Maestrul si furnica – poveste cu tâlc

 

La poarta unei mănăstiri de la poalele Himalayei bătu un pelerin:
– Doresc să vorbesc cu cel mai mare om din acest așezământ, fură primele lui cuvinte, în loc de bună ziua.

Călugării îl măsurară din cap până-n picioare fără să spună un cuvânt și-l duseră la ghidul lor spiritual, care era adâncit în citirea unor scrieri. Fără să-și ridice ochii, acesta îl întrebă:
– Cu ce te pot ajuta?
– Vreau să-ți fiu discipol, maestre, să devin un om mare așa cum ești tu! Şi preț de o jumătate de oră îi vorbi despre dorințele sale.

Ghidul spiritual îl ascultă și după ce termină îi spuse:
– Fiule, tăcerea îți va ascuți auzul și-ți va înfrumuseța cuvintele. Vorbele multe îți cheltuiesc energia… atunci când nu spun nimic. Vrei să-mi fii discipol?
– Da!
– În curtea interioară, lângă fântână, este o piatră mare; te rog să mi-o aduci căci vreau să-mi fac un altar din ea.
Pelerinul se uită spre curte și văzu un bolovan foarte mare.
– Glumești? Nici zece oameni nu o pot ridica… Darămite eu!

Ghidul spiritual plecase deja, târându-și papucii pe lespezile de piatră. Pelerinul rămase trist. Se așeză dezamăgit pe scările templului.
„Niciodată nu voi putea să fiu discipolul acestui mare om”, își zise în gând.

Oftând, cu capul plecat, începu să se gândească cum ar putea să ridice minunea de piatră mare cât un munte. Ochii îi căzură pe o furnică ce se oprise din drumul ei chiar în fata piciorului său. Căra după ea o greutate de două ori mai mare. Se oprise în fața obstacolului și nu știa ce să facă. O privi curios și văzu că, după o mică ezitare, furnica împreună cu greutatea sa se urcă pe picior și-l traversă de-a latul, continuându-și drumul.
„Ar fi putut să-mi ocolească piciorul, dar ea nu… nu s-a dat înapoi din calea obstacolului… cu îndrăzneală l-a depășit… Câtă putere la o furnică!” gândi uimit pelerinul și se adânci și mai mult în tristețe.

Treceau zilele și pelerinul își făcuse deja un obicei să urmărească cum acționează fiecare vietate în fața obstacolului – adică a piciorului său – și niciuna nu avea curajul furnicii. Și mai observă că toate greutățile cărate de furnică depășeau cu mult mărimea trupului ei firav.

Într-o zi, ghidul spiritual îl văzu plângând. Se așeză lângă el și-l întrebă cu blândețe:
– S-a petrecut ceva, dragul meu?
– Maestre, și furnica este mai mare decât mine. Sunt atât de mic!
– Mă bucur să te aud spunând asta. Ești pe drumul cel bun!
Înainte de a apuca să mai spună ceva, ghidul spiritual era deja departe.

Pelerinul se gândi zile la rând cum să facă să ridice piatra și în același timp se gândea și la furnică, la puterea ei.
„Voi reuși… Voi reuși pentru că aspir din tot sufletul să urmez învățătura ghidului spiritual.” Și-n același timp își dori să fie furnică, să aibă curajul și forța ei.

Într-o zi se duse în fața pietrei, o privi cu atenție câteva secunde, respiră profund de trei ori, se interioriză preț de câteva clipe, desprinse brațele încet, încet, ca și când ar zbura și, îmbrățișând-o, ridică piatra și o așeză în fața camerei ghidului spiritual.

Văzând toate acestea, maestrul râse cu poftă și-i spuse:
– Ai învățat
– Da, maestre, am aflat multe observând. În primul rând am aflat că ghid spiritual poate să-ți fie oricine, chiar și o furnică, dacă ești capabil să înțelegi lecția oferită. În al doilea rând, să nu-ți fie teamă de niciun obstacol, să-l accepți, să „intri în el”, să fii una cu el… conștientizându-l, îl poți trece cu bine. În al treilea rând, puterea unei ființe nu stă în forța mușchilor ei, ci în Sine; concentrându-mă asupra Sinelui, devenind una cu el, greutatea pietrei nu a mai fost un obstacol pentru mine; am putut s-o ridic, deși era de două ori mai grea decât mine… În al patrulea rând, să nu judeci pe nimeni după „mărimea” lui, ci după fapta lui… Furnica este o vietate atât de mică, dar foarte puternică. Şi-n al cincilea rând, să crezi… să crezi în Dumnezeul din tine, și atunci puterea ta va fi fără limite! Dar toate acestea nu aș fi putut să le învăț dacă nu aveam o motivație, un scop al vieții: să fiu precum ghidul meu spiritual.
– Daca vei reuși să fii mereu precum furnica, atunci ai înțeles unul dintre secretele vieții: nu există obstacol pe care să nu-l învingi atât timp cât ești cu sufletul curat și centrat în Inimă. Forța din tine poate muta și munții, iar credința ta îți va fi călăuză. Bine ai venit printre discipolii mei!


Citiți și:

Viziunea aspirantului asupra ghidului spiritual poate fi diferită

Orice Ghid spiritual a fost mai întâi aspirant – relatări de Swami Atmananda

Practicând învăţătura Ghidului spiritual descoperim esenţa stării de aspirant

 

yogaesoteric
12 martie 2018

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More