Limbajul iubirii nr.3: Primirea de daruri

Vă invităm să citiţi introducerea în Limbajele iubirii,

Limbajul iubirii nr.1 

Limbajul iubirii nr.2

Limbajul iubirii nr.4

Limbajul iubirii nr.5
 

Un dar poate fi ceva ce poţi ţine în mână şi să spui: „Priveşte, s-a gândit la mine!” sau „Nu m-a uitat!”. Te poţi gândi la cineva şi îi poţi oferi un dar. Darul în sine este o expresie a acelui gând. Nu contează dacă a costat sau nu bani. Ceea ce contează este că te-ai gândit. Şi gândul nu a fost doar în minte, ci a fost exprimat printr-un dar, care este o expresia a iubirii, mai ales dacă îl dăruieşti persoanelor al căror limbaj este primirea de daruri.

Darurile sunt simboluri vizuale ale iubirii. Ele sunt mai importante pentru unii decât pentru alţii. De aceea oamenii au reacţii diferite atunci când primesc daruri. Dacă primirea de daruri este limbajul meu principal de iubire, înseamnă că acord multă importanţă şi sunt impresionat(ă) de darurile pe care le primesc de la fiinţa pe care o iubesc. Le voi considera expresii ale iubirii sale. Deoarece acesta este limbajul iubirii mele, aceasta este modalitatea în care eu mă simt iubit(ă), iar fără daruri în calitate de simboluri vizuale, mă pot îndoi de iubirea ei.

Darurile pot fi de orice dimensiune, culoare şi formă, pot fi foarte costisitoare sau gratuite. Însă cei pentru care limbajul principal al iubirii este primirea de daruri, vor aprecia preţul acestuia numai dacă este mult peste posibilităţi. Dacă un milionar oferă mereu cadouri din cele mai ieftine iubitei sale, aceasta se poate îndoi că este vorba de o expresie a iubirii. Dar atunci când finanţele sunt limitate, un cadou oricât de ieftin poate însemna o iubire de milioane.

Primirea de daruri este unul dintre cele mai simple limbaje ale iubirii, de aceea este şi foarte uşor de învăţat. Dacă fiinţa pe care o iubeşti are ca principal limbaj primirea de daruri, poţi deveni foarte repede un adevărat expert în arta dăruirii. Darurile pot fi cumpărate, găsite sau făcute. Ele nu trebuie să fie neapărat costisitoare. Iubitul care se opreşte pe drum şi culege pentru iubita sa nişte flori de câmp, îşi exprimă în felul acesta iubirea pe care o are pentru ea (cu condiţia ca ea să nu fie alergică la polen).

Dar ce se petrece cu cei care spun că nu ştiu să ofere daruri, că nu au primit prea multe în viaţa lor, nici măcar în copilărie şi le vine destul de greu să le ofere. Primirea de daruri este limbajul ce se învaţă cel mai uşor. Şi chiar dacă înainte nu ştiai sau îţi venea greu să oferi daruri, dacă ai descoperit că limbajul fiinţei pe care o iubeşti este primirea de daruri, vei avea cu siguranţă motivaţia necesară pentru a deveni un expert în oferirea de daruri.

Pentru început fă o listă cu toate darurile de care s-a bucurat foarte mult iubitul/iubita ta de-a lungul timpului. Această listă poate include darurile pe care i le-ai făcut tu şi chiar darurile pe care le-a primit de la alte persoane şi care ştii ca i-au plăcut foarte mult. Aceasta te va ajuta să-ţi faci o idee despre ce daruri îi plac. Dacă nu te pricepi să alegi darurile care îi plac, apelează la prieteni, membri ai familiei sau cunoştinţe care îl/o cunosc şi care te pot ajuta. Între timp alege daruri care ţi se par uşor de cumpărat, de găsit sau de făcut şi oferă-i-le. Dacă primirea de daruri este limbajul principal al fiinţei pe care o iubeşti, atunci aproape orice îi vei dărui va fi perceput ca o expresie a iubirii ce i-o porţi. (Însă dacă până acum s-a arătat nemulţumită de darurile pe care i le-ai făcut şi nu i-a plăcut aproape nimic, mai mult ca sigur că limbajul ei principal nu este acesta.)

Darurile şi raportarea la bani

Fiecare dintre noi evaluează altfel banii, trăind diverse senzaţii la cheltuirea lor. Unii au tendinţa să-i cheltuiască cu uşurinţă, se simt bine când îi cheltuiesc, alţii preferă să-i economisească sau să-i investească. Se simt bine când pun bani deoparte sau îi investesc în mod înţelept. Dacă vrei să devii foarte priceput(ă) în a oferi daruri, trebuie să-ţi evaluezi atitudinea faţă de bani şi să o modifici, dacă este cazul. Dacă eşti un cheltuitor, îţi va fi uşor să cumperi daruri pentru fiinţa pe care o iubeşti. Dacă însă eşti un econom, vei avea o rezistenţă faţă de a cheltui bani în semn de iubire.

Economisind şi investind în viaţă, îţi cumperi siguranţa zilei de mâine. Ai grijă de nevoile tale afective prin felul în care manevrezi, banii dar în felul acesta nu satisfaci şi nevoile fiinţei iubite, dacă limbajul  ei este primirea de daruri. Dacă vei descoperi că acesta este limbajul ei de iubire, atunci poate vei pricepe că achiziţionarea acestor daruri este cea mai bună „investiţie” pe care o poţi face. Investeşti în relaţia afectivă pe care o ai şi umpli astfel rezervorul de iubire al fiinţei pe care o iubeşti. Iar când acesta va fi plin, vei primi şi tu la rândul tău aceeaşi iubire, în limbajul iubirii tale. Când ambele nevoi afective vor fi satisfăcute, relaţia voastră de iubire va căpăta o cu totul altă dimensiune.
Nu-ţi face griji pentru economii, vei rămâne un econom, însă investind în iubirea pentru fiinţa iubită, este ca şi cum ai investi în nişte acţiuni sigure.Dăruirea de sine

Există şi un alt fel de dar pe care îl putem oferi fiinţei iubite, care nu este palpabil, dar care este o expresie mult mai valoroasă a iubirii noastre, decât orice alt dar ce poate cumpărat, făcut sau găsit. Acesta este darul prezenţei de sine sau dăruirea de sine. Să fii prezent atunci când fiinţa iubită are nevoie de tine este foarte important, mai ales pentru cei al căror limbaj al iubirii este primirea de daruri.

Prezenţa fizică în momentele dificile sau delicate este cel mai important cadou pe care îl poţi face iubitului/iubitei tale, în cazul în care limbajul iubirii sale este primirea de daruri. Atunci trupul tău devine expresia iubirii tale. Dacă îndepărtezi acest simbol, sentimentul iubirii dispare, se evaporă.

Dacă prezenţa fizică a fiinţei iubite este importantă pentru tine, este indicat să-i comunici deschis aceasta. Nu te aştepta ca ea să-ţi citească gândurile. Multe persoane nu-şi comunică doleanţele, ci se aşteaptă ca fiinţa iubită să le ghicească. Acest lucru se poate petrece uneori, datorită stării de empatie care se trezeşte între cei doi iubiţi atunci când aceştia se iubesc foarte mult şi au o relaţie armonioasă. Însă este mult mai bine şi mai înţelept ca, în loc să te aştepţi ca fiinţa iubită să-ţi ghicească dorinţele – şi, apoi, dacă aceasta nu se petrece, să fii frustrat(ă) şi dezamăgit(ă) – să-i comunici într-un mod armonios şi plin de iubire ceea ce-ţi doreşti de la ea. În felul acesta îi vei oferi posibilitatea de a-ţi împlini doleanţele şi de a te face fericit(ă).

Dacă iubita îţi spune, de exemplu: „Tare aş vrea să fim împreună în seara aceasta”, ia foarte în serios această dorinţă, căci din punctul tău de vedere s-ar putea să nu fie foarte important, însă, dacă nu ai nicio reacţie la această doleanţă a ei, poţi transmite un mesaj ce poate fi interpretat greşit. De cele mai multe ori, pentru persoanele al căror limbaj este primirea de daruri aceasta se va traduce prin lipsa iubirii.

Un dar special pe care îl putem oferi fiinţei iubite atunci când nu ne aflăm lângă ea, este acela de a-i transmite în gând iubirea noastră şi tot ceea ce simţim mai frumos pentru ea, fiind în felul acesta prezent în iubirea pe care o simţim faţă de ea, chiar şi atunci când ne aflăm la distanţă. Prezenţa noastră subtilă manifestată în felul aceasta, o poate face pe fiinţa pe care o iubim să se simtă învăluită de iubirea noastră, chiar şi atunci când nu suntem lângă ea. Acesta poate fi adeseori un sentiment copleşitor, plin de savoare, fiind totodată un dar extraordinar de frumos, pe care i-l putem oferi oricând.
 
Iubirea are întotdeauna la bază generozitatea. Toate cele cinci limbaje ale iubirii ne îndeamnă să oferim ceva fiinţei pe care o iubim. Pentru unii (al căror limbaj al iubirii este primirea de daruri), darurile – simbolurile vizuale ale iubirii – sunt cele mai convingătoare. Ele nu trebuie să fie costisitoare şi nici oferite săptămânal, iar pentru unii ele nu au nicio legătură cu valoarea financiară, ci doar cu cea afectivă.

A o face fericită pe fiinţa pe care o iubeşti este cea mai mare fericire. Cheia esenţială pentru aceasta este aceea de a înţelege care este limbajul iubirii sale şi de a-ţi exprima apoi iubirea pe limba ei. În felul acesta ea se va simţi mereu iubită şi împlinită, putând astfel iubi şi dărui mai mult, la rândul ei, ceea ce va aduce din ce în ce mai multă iubire şi fericire în relaţia voastră.

Citiţi şi:

Despre dragoste şi iubire…

Ai întâlnit Marea Iubire?

Angajament şi iubire conştientă într-un cuplu spiritual

yogaesoteric

23 septembrie 2010

 
 
 

Also available in: English

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More