fiind eliminarea moțiunilor care apără drepturile omului. Ei vor să construiască o coaliție anti-drepturile omului și anti-occidentală, alături de aliații lor”, a declarat pentru Le Figaro un alt diplomat francez.

Etiopia – țara de origine a actualului șef al OMS – are o importanță strategică maximă pentru China. Foști marxiști, actualii lideri politici etiopieni au legături extrem de puternice cu China, care investește masiv în țara care are o rată de creștere economică anuală constantă de 9%.

Citiţi şi:

Șeful OMS vorbește despre nevoia unui guvern mondial: ‘Cea mai mare amenințare nu e virusul în sine, ci absenţa unei conduceri globale’

10 aspecte mai puțin știute despre OMS

China a ales expansionismul! Numai Germania și UE mai acordă credit Beijingului!yogaesoteric

16 octombrie 2020

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More