Lord Sumption: E greșit din punct de vedere moral ca fanaticii controlului să ne spună ce putem face de Crăciun. Viețile ne aparțin nouă, nu statului!

Un fost judecător al Curții Supreme a Regatului Unit, Lordul Sumption, a condamnat „fanaticii controlului” clasei politice, academice și birocratice „care se comportă ca și cum viața noastră ar fi a statului”.

Lord Sumption spune că „dezbaterea dacă să fim lăsați să avem un Crăciun în familie rezumă perfect ceea ce este greșit cu gestionarea, de către acest guvern” a pandemiei coronavirusului. Comentariile sale se regăsesc într-un articol pentru Mail on Sunday și au venit în contextul în care oficialii sistemului de sănătate britanic au sugerat că pot oferi oamenilor câteva zile de relaxare de Crăciun, dar, în schimb, ar putea prelungi carantinarea cu încă o lună.

Renumitul magistrat britanic consideră că cei care doresc „să rămână singuri de Crăciun” este nevoie să fie respectați, dar există „multe răspunsuri diferite la dilemele legate de un Crăciun Covid”. Cel mai important, spune el, „nu este dacă oamenii vor să se se strângă cu familiile lor sau vor să se izoleze, ci dacă nu cumva ar fi necesar să ni se permită să facem singuri alegerile, în loc să ni se impună aceste măsuri prin lege”.

„Însă pentru iacobinii din Grupul științific consultativ pentru situații de urgență (SAGE) și pentru fanaticii controlului din Departamentul Sănătății, doar răspunsul lor contează” a spus el, făcând aluzie la facțiunea care a preluat controlul Franței Revoluționare după ce monarhia a fost răsturnată. Și care, la scurt timp, a înființat un Comitet de Siguranță Publică și a început să-i terorizeze pe toți cei care nu erau de acord cu ei.

Lordul britanic l-a criticat în special pe premierul Boris Johnson, ale cărui politici, a sugerat el, sunt mai curând un exercițiu de „gestionare a relațiilor publice” decât o încercare de guvernare bună.

„Boris Johnson știe că restricțiile de Crăciun ar fi foarte nepopulare, ignorate pe scară largă și catastrofale pentru industria de retail și a ospitalității. Așadar, el va anunța în curând suspendarea temporară (a restricțiilor), comportându-se ca și cum viața noastră ar aparține statului, iar Crăciunul va fi fost un act de îngăduință din partea sa”, a prezis judecătorul.

Lordul Sumption este convins că „fanaticii controlului și restul brigăzii celor care le place să-și pună cenușă în cap vor cere o rambursare” a acestui favor. El susține că deja unele personaje fac presiuni „pentru două, trei sau chiar cinci zile de blocare suplimentară pentru fiecare zi de relaxare de Crăciun”.

În final, Lordul Sumption denunță „insistența statului de a constrânge întreaga populație” ca fiind „imposibil de apărat din punct de vedere moral și constituțional într-o țară care nu este încă un stat totalitar, precum China”.

„Guvernul nu ne-a câștigat încrederea. Mai devreme sau mai târziu, oamenii vor prelua controlul asupra propriilor vieți și vor face ceea ce este necesar, indiferent ce spun miniștrii”, a adăugat el.

Anticipările lordului Sumption cu privire la relaxarea de Crăciun s-au dovedit incorecte. Începând de sâmbătă, în Marea Britanie au fost impuse restricţii mai dure, care afectează milioane de englezi. În Londra şi sud-estul Angliei s-a instituit alertă de gradul 4, ca urmare a creşterii numărului de cazuri, datorată apariţiei unei noi tulpini de coronavirus. Interesantă coincidenţă!

Citiţi şi:

Restricții bizare în Belgia: Un singur musafir are voie să folosească toaleta, din cei invitați la petrecerea de Crăciun

«Așa arată un stat polițienesc»yogaesoteric

22 decembrie 2020

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More