Liceu din China. Recunoaștere facială pentru vânarea elevilor «leneși»


Un sistem-pilot de camere instalat într-un liceu din Hangzhou supraveghează elevii pentru a descoperi care dintre ei nu sunt atenți la ore


Lumea ideală promisă de Partidul Comunist Chinez seamănă tot mai mult cu cea din 1984, romanul lui Orwell. Un liceu din orașul Hangzhou a instalat în două clase camere echipate cu sisteme de recunoaștere facială pentru a supraveghea dacă elevii sunt atenți la ore, scrie presa chineză de stat.

Acest „program pilot” permite analizarea atitudinii și expresiilor de pe fețele adolescenților și determinarea în timp real a nivelului lor de implicare și a stării lor emoționale (bucurie, dezgust, frică, uimire sau mânie), precizează Global Times, un cotidian apropiat Partidului Comunist.

„Grație acestui sistem, putem vedea care dintre elevi sunt concentrați și care sunt cei a căror minte vagabondează”, se mândrește directorul școlii, Ni Ziyuan.

Dacă un elev se comportă rău sau nu este atent, profesorul este imediat informat. Scopul este evaluarea calităților pedagogice ale profesorilor, susține directorul.

Dacă e să ne luăm după presa chineză, tinerii participanți la acest experiment sunt încântați că sunt urmăriți.

„Înainte, la anumite cursuri care nu-mi plăceau prea mult, puteam fi leneș: dormeam cu capul pe bancă sau frunzăream alte manuale școlare”, recunoaște un elev.

Dar de când în școală s-au instalat camere „e ca și cum o pereche de ochi misterioși mă privesc tot timpul și nu mai îndrăznesc să-mi las mintea să vagabondeze”, spune elevul.

China, care a instalat peste 170 de milioane de camere pe teritoriul său, recurge tot mai mult la recunoașterea facială. Sistemul de supraveghere Skynet, instalat în 16 municipalități și provincii chineze, ar fi permis identificarea în ultimii doi ani a peste 2000 de persoane căutate, scrie presa de stat.

Recent, un evadat a fost descoperit – spre marea sa uimire – într-o mulțime de 60.000 de persoane care asistau la un concert pop în orașul Nanchang.

Citiți și:

Big Brother este total în China: Sute de milioane de camere de supraveghere prevăzute cu recunoaștere facială!

«Leninismul digital» – China va folosi inteligența artificială pentru eficientizarea economiei de tip comunist


 

yogaesoteric
9 octombrie 2018

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More