Le Figaro. Putin dezvăluie cine conduce cu adevărat America și NATO
Într-un interviu acordat cotidianului francez Le Figaro, președintele Rusiei, Vladimir Putin, și-a exprimat opinia în legătură cu modul în care este organizată structura puterii în Statele Unite ale Americii, considerând că președintele SUA este cel mai des doar o figură cunoscută a administrației, nu și cel care decide.
Putin este de părere că președintele SUA poate fi o personalitate aleasă prin prisma ideilor și a meritelor sale, dar este rareori una capabilă să formuleze directive, să conducă. Președintele rus a mai explicat faptul că birocrația din SUA, cunoscută ca Deep State, este foarte puternică și că nu acceptă schimbări reale ale direcției politice. El crede că un individ cu propriile idei este ales la Casa Albă doar pentru a satisface iluzia unui proces democratic, în realitate, bărbații în costume negre – cei care rămân anonimi opiniei publice și care nu sunt aleși – continuă să urmeze interesele bine stabilite ale elitei SUA în fiecare administrație.
„Știți, am avut discuții cu un președinte al SUA, apoi cu al doilea, cu al treilea… Președinții vin și pleacă, dar politica rămâne aceeași. Aveți idee de ce se întâmplă acest lucru? Pentru că birocrația deține de fapt puterea. Deci, o persoană este aleasă, vine cu propriile idei, după care oamenii cu serviete vin să-l viziteze – bine îmbrăcați, în costume negre, cumva ca cel pe care îl port, cu deosebirea că în locul unei cravate de culoare roșie au una neagră sau bleumarin. Și îi explică ceea ce trebuie să facă – și toată retorica schimbării, vedeți? Aceasta se petrece de fiecare dată, de la o administrație la următoarea”, spune Vladimir Putin în interviul acordat ziarului Le Figaro.
În același interviu, Putin solicită partenerilor NATO să înceteze să mai prezinte Rusia drept principala amenințare.
„Ce a fost interesant pentru mine la recenta reuniune NATO este că s-a spus că se dorește îmbunătățirea relațiilor cu Rusia. Atunci de ce urmează să crească bugetul destinat apărării? Împotriva cui vor să pornească un război?
Există niște contradicții aici – dar nu e problema noastră. Decizia privind cine trebuie plătit și cât, aparține statelor membre NATO – nu suntem îngrijorați din acest motiv. Ne îngrijim de propriile capacități de apărare, o facem bine și avem o viziune în viitor. Ne asigurăm securitatea noi înșine.
Din punctul nostru de vedere, mă veți scuza, considerăm că partenerii noștri din Europa și SUA au o politică îngustă. Nu privesc cu un pas înainte, nu au această strategie, care pare să fi dispărut efectiv.
Cred că ne dorim cu toți siguranță, securitate, prosperitate și cooperare – așa că nu trebuie inventată mitica amenințare rusă și un soi de război hibrid. Mai întâi inventezi această amenințare, apoi îți este teamă de ea, iar pe această bază îți construiești politica. Acest tip de politică nu are viitor – există doar un singur viitor – cel al cooperării în toate sferele de activitate, incluzând aici și securitatea”, a declarat Putin.
De asemenea, președintele rus s-a referit la necesitatea unei colaborări internaționale pentru eliminarea terorismului – din punctul său de vedere, principalul pericol în lume în acest moment. El a oferit exemplul unei înțelegeri pe care a avut-o cu fostul președinte al Franței, Francois Hollande, care s-a disipat după ce acesta a vizitat Washingtonul, ceea ce spulberă cumva ideea parteneriatului egal în NATO.
„Care este principalul pericol în lume în acest moment? Terorismul. Au fost atentate în Europa, în Paris, în Rusia, în Belgia. Există un război în Orientul Apropiat. Acest fapt ar trebui să ne preocupe, însă dezbatem amenințarea Rusiei.
După atentatul de la Paris ‒ o teribilă tragedie ‒ președintele Hollande a vizitat Rusia. Împreună cu Francois am hotărât asupra unor puncte mutuale de acțiune, așa că a fost ordonată deplasarea portavionului Charles de Gaulle către țărmurile Siriei. Apoi, Francois a plecat la Washington, și asta a fost. Portavionul Charles de Gaulle își schimbă direcția către Canalul Suez. Asta a fost, cooperarea noastră cu Franța a încetat încă înainte de a începe.
Puteți decide cine dintre voi conduce, cine are puterea de a discuta? Cine poate face asta? Suntem întotdeauna gata pentru dialog, suntem deschiși pentru cooperare”, a mai spus Putin.
Ca o concluzie, la nivel mondial avem de ales între autocrația rusească și birocrația bărbaților în costum negru din America. Democrație? Doar o iluzie…
Citiți și:
Avertismentul ferm al lui Vladimir Putin: Rusia nu va porni niciun război, dar îşi va apăra interesele. Drepturile noastre legitime trebuie respectate
Președintele Putin predă lecția capitalistă la nivel global Clanului Rothschild
yogaesoteric
24 octombrie 2017