Lupta lui Trump pentru salvarea creştinismului chiar în vatra sa

 

Orientul Mijlociu a fost vatra în care s-a născut acum 2000 de ani creştinismul. Astăzi, creştinii abia supravieţuiesc în această regiune istorică.

Toufic Baaklini este american de origine libaneză şi preşedintele Consiliului Director al organizaţiei ,,În Apărarea Creştinilor”. De mulţi ani, el este angajat în prezervarea comunităţilor creştine istorice din Orientul Mijlociu.

 
Toufic Baaklini

Baaklini a vorbit, pentru publicaţia americană The Hill, despre situaţia dezastruoasă a creştinilor în vatra creştinismului, care a fost odată Orientul Mijlociu. Ei trăiesc într-o eră a persecuţiilor, a violenţei şi a tulburărilor. Baaklini îl citează pe Arhiepiscopul de Canterbury, care scria recent despre soarta creştinilor din Orientul Mijlociu: ,,Mulţi au plecat. Sute de mii de persoane au fast forţate să-şi părăsească căminele”. Ierarhul anglican avertiza: ,,În regiune, comunităţile creştine care au reprezentat temelia Bisericii Universale sunt acum ameninţate cu dispariţia iminentă.”

Această afirmaţie nu este o exagerare. În Liban, după ce aici au ajuns două milioane de sirieni, alungaţi de războiul civil, ţara care înainte număra doar patru milioane de locuitori se confruntă cu probleme de infrastructură, economice, ale sistemului de educaţie, deoarece copiii născuţi de refugiaţi sunt mai numeroşi decât cei libanezi, scrie Baaklini.

În Irak, creştinii încearcă să-şi revină după război şi să-şi reconstruiască vechile comunităţi, dar ele sunt o palidă imagine a ceea ce erau odată. Populaţia de creştini din Irak a ajuns de la 1,5 milioane de locuitori, în 2003, la mai puţin de 250.000, în prezent.

Biserica coptă din Egipt a fost ţintă a atacurilor teroriste în anii trecuţi. În 2017, 128 de creştini copţi au fost ucişi din cauza credinţei lor, ceea ce a determinat un exod al creştinilor din această ţară.

Baaklini priveşte însă cu optimism înspre Washington şi administraţia Trump, de unde crede că va veni salvarea acestei vetre a creștinismului, care este Orientul Mijlociu.

În Irak, promisiunea vicepreşedintelui Mike Pence că „ajutorul este pe drum” s-a concretizat prin alocarea a 300 de milioane de dolari din partea USAID pentru minorităţile religioase din această ţară. Administratorul USAID, Mark Green, a mers personal în regiune pentru a face o evaluare a necesităţilor şi a numit un reprezentant special, pe Max Primorac, pentru a superviza punerea în practică a programelor finanţate de Statele Unite.

Iar Toufic Baaklini subliniază că, recent, ,,Donald Trump a intrat în istorie”, semnând o lege referitoare la Irak şi Siria, care le va permite pentru prima dată minorităţilor religioase – ţintele cele mai vulnerabile ale islamismului din cele două ţări – să primească ajutor direct din partea guvernului american.

Administraţia Trump a creat şi un alt precedent spectaculos, sancţionând Turcia, deşi aceasta este un aliat în cadrul NATO, până ce pastorul Andrew Brunson a fost eliberat, aminteşte Baaklini.

În Egipt, presiunile continue ale Congresului american l-au determinat pe preşedintele Abdel El-Sisi să ia măsuri importante în favoarea securităţii copţilor, mai ales prin urmărirea şi pedepsirea în justiţie a teroriştilor, prin reconstruirea bisericilor distruse de aceştia şi prin numirea primei femei guvernator de religie coptă a unei provincii egiptene. Egiptul beneficiază în prezent de un ajutor american de 1,6 miliarde de dolari, în bună măsură legat de drepturile minorităţilor religioase.

În Liban, Statele Unite continuă să sprijine forţele armate libaneze şi denunţă în mod regulat ingerinţele iraniene şi ale altor puteri islamice din regiune.

Însă, conchide Baaklini, „rămân multe de făcut, până când creştinii vor putea celebra Paștele fără teamă, acolo unde totul a început acum două mii de ani.”

Citiți și:

Administraţia SUA: Creştinii sunt supuşi unui genocid în Orientul Mijlociu

Există chiar şi în prezent un holocaust silenţios al creștinilor?

Asaltul coloniștilor evrei asupra creștinilor din Ierusalim: Preoții creștini sunt agresați, iar proprietățile le sunt vandalizate

 

yogaesoteric
22 aprilie 2019

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More