Lovitură năucitoare

Nu veţi citi nicăieri pe la noi despre asta, dar este de departe o lovitură năucitoare pe care China o aplică SUA. În ciuda restricţiilor, China a reuşit să devină autonomă la capitolul producţiei de chip-uri. În prezent SMIC ‒ cel mai mare producător de chip-uri din interiorul Chinei şi aflat în top 10 mondial ‒ a reuşit să-şi organizeze producţia de chip-uri în tehnologie de 14 nm utilizând doar componente şi tehnologii interne. Vă reamintesc faptul că atât Administraţia Trump cât şi cea din prezent, a lui Biden, au urmărit să distrugă industria chinezească de chip-uri. Iată că ne aflăm în faţa unui nou eşec răsunător!

Poate că tehnologia de 14 nm pare depăşită. Într-adevăr, este o tehnologie a anului 2013. Însă, sunt mai multe variabile aici. În primul rând ea este suficientă pentru a satisface multe dintre necesităţile tehnologice ale lumii actuale. Într-adevăr, nu prea veţi mai vedea asemenea chip-uri în laptopuri sau în servere, dar tehnologia este suficientă pentru o gamă imensă de produse, de la tehnologiile pentru electrocasnice până la auto sau tehnologia spaţială. Practic, din acest moment, boicotul asupra unor producători precum Huawei nu mai produce niciun efect.

Însă veştile sunt chiar mai proaste pentru occidentali. În conformitate cu ceea ce informează cei de la Tom’s Hardware, SMIC stăpâneşte tehnologiile de 7 nm şi chiar şi pe cea de 5 nm. Asta înseamnă că e o chestiune doar de timp ‒ care nu-i foarte lung! ‒ până când îşi vor aranja producţia de chip-uri în noile tehnologii, aducând compania în prezent.

În ceea ce priveşte tehnologia în 7 nm, SMIC a dezvoltat din 2020 o tehnică absolut independentă de trecere la noul „etalon”. Este vorba de tehnologia „N+1” care e mult mai ieftină decât N7 a TSMC, însă nu asta e totul: SMIC susţine că chip-urile realizate în noua sa tehnologie sunt cu 20% mai rapide şi cu 55-60% mai eficiente din punct de vedere energetic. Rămâne să vedem.

Ceea ce este cert e că, prin această mişcare, China se eliberează de jugul tehnologic. Mai mult, companiile occidentale care făceau o grămadă de bani în China îşi vor vedea profiturile contractate puternic, fără nicio şansă de revenire.

Este interesant de văzut ce se va petrece în Rusia, care nu reuşeşte încă să depăşească barierele tehnologice. Ţara şi-a propus să ajungă independentă pentru tehnologia de 28nm până în 2030, dar timpul mi se pare a nu mai avea răbdare, chiar dacă ruşii au demarat construcţia fabricii. Oricum, vestea venită dinspre chinezi este menită a le da o puternică gură de oxigen întrucât vor avea unde să-şi producă propriile procesoare.

Autor: Dan Diaconu

Citiți și:
Dan Diaconu: Democraţie şi civilizaţie
Dan Diaconu: De ce critic Occidentul şi nu Rusia, China etc.

 

yogaesoteric
13 ianuarie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More