Lumea este mult mai periculoasă în 2016: Pacea se află la mâna Statului Islamic, Putin, Kim Jong Un şi Donald Trump

 

În anul 2016, lumea se confruntă cu multiple ameninţări geopolitice, care riscă să destabilizeze ordinea mondială, provocând distrugeri şi pierderi de vieţi omeneşti.

De la recentele tensiuni dintre Arabia Saudită şi Iran până la posibila extindere a Statului Islamic în Libia şi Afganistan, eforturile de a menţine pacea pe planetă par a fi mai mari ca niciodată în 2016.

Tom Wilson, analist specializat pe Orientul Mijlociu de la think tank-ul britanic Henry Jackson Society, a declarat pentru Daily Express că, „dacă în 2016 continuă tendinţele ultimilor ani, atunci cu siguranţă anul acesta va fi mai periculos decât 2015”.

„Avem de-a face cu un război în desfăşurare cu Statul Islamic şi alte grupări teroriste. De asemenea, ne putem aştepta la o intensificare a rivalităţii dintre Arabia Saudită şi Iran şi există riscul să se termine rău.

Şi nu ar trebui să uităm nici că atât forţele americane, cât şi cele ruseşti sunt active în Siria; constant există riscul unui accident, unei greşeli, ceea ce ar putea duce la o escaladare neintenţionată”, a explicat analistul.

Cele mai mari ameninţări în 2016:

Siria

Luptele între forţele guvernamentale şi rebelii care se opun preşedintelui Bashar al Assad continuă în ţara răvăşită de război de aproape cinci ani. Pe de altă parte, ciocnirile dintre luptătorii Statului Islamic şi grupările rivale au dus la moartea a peste 55.000 de oameni în 2015, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). Conflictul nu pare să se termine prea curând, iar bilanţul morţilor din 2016 l-ar putea depăşi pe cel de anul trecut.

Deşi oficialii americani au anunţat că Statul Islamic a pierdut circa 30% din teritoriile pe care le controla în Siria şi Irak, noile tensiuni dintre Arabia Saudită şi Iran, care sunt jucători cheie în discuţiile pentru pace, riscă să submineze eforturile de a restabili ordinea în ţara răvăşită de conflicte.

Tensiunile dintre Arabia Saudită şi Iran

Relaţiile dintre Iran şi Arabia Saudită s-au înrăutăţit alarmant în primele zile ale anului 2016. Execuţia de către Riad a unui proeminent cleric şiit a înfuriat Teheranul, declanşând violente în lanţ, proteste şi boicoturi, ceea ce a dus la ruperea sau reducerea legăturilor diplomatice din regiune.

Acuzaţiile potrivit cărora avioanele de război saudite au atacat ambasada iraniană din Yemen au contribuit la o şi mai mare escaladare a conflictului.

Donald Trump

Controversatul miliardar rămâne favoritul americanilor dintre republicanii care vor să ocupe fotoliul de la Casa Albă.
Alegerea sa în cea mai înaltă funcţie a statului american, în noiembrie 2016, ar putea declanşa o serie de crize diplomatice. Dacă Donald Trump va merge mai departe cu propunerea sa de a le interzice tuturor musulmanilor să intre pe teritoriul Statelor Unite, asta va declanşa o revoltă la nivel global, iar relaţiile Americii cu ţări din întreaga lume se vor deteriora considerabil.

Analiştii se tem că şi lipsa lui de experienţă şi pasiunea pentru arme ar putea declanşa conflicte în diferite colţuri ale lumii. Însă Donald Trump nu este de acord cu aceste teorii, declarând pentru revista Esquire că actualul preşedinte american reprezintă cea mai mare ameninţare la adresa păcii pe planetă: „Cu Obama vom sfârşi în Al Treilea Război Mondial, pentru că tipul nu este respectat”.

Statul Islamic

Recentele victorii ale jihadiștilor ISIL în Libia şi Afganistan sugerează că organizaţia teroristă se află în plină ascensiune, în ciuda anunţului oficialilor militari americani, potrivit căruia Statul Islamic a pierdut circa 30% din teritoriile din Siria şi Irak.

Mai mult, militanţii ISIS au trecut la un alt nivel în 2015, atacând Occidentul într-o manieră brutală. Masacrul din Paris de pe 13 noiembrie, soldat cu 130 de morţi, a arătat lumii cum plănuiesc jihadiștii să îşi facă auzit mesajul anul acesta.

Coreea de Nord

Phenianul şi-a făcut încă o dată cunoscute ambiţiile nucleare, după ce a anunţat că a testat cu succes o bombă cu hidrogen. Analiştii susţin că ţara totalitară deţine în momentul de faţă rachete cu o rază de acţiune maximă de 1.000 de kilometri.

Însă armata nord-coreeană plănuieşte să dezvolte rachete cu o rază mai lungă de acţiune, care să poată propulsa arme nucleare până pe coasta de vest a Statelor Unite.

Ca răspuns la experimentul nuclear al Phenianului, Coreea de Sud a reluat propaganda împotriva regimului totalitar, gest considerat act de război de către Nord. În aceste condiţii, tensiunile dintre cele două ţări vecine ar putea ajunge la limită anul acesta.

Vladimir Putin

Preşedintele expansionist al Rusiei a înşfăcat o bucată din teritoriul Ucrainei în 2014, iar anul trecut a intervenit militar în Siria. În 2016, este posibil ca Vladimir Putin să vrea să îşi extindă în continuare influenta.

Totodată, retorica să provocatoare – potrivit căreia NATO este o ameninţare la adresa Rusiei – are şi ea potenţialul de a cauza noi înţepături cu Occidentul.

China şi Oceanul Pacific

Tensiunile dintre China şi Statele Unite au ajuns la cote alarmante pe fondul programului militar al Beijingului în apele internaţionale disputate între mai multe ţări.

Puterea asiatică construieşte baze militare pe insule artificiale din Marea Chinei de Sud, pe unde tranzitează rute comerciale importante.


Citiți și:

După atentatele din 11 septembrie, Marea Britanie a ajuns cel mai mare furnizor de mercenari din lume…

Elogiul impertinent adus nebuniei războiului

 

yogaesoteric
9 martie 2015


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More