Limbajul iubirii nr.1: Cuvintele de încurajare

 
Vă invităm să citiţi introducerea în Limbajele iubiriiLimbajul iubirii nr.2: Timpul acordat

Limbajul iubirii nr.3: Primirea de daruri


Limbajul iubirii nr.4: Serviciile

Limbajul iubirii nr.5: Mângâierile fizice

 

„Poţi trăi două luni de pe urma unui compliment bun.” – Mark Twain
„În puterea limbii este viaţa şi moartea.” – Solomon
„Supărarea se abate asupra omului, dar numai un cuvânt bun îl bucură.”

Una dintre modalităţile de exprimare a iubirii este utilizarea cuvintelor. Încurajarea prin cuvinte a celuilalt poate avea o putere extraordinară. Prin complimente sau prin cuvinte de încurajare, iubirea se exprimă foarte puternic. Cel mai bine este să folosim declaraţii simple, directe cum ar fi:
„Ce bine îţi stă îmbrăcat astfel!”
„Parcă niciodată nu ţi-a venit atât de bine rochia asta!”
„Nimeni nu găteşte mai bine ca tine cartofii. Îmi plac foarte mult.”
„Sunt foarte recunoscător că ai spălat tu vasele în seara asta. Vroiam să ştii că nu mi se pare de la sine înţeles” etc.

Gândiţi-vă cum ar fi climatul afectiv dintr-un cuplu în care cei doi iubiţi ar folosi astfel de cuvinte cât se poate de des.

Ţelul iubirii nu este să obţii ceea ce doreşti, ci să faci ceva spre binele celui pe care îl iubeşti. Atunci când suntem aprobaţi, suntem mult mai motivaţi să reacţionăm pozitiv şi, deci, să facem ceea ce ar dori iubitul/iubita noastră.

Când vorbim despre cuvintele de încurajare nu ne referim la folosirea cuvintelor linguşitoare pentru a-ţi forţa iubitul/iubita să facă ceea ce vrei tu, ci la a-l încuraja să-şi depăşească un anumit blocaj (frică) sau să-şi dezvolte o anumită preocupare pe care deja o are.

Încurajarea presupune empatie şi o abordare a lumii din perspectiva fiinţei pe care o iubim. Trebuie să învăţăm mai întâi ce este important cel/cea pe care îl/o iubim. Numai atunci îl putem încuraja. Prin încurajări verbale încercăm să comunicăm ceva de genul: «Ştiu, îmi pasă, Sunt alături de tine. Cum te-aş putea ajuta?» Încercăm să arătăm că într-adevăr credem în persoana respectivă şi în capacităţile ei. Îi acordăm încredere şi o apreciem.

„Cuvintele de încurajare pot fi uneori greu de exprimat. Ele s-ar putea să nu aparţină limbajului tău principal. S-ar putea să însemne un mare efort pentru tine să înveţi acest al doilea limbaj, mai ales dacă ai obiceiul să critici şi să faci comentarii răuvoitoare.” Dar cu siguranţă merită efortul. Vei vedea că ele fac minuni. – Gary Chapman

Vorbele bune

Iubirea înseamnă bunătate. Dacă dorim să ne comunicăm iubirea verbal, este important să folosim vorbe bune, adică să fim atenţi la felul în care vorbim. Aceleaşi cuvinte pot avea sensuri diferite, în funcţie de modul în care le spunem.  Uneori cuvintele noastre spun una, iar tonul vocii noastre alta. Mesajul transmis este dublu, însă fiinţa iubită va interpreta tonul mesajului, mai degrabă decât cuvintele rostite.

De exemplu, „aş fi încântat să spăl eu vasele în seara asta” spus pe un ton batjocoritor nu va fi niciodată perceput ca o expresie a iubirii. Pe de altă parte, putem împărtăşi suferinţa, durerea şi chiar mânia, într-o manieră pozitivă, care poate fi astfel o expresie a iubirii: „Mă simt dezamăgită şi rănită că nu te-ai oferit să mă ajuţi” – spus pe un ton deschis şi blând, poate fi o expresie a iubirii. Este un pas spre clădirea intimităţii, prin împărtăşirea sentimentelor. De fapt solicită o ocazie pentru a discuta despre o suferinţă şi a găsi un leac. Însă, aceleaşi cuvinte spune pe un ton aspru şi ţipate, nu vor mai fi o expresie a iubirii, ci una a condamnării şi judecării.

„Un răspuns blând poate adesea să întoarcă mânia din drum”.

Iubirea nu ţine socoteala greşelilor. Este uluitor cât de mulţi oameni îşi strică ziua de azi pentru ziua de ieri. Ei insistă să readucă în discuţie neajunsurile zilei de ieri şi în felul acesta strică şi ziua minunată care ar putea fi azi. Iertarea este un mod de a iubi. Şi ar trebui să înţelegem că iubirea este o alegere de fiecare clipă. În fiecare clipă putem alege să iubim şi să fim în felul acesta fericiţi sau putem alege să judecăm, să condamnăm sau să urâm şi să ne otrăvim în felul acesta fiinţa, fiind mai mereu nefericiţi.

Citiţi şi:

 

Echilibrul şi armonia unui cuplu tantric fericit pornesc de la aprofundarea intimităţii

Iubirea şi magia simplităţii

 

yogaesoteric

3 iunie 2010
 

 

Also available in: English Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More