„Libertatea, ce coșmar!” – Ce este în capul nebunilor care vor o cenzură ca în China

Sub pretextul „combaterii dezinformării” s-a întețit lupta împotriva libertății de exprimare. Au apărut acum intelectuali care cer adoptarea modelului de cenzură chinez.

Politicieni Democrați și personalități din presă s-au întâlnit recent la Universitatea din Chicago pentru a discuta îmbunătățirea sistemului de știri, combaterea „dezinformării” și reeducarea celor cu opinii conservatoare.

Elita politică și mediatică a împărtășit idei privind modul de a extinde cenzura și de a controla ceea ce oamenii citesc sau văd la știri.

Aceleași personalități sunt alarmate acum de faptul că Elon Musk ar putea dobândi o influență mai mare asupra Twitter și, Doamne ferește!, să restabilească măsurile de protejare a libertății de exprimare pe acest site.

Unul dintre alarmați este Robert Reich, fost secretar pentru Muncă în timpul președintelui Bill Clinton, care semnează un articol absolut orwellian în The Guardian, cu titlul: „Viziunea lui Elon Musk despre Internet este un nonsens periculos”.

Totuși, articolul are „meritul” de a oferi o imagine de interior a mentalității anti-libertate de exprimare care a pus stăpânire pe politicieni și pe presa mainstream.

Musk este un susținător al libertății de exprimare pe Internet.

La fel ca unii dintre noi, este un „originalist al Internetului (apărător al menținerii spiritului de libertate care s-a aflat la originea creării rețelei de Internet). Aceasta îl face să devină o amenințare existențială pentru cei care folosesc de multă vreme „dezinformarea” ca pe o scuză pentru a reduce la tăcere punctele de vedere opuse în presă și pe rețelele de comunicare virtuală.

Reich expune gol-goluț acest program în articolul său.

Reich susține că nu este vorba de libertate, ci de tiranie. Mai multă libertate de exprimare ar însemna de fapt mai puțină libertate.

Este exact tipul de argument utilizat frecvent în China și în alte țări cu regimuri autoritariste – dar și de către tot mai mulți universitari și comentatori americani.

Într-adevăr, articolul lui Reich îi amintește pe profesorii care au făcut apel pentru adoptarea modelului chinez de cenzură a opiniilor pe Internet.

Într-un articol publicat în The Atlantic, profesorii de drept de la Harvard, Jack Goldsmith, și de la Universitatea Arizona, Andrew Keane Woods, au lansat un apel pentru instituirea unei cenzuri à la chinoise a Internetului, afirmând că „în marea dezbatere din ultimele două decenii despre libertate versus control al Internetului, China a avut dreptate cu asupra de măsură, iar Statele Unite s-au înșelat masiv”.

Reich îi îndeamnă pe oameni să nu se lase amăgiți de libertatea de exprimare:

Musk spune că vrea să «elibereze» Internetul. Însă ceea ce urmărește el cu adevărat este de a-l face și mai puțin responsabil decât este în prezent.”

Ceea ce Reich numește „responsabilitate” este a putea fi tras la răspundere de cei care, asemenea lui, pot filtra opiniile și scrierile noastre care sunt considerate nocive pentru cititori.

Reich devine de-a dreptul orwellian:

Musk pledează pentru libertatea de exprimare, însă, în realitate, este vorba doar de putere. Puterea l-a împins pe Musk să cumpere acțiuni la Twitter de 2,64 de miliarde de dolari, devenind astfel cel mai mare deținător individual de acțiuni.

Reich insistă că cenzurarea unor opinii precum cele ale fostului președinte Donald Trump este „necesară pentru a proteja democrația americană”.

Ați înțeles? Mai puțină libertate înseamnă mai multă libertate.

Articolul devine și mai bizar când Reich vorbește de faptul că Musk a continuat să exprime gânduri interzise, fapt care dovedește că reprezintă o amenințare.

Miliardari ca Musk au demonstrat în nenumărate rânduri că se consideră deasupra legilor. Și, în mare măsură, chiar sunt. Musk are o avere suficient de mare pentru ca sancțiunile legale să nu aibă niciun efect asupra lui, și o putere suficient de mare pentru a controla unul dintre cele mai importante canale prin care opinia publică primește informații. Gândiți-vă: după ani de zile în care a postat mesaje care erau la limita legii, Musk a primit un loc în conducerea Twitter (și probabil negociază pentru mai multă influență).

Și în acest moment Reich lansează teribilul său avertisment:

Este visul lui Musk. Și al lui Trump. Și al lui Putin. Și visul oricărui dictator, om de mână forte, demagog și baron local de pe Pământ. Pentru restul dintre noi, ar fi un coșmar.

Evident: ce coșmar, libertatea de exprimare! Este coșmarul pentru personaje ca Reich și cei de la „Conferința despre dezinformare” de la Chicago că ar putea pierde controlul asupra presei și a rețelelor de comunicare virtuală.

Un comentariu cutremurător al avocatului american Jonathan Turley

Citește și:
Elon Musk pozează în salvatorul libertății de expresie când anunță că vrea să cumpere Twitter. De fapt, e altceva
Jurnalişti din 146 de ţări condamnă preluarea Twitter de către Elon Musk: „Este o amenințare la adresa libertății presei”
Facebook și Twitter nu sunt platforme sociale, sunt partizani care urăsc libertatea de exprimare

 

yogaesoteric
13 iulie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More