Macron l-a primit pe Putin la Versailles, pentru un dialog «fără concesii»

 
Noul preşedinte francez Emmanuel Macron l-a primit pe Vladimir Putin, în cel mai recent test al talentului sau diplomatic, după ce a promis că va fi ferm în privinţa Ucrainei şi Siriei, relatează AFP.

„Este esenţial să discutăm cu Rusia, pentru că sunt multe probleme internaţionale care nu vor fi rezolvate fără o discuţie dură cu ruşii”, a spus Macron la summitul G7 din Sicilia, care a avut loc la sfârşitul lunii mai.

Întâlnirea liderului de centru de 39 de ani cu Putin, în vârstă de 64 de ani, pune capăt unei adevărate ofensive diplomatice, ce a inclus summitul G7 şi cel al NATO, de la Bruxelles.

El a declarat pentru Le Journal de Dimanche că nu este „deranjat” de liderii care „gândesc în termeni de proporţii de putere”, evocându-i pe Putin şi pe preşedintele american Donald Trump ca exemple.

Însă Macron, care a devenit cel mai tânăr preşedinte al Franţei în urmă cu numai câteva luni, a declarat că nu crede în „diplomaţia invectivelor publice, ci în dialog bilateral”.

În timpul campaniei electorale, Macron a criticat dur Rusia, pe care a acuzat-o de o „strategie hibrid care combină intimidarea militară şi războiul informaţiilor”.

Nicio concesie

În data de 27 mai, în Sicilia, Macron a declarat că nu va face „nici măcar o concesie” Rusiei în privinţa Ucrainei, iar el şi omologii săi din G7 s-au declarat pregătiţi să înăsprească sancţiunile impuse Moscovei.

Puterile occidentale acuza Rusia că nu şi-a respectat angajamentele asumate prin Acordurile de la Minsk, pentru încetarea ostilităţilor între forţele Kievului şi rebelii separatişti sprijiniţi de Moscova, ce acţionează în estul Ucrainei.

Franţa s-a numărat printre ţările care au promovat sancţiunile, ce au afectat profund comerţul UE-Rusia. În replică, Moscova a impus un embargo asupra produselor agricole europene, ceea ce a reprezentat o lovitură pentru fermierii francezi.

De asemenea, conflictul sirian a figurat pe agenda de discuţii, Macron spunând că este în favoarea „construirii unei soluţii politice ample, într-un mod mult mai colectiv”.

El şi-a exprimat regretul că niciunul dintre statele membre G7 nu sunt parte a negocierilor pentru pace privind Siria, ce au loc în capitala Kazahstanului, Astana, şi ce au fost iniţiate de Rusia, Iran şi Turcia. SUA au, însă, statut de observator.

Negocieri separate, sprijinite de ONU, au loc la Geneva.

Consilierul lui Putin, Iuri Usakov, a declarat presei din Moscova că se aştepta la o discuţie „interesantă şi francă” privind Siria. „Franţa se numără printre ţările cu o poziţie foarte severă faţă de regimul (preşedintelui sirian – n.r.) Bashar al-Assad”, a admis el.

În timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din Franţa, Putin a primit-o în audienţă pe rivala lui Macron, Marine Le Pen.

În paralel, managerul de campanie al lui Macron a acuzat Rusia că a folosit „ştiri false” pentru a-l discredita. Rusia a negat acuzaţiile.

După victoria lui Macron în cursa pentru Elysee, Putin a schimbat tonul şi l-a felicitat, spunându-i că vrea să lase neîncrederea la o parte şi să lucreze cu el.

Macron, declarații îndrăznețe de față cu Putin

Vizita a urmat la şapte luni după ce liderul rus şi-a anulat o deplasare la Paris, pentru inaugurarea unui complex bisericesc în apropiere de Turnul Eiffel. Putin a reacţionat astfel la un diferend cu fostul preşedinte francez Francois Hollande, care a spus că bombardarea Alepului de către Moscova poate reprezenta o crimă de război.

Locul întâlnirii Putin-Macron a fost somptuosul Palat Versailles, unde cei doi au inaugurat o expoziţie ce a marcat 300 de ani de relaţii durabile francezo-ruse, care au debutat cu vizita țarului rus Petru cel Mare în Hexagon, în 1717.

Aproape trei ore au discutat cei doi lideri în spatele uşilor închise şi fără niciun consilier. În declaraţiile comune, Macron a lansat mai multe săgeţi spre oaspetele său, acuzând două televiziuni ruse de propagandă mincinoasă la adresa lui, în timpul campaniei electorale.

În ceea ce privește Siria, Emmanuel Macron a avertizat că „orice utilizare a armelor chimice” în Siria va face „obiectul unei riposte imediate” a Franţei şi că doreşte „consolidarea parteneriatului cu Rusia” în acest dosar, relatează AFP.

„Am indicat că o linie roşie foarte clară există, în ceea ce ne priveşte: utilizarea unei arme chimice de către oricine”, care va face „obiectul unor represalii şi unei riposte imediate din partea francezilor”, a declarat preşedintele Macron într-o conferinţă de presă comună cu omologul sau rus Vladimir Putin.

„Vreau, dincolo de munca pe care o efectuăm în cadrul coaliţiei, să ne putem consolida parteneriatul cu Rusia”, a adăugat el.

„Prioritatea noastră absolută este lupta împotriva terorismului şi eradicarea grupărilor teroriste, dar mai ales a Daech”, acronimul arab al grupării jihadiste Statul Islamic, a completat Macron, care a convenit împreună cu Vladimir Putin să se creeze „un grup de lucru” franco-rus în lupta împotriva terorismului.

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: „Ce este important e că azi, în cursul discuţiilor, am constatat că vedem multe lucruri în acelaşi fel, de pe aceeaşi poziţie, deşi există câteva diferenţe.”

O întrebare despre amestecul Rusiei în campania electorală franceză a prilejuit răspunsuri interesante.

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: „Nu am discutat acest subiect. Domnul preşedinte nu şi-a exprimat interesul, iar din partea mea, ce e de discutat? Acest subiect nu există.”

Președintele francez şi-a asumat excluderea unor jurnalişti de la Russia Today şi Sputnik de la cartierul său general din campania prezidenţială şi a acuzat aceste două posturi apropiate Kremlinului că sunt „organe de influenţă”.

„Vom spune lucrurilor pe nume, în realitate Russia Today şi Sputnik nu s-au comportat ca organe de presă şi jurnalişti, ci ca nişte organe de influenţă, de propagandă şi de propagandă mincinoasă, nici mai mult şi nici mai puţin”, a denunţat şeful statului francez.

Preşedintele francez a apreciat că este „grav” faptul că „organe de presă străine, indiferent din ce motiv, au interferat” în procesul electoral francez.

„În faţa acestui lucru nu voi ceda nimic”, a afirmat el alături de Vladimir Putin, care şi-a păstrat o față impasibilă în timpul acestor declaraţii ale omologului sau francez.

După discuţii şi o conferinţă de presă comună, Putin a vizitat singur complexul Catedralei Ortodoxe din Paris.

Citiţi şi:
Președintele rus Vladimir Putin inspiră teroare Noii Ordini Mondiale, susține un analist politic
Victoria lui Macron: primul pas spre Frexit!


yogaesoteric
29 iulie 2017

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More