Limbajele iubirii

Iubirea este un subiect pe cât de vast, pe atât de fascinant şi de misterios. Ce poate fi mai savuros în viaţă decât trăirea amplă şi profundă a acestui sentiment euforic şi îmbătător, pe care îl numim iubire? Iubirea ne face să ne dilatăm de la finit către infinit şi ne scoate din singurătatea fiinţei noastre. Experienţa delicioasă şi copleşitoare a îndrăgostirii ne face să plutim de fericire şi să ne simţim în al nouălea cer. Rezervoarele noastre de iubire sunt umplute la maxim şi starea de transfigurare a fiinţei iubite este exemplară. De ce nu am rămâne mereu în această stare de graţie? Pentru a realiza aceasta este însă nevoie de multă atenţie, dăruire şi este foarte important să cunoaştem modul în care ar trebui să ne manifestăm iubirea faţă de fiinţa pe care o iubim, pentru a o putea face cunoscută şi simţită, pe limba ei, astfel încât iubitul/iubita noastră să se simtă întotdeauna iubit/ă şi apreciat/ă în relaţia cu noi.

Limbajul emoţional al iubirii tale poate fi, faţă de cel al fiinţei pe care o iubeşti, la fel de diferit cum este chineza de engleză, de exemplu. Oricât de mult te-ai strădui să-ţi exprimi iubirea în engleză, dacă iubitul/iubita nu pricepe decât chinezeşte, nu veţi înţelege niciodată cum să vă iubiţi. Nu este suficient să fim sinceri atunci când ne exprimăm iubirea, ci trebuie să fim dispuşi să învăţăm principalul limbaj al iubirii celuilalt, dacă dorim să comunicăm eficient în dragoste. Astfel iubirea noastră va fi tradusă în limbajul iubirii fiinţei pe care o iubim.

Încă din copilărie, fiecare fiinţă umană îşi dezvoltă un anumit mod specific prin care receptează iubirea pe care i-o transmit părinţii şi oamenii cu care vine în contact. Acesta ar putea fi numit limbajul iubirii acelei fiinţe. Este, deci, foarte important ca, atunci când suntem într-o relaţie de iubire şi ne dorim sincer fericirea celuilalt, să urmărim să-i descoperim limbajul iubirii şi să ne manifestăm în acel mod, cât mai des cu putinţă.

Acelaşi lucru este valabil şi pentru noi, autoanalizându-ne şi urmărind să descoperim cum ne place cel mai mult să fim iubiţi, o putem ghida pe fiinţa iubită să se manifeste faţă de noi în modul care ne face să ne simţim cel mai bine şi ne conferă un amplu sentiment de fericire şi împlinire.

Dacă dorim să fim eficienţi în a ne face cunoscută dragostea, este necesar să fim dispuşi să învăţăm limbajul iubirii fiinţei iubite 
 
Deşi există o infinitate de modalităţi şi nuanţe prin care ne putem manifesta iubirea, au fost determinate, totuşi, cinci limbaje principale ale iubirii. În cartea sa, „Cele cinci limbaje ale iubirii”, dr. Gary Chapman, consilier matrimonial şi conferenţiar pe tema modalităţilor de perfecţionare şi îmbogăţire a vieţii cuplurilor, sintetizează şi concluzionează că cele cinci moduri fundamentale prin care o fiinţă îşi exprimă şi receptează iubirea sunt: cuvintele de încurajare, timpul acordat, cadourile, serviciile şi mângâierile sau atingerile. 

Puţini sunt aceia care au cunoştinţă despre cele cinci limbaje ale iubirii şi chiar şi mai puţini sunt cei care şi-au determinat propriul mod de a iubi sau pe cel al fiinţei iubite. Rareori bărbatul şi femeia dintr-un cuplu au acelaşi limbaj principal al iubirii. Cu toţii avem tendinţa să ne exprimăm în limbajul nostru principal şi suntem contrariaţi când fiinţa iubită nu înţelege ce îi comunicăm. Noi ne exprimăm iubirea, dar mesajul nu este receptat, pentru că limbajul folosit de noi îi este străin celuilalt. Aceasta este problema fundamentală ce apare de obicei în relaţiile de cuplu de lungă durată. O dată ce înveţi limbajul principal al iubirii partenerului de viaţă, ai descoperit cheia unei relaţii de cuplu sau căsnicii de lungă durată şi pline de afecţiune. Deci, pentru a ne păstra vie iubirea trebuie să învăţăm limbajul iubirii celuilalt. Dacă dorim ca fiinţa pe care o iubim să simtă iubirea pe care noi   i-o comunicăm, trebuie să ne exprimăm în limbajul ei.
   
Există 3 modalităţi principale prin care ne putem determina limbajul iubirii:

1. să ne gândim ce anume ne provoacă cea mai mare suferinţă din ceea ce face sau nu face iubitul/iubita. Opusul a ceea ce ne face să suferim va fi, de obicei, limbajul iubirii noastre.
2. să ne dăm seama care este lucrul pe care l-am cerut cel mai des de la iubitul/iubita noastră, poate determina, de asemenea, modul nostru de a iubi şi de a ne simţi iubiţi.
3. modul în care ne exprimăm iubirea faţă de fiinţa iubită indică, de obicei, ceea ce ne face pe noi să ne simţim iubiţi.

La temelia existenţei umane stă nevoia de intimitate şi de a fi iubit de cineva




De obicei, în relaţiile de iubire, prăpastia care se creează la un moment dat între cei doi iubiţi se datorează faptului că unul dintre ei sau amândoi nu se mai simt iubiţi. Rezervoarele lor de iubire sunt goale şi entuziasmul începutului, clipele magice de iubire sunt foarte rare sau au dispărut complet. Nevoia de a fi iubit este cea care a stat la baza întemeierii cuplului. Dacă această nevoie nu mai este satisfăcută, cuplul se destramă de cele mai multe ori în mod iremediabil. Păstrarea unui rezervor plin de iubire într-o relaţie de cuplu este la fel de important precum păstrarea nivelului corect de ulei la un automobil. 

Oamenii se comportă diferit atunci când rezervorul lor de iubire este plin. Sunt mai binevoitori, mai îngăduitori, mai altruişti, mai înţelegători, mai buni. Învăţarea şi exprimarea limbajului principal al iubirii fiinţei iubite îi poate afecta acesteia în mod decisiv comportamentul.
 

Limbajul iubirii nr.1: Cuvintele de încurajare 

Limbajul iubirii nr.2: Timpul acordat
Limbajul iubirii nr.3: Primirea de daruri
Limbajul iubirii nr.4: Serviciile
Limbajul iubirii nr.5: Mângâierile fizice

 

Citiţi şi:



Iubirea conştientă


Atunci când iubirea ne inundă fiinţa şi devine o iubire fără măsură ne expansionăm într-un mod euforic de la finit către infinit

 

yogaesoteric

24 martie 2010

 
 

Also available in: English Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More