Legătura dintre Facebook și Cambridge Analytica. Palantir, firma care are contracte cu NSA și CIA, este deținută de un oficial al Facebook

 

Firma de marketing politic Cambridge Analytica a avut legături cu Palantir, unul dintre cele mai secretoase startup-uri din lume. Evaluată la 20 de miliarde de dolari, aceasta este deținută de către Peter Thiel, actual membru în Consiliul de Administrație al Facebook și unul dintre primii investitori în rețeaua socială.

New York Times scrie că, din 2013, un angajat din Marea Britanie al Palantir a lucrat cu Cambridge Analytica, atât la accesarea datelor pentru cei 50 de milioane de utilizatori afectați, cât și la folosirea acestora.

Cum s-a derulat totul

Chris Wylie, programatorul Cambridge Analytica de la care a pornit tot scandalul, a declarat în Parlamentul britanic că o serie de angajați ai Palantir au lucrat la modelarea datelor și folosirea acestora pentru campanii.
În acel moment, Wylie lucra la SCL Group, o companie din Marea Britanie care a fondat apoi Cambridge Analytica cu ajutorul miliardarului american Robert Mercer. Ulterior, Cambridge Analytica a fost implicată în alegerile din SUA din 2016 de partea lui Donald Trump.

Palantir a negat acuzațiile, afirmând că niciun angajat al său nu a lucrat cu Cambridge Analytica. Totuși, într-o declarație către New York Times, Palantir și-a schimbat mesajul. Compania a recunoscut că în perioada 2013-2014 un angajat a lucrat cu firma de marketing. Documentele arată că este vorba de Alfredas Chmieliauskas, care a lucrat cu cercetătorii de la Cambridge Analytica la softul care făcea profilele psihologice ale oamenilor.

În spatele sondajului care fură date private

În fapt, Chmieliauskas a fost cel care a venit cu ideea ca firma Cambridge Analytica să folosească munca lui Michal Kosinski. Acesta era un cercetător de la Universitatea Cambridge, care a fost abordat de către firma de consultanță să ajute la strângerea datelor. La acel moment, Kosinski era director adjunct al Centrului de Psihometrie al Universității Cambridge și alături de alt coleg, David Stillwell, lucra deja la un proiect prin care se puteau concluziona trăsăturile psihologice ale utilizatorilor de pe Facebook cu ajutorul unor întrebări dintr-o aplicație.

Wylie a spus că la acel moment Kosinski a cerut 500.000 de dolari de la Cambridge Analytica și 30% partea comercială pentru a lucra la proiect. Ca atare, Cambridge Analytica a semnat cu un alt cercetător, respectiv Aleksandr Kogan, care a fost de acord să adune mai întâi datele și să discute termenii financiari după.

Din profilul de LinkedIn al lui Chmieliauskas rezultă că lucrează din 2013 la Palantir.

Wylie a mai spus că o variantă pilot a aplicației de teste psihologice a lui Kogan a fost activată în mai 2014 și a fost testată pe 10.000 de utilizatori Facebook. Ulterior, aplicația a avut 270.000 de repondenți, dar a strâns și datele prietenilor lor, ceea ce a dus la un total de 50 de milioane de utilizatori și un scandal planetar.

Alte e-mailuri examinate de către New York Times arată că, în 2014, Chmieliauskas cerea realizarea unui parteneriat cu Cambridge Analytica, dar oficialii Palantir au refuzat.

Palantir lucrează cu NSA și CIA

De ce este importantă Palantir? Compania colectează date de pe internet la fel ca și Cambridge Analytica, dar lucrează cu spioni. Mai exact, cu CIA și NSA.
Palantir Technologies este o companie foarte secretoasă din domeniul analizei de date. Aceasta era evaluată la 20 de miliarde de dolari în 2015, fiind unul dintre cele mai „fierbinți” startup-uri din lume.

Palantir este cunoscută pentru două softuri: Palantir Gotham și Palantir Metropolis. Palantis Gotham, după numele orașului în care activa Batman, este un software folosit de agențiile americane de securitate sau responsabile de lupta împotriva terorismului. Într-una dintre demonstrațiile făcute în 2010, Gotham putea deduce fluxul de arme din Orientul Mijlociu din date disparate, precum numărul lotului, data și taberele Hezbollah.

Palantir Metropolis vine de la numele orașului în care activa Superman. Softul este utilizat de către fonduri de investiții, bănci sau servicii financiare.
Palantir își trage numele din romanele și filmele din seria Lord of the Rings. Palantirul era un obiect cu ajutorul căruia se putea comunica sau vedea în alte părți ale lumii.

Compania a ajutat NSA să realizeze unele dintre uneltele sale cu ajutorul cărora spiona internetul, după cum scria, în februarie 2017, publicația The Intercept. Aceste programe au fost devoalate de către Edward Snowden în 2013, refugiat între timp în Rusia.

Conexiune directă cu Facebook

Compania a fost înființată în 2004 de către miliardarul Peter Thiel, care este chiar și acum în Consiliul de Administrație al Facebook.

Thiel, care este unul dintre puținii suporteri ai lui Trump din Silicon Valley, a fost primul investitor în rețeaua socială cofondată de către Mark Zuckerberg. Acesta a investit 500.000 de dolari în anul 2004, moment în care a primit 10,2% din acțiunile Facebook. Acesta le-a vândut apoi în 2012, cu mai bine de un miliard de dolari.

Thiel a înființat Palantir alături de directorul general Alex Karp, dar și de Nathan Gettings, Joe Lonsdale și Stephen Cohen. Peter Thiel deține în acest moment 10% din Palantir.

Peter Thiel are acum o avere estimată la 2,5 miliarde de dolari de către revista americană Forbes.

Procesul care a închis trustul Gawker

De asemenea, Thiel s-a remarcat printr-un proces în care a închis trustul de presă Gawker.
Acesta din urmă a intrat în insolvență după un proces pierdut, iar activele sale au fost vândute. Rețeaua Gawker a fost cea care a scris, în 2007, că Peter Thiel este homosexual, iar acesta a încercat să se răzbune sprijinind financiar procesul inițiat de către Hulk Hogan împotriva Gawker.
Hogan a câștigat daune de 140 de milioane de dolari după ce Gawker a prezentat o casetă video în care făcea sex cu Heather Clem, soția unui prezentator de radio la acel moment. Hulk Hogan a câștigat procesul pe motiv că Gawker i-a invadat intimitatea.

Ulterior, în 2016, rețeaua de televiziune Univision a cumpărat activele Gawker cu 135 de milioane de dolari, după cum scria Recode la acel moment.

Cofondator al PayPal și fan al lui Tolkien

Revenind la Peter Thiel, acesta mai este și cofondator al serviciului de plăți PayPal, alături de Elon Musk, Ken Howery, Luke Nosek și Max Levchin. PayPal a fost fondat în 1999 și vândut apoi către eBay în 2002 pentru 1,5 miliarde de dolari. Ulterior, PayPal s-a separat de eBay în 2015, iar acum este companie de sine stătătoare.

Peter Thiel mai este cofondator și la fondurile Valar Ventures (înființat în 2010) și Mithril Capital (înființat în 2012).
Valar erau spirite nemuritoare similare zeilor, prezente în Lord of The Rings. Mithrilul era un metal similar argintului, dar foarte ușor și mai dur decât oțelul. Acesta apare tot în Lord of the Rings, roman scris de JRR Tolkien.


Citiţi şi:

Uriaşa manipulare «Cambridge Analytica – Trump» încearcă să-i ascundă pe adevăraţii manipulatori

Fondatorul Source Institute: «Țineți-i pe cei dragi departe de facebook». O pledoarie care ne dă fiori

Cum s-au folosit date personale extrase de la populaţie prin FB şi Google pentru manipulare în alegerile prezidenţiale din SUA

 

yogaesoteric
28 mai 2018

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More