Băsescu a făcut public un document secret al SRI care arată un mod de lucru atunci când este vorba de eliminarea unor oameni politici incomozi

 

Fostul președinte Traian Băsescu a făcut public în luna mai un pasaj dintr-un document al SRI, despre care spune că este marcat „strict secret” și că i-a parvenit în urmă cu câteva luni. Documentul SRI vizează dosarul „Gala Bute”, menționându-se clar rolul acestuia și cum funcționa relația cu sistemul judiciar.

Traian Băsescu a afirmat, în plenul Senatului, că a luat decizia de a face publice informațiile după ce a apărut în spațiul public răspunsul DNA referitor la implicarea SRI într-un dosar penal. Cel mai probabil, este vorba de dosarul lui Liviu Dragnea.

„Este un document strict secret al UM 0198 București a Serviciului Român de Informații. Un document din data de 9.11.2011, care mi-a parvenit acum câteva luni, și niciodată nu l-aș fi făcut public dacă nu vedeam minciuna din adresa DNA către ÎCCJ. Nu citesc mult din acest document, vă pot spune că acest document vorbește de oameni care se află într-un dosar penal, oameni care au săvârșit infracțiuni dar despre care DNA-ul nu ne spune mare lucru. Și, pentru a fi concludent în motivul pentru care fac public acest document, o să citesc câteva pasaje din el: «În temeiul dispozițiilor art. 14 din Legea 14/’92 și ale art. 15 din Protocolul de cooperare între Parchetul de pe lângă ÎCCJ și SRI pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul securității naționale și urmare a adresei noastre 003864675 din 24.06.2011, respectiv a planului de cooperare din 13.07.2011, vă comunicăm următoarele…». Ce înțelegem din acest preambul este că protocolul a funcționat din plin și că a existat un plan de cooperare între SRI și DNA”, a declarat fostul președinte Traian Băsescu în plenul Senatului.

Fostul președinte a mai spus că la finalul documentului se vorbește și despre beneficiarii informațiilor.

„Finalul acestui documentul spune așa: «în conformitate cu dispozițiile art. 8 și a art. 57 din protocolul de cooperare dintre Parchetul de pe lângă ÎCCJ și SRI, pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul securității naționale, vă adresăm rugămintea ca datele prezentate să fie destinate exclusiv informării procurorului de caz, potrivit principiului necesității de a cunoaște, fără a fi introduse în dosarul cauzei». Acest document marcat «strict secret» ne arată două lucruri: protocolul dintre Parchetul de pe lângă Înalta Curte și SRI a funcționat din plin, s-a întocmit un plan de acțiune cu număr și dată, și, extrem de grav, informațiile care au fost transmise DNA nu au fost destinate și avocatului și inculpaților”, a declarat Băsescu.

Băsescu spune că mecanismul folosit arată cum se ajungea la politicieni.
„Toți cei prinși făcând trafic de influență și încasând sume necuvenite au devenit în dosar denunțători, au primit pedepse cu suspendare, și despre cel denunțat nu se pomenește nici măcar ca urmă numele lui, în această notă. Asta probează, de data aceasta, un sistem: îi prinzi și pe mituitor, și pe cei mituiți, după care, pentru a scăpa, dau un nume de om politic important. Este vorba de un document care vizează «Gala Bute». Vreau să știți că toți cei menționați în acest document ori au fost disjunși din cauză, ori au devenit denunțători, după ce în fază inițială au dat și câte 8 declarații în care nu făceau referire la inculpatul din ziua de azi. La a 9-a declarație, au devenit denunțători și au primit un regim privilegiat”, a afirmat senatorul PMP.


Citiți și:

Judecătoarea Dana Gîrbovan: «Protocolul dintre Parchetul General și SRI a extins competențele de cercetare penală ale SRI…»

Consiliul Superior al Magistraturii, «garantul independenței Justiției», recunoaşte că a încheiat un protocol SECRET cu SRI în 2014
 

 

yogaesoteric
9 octombrie 2018

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More