Magnetoterapia – garanția ce este adeseori nebănuită a unei sănătăți de fier (II)

 

Sănătatea fiecărei ființe umane este strâns legată și de energia magnetică a Pământului, care echilibrează organismul la nivel celular. În acest context, magnetoterapia revine în actualitate, fiind una dintre principalele terapii naturale ce sunt recomandate de specialiști pentru rezolvarea unor probleme curente de sănătate.


Citiţi prima parte a articolului 

Acțiunea vindecătoare a magneților

Magnetoterapia se bazează pe înțelegerea relației dintre magnetism – în sens tradițional vorbind – și câmpurile electromagnetice ale ființei umane, ce se combină cu interacțiunile electromagnetice ce sunt prezente în mediul înconjurător. Această terapie funcționează prin două mecanisme distincte: oprește eliberarea neuromediatorilor (a substanțelor ce transmit impulsul nervos), controlând, astfel, durerea și, în plus, stimulează partea parasimpatică a sistemului nervos vegetativ.

Terapia respectivă presupune aplicarea pe diverse zone ale trupului a magneților de o anumită putere. Aceștia influențează fluxurile ionice și electromagnetice din organismul ființei umane, facilitând vindecarea sau la început ameliorarea stării fizice neplăcute. Studiile de specialitate demonstrează deja că acțiunea magnetului este vizibilă după aproximativ două ore de la momentul aplicării pe zona cu probleme. Câmpul magnetic generat de acesta are un efect stimulator asupra celulelor, realizând astfel schimbul de oxigen și absorbția elementelor nutritive în organism. Rezultatele benefice sunt însă condiționate de mai multe elemente:
– puterea magnetului: între 600 și 2.000 gauss rezultatele sunt cu efecte benefice;
– mărimea magnetului: cea mai importantă caracteristică, având o strânsă legătură cu mărimea câmpului magnetic ce este dezvoltat și deci, cu puterea lui;
– tipul magnetului;
– aplicarea magnetului: direct pe piele sau transformarea acestuia în obiecte magnetice: brățări, cercei etc. Puterea magnetului este dată și de materialul din care este realizat (de exemplu, neodim în aliaj cu samariu, cobalt și boroniu).

Un terapeut devenit celebru în România, povestește că ținând cont de afecțiunile și de particularitățile fiecărui pacient, le trimite apoi dispozitivul magnetic, ce este însoțit de indicațiile de tratament, strict personalizate. El pune accentul pe faptul că tratamentul diferă de la un bolnav la altul în funcție de vârstă, după valoarea tensiunii arteriale, după starea de sănătate a inimii și după multe alte aspecte. În același prospect el oferă multe informații despre magnetizarea lichidelor de băut, care intensifică detoxifierea organismului și grăbește mult vindecarea. Pentru tratament folosește magneți omologați, ce sunt prelucrați special pentru metodele sale terapeutice. Nu se utilizează orice tip de magnet în scop terapeutic, pentru că cei cu o intensitate mică nu au aproape niciun efect, iar cei mari (cum sunt magneții de la difuzoarele televizoarelor) pot fi periculoși, deoarece ridică brusc tensiunea arterială. De asemenea, este bine să se știe că polii nord-sud ai magneților (care este necesar să fie marcați corespunzător!) nu pot fi aplicați la întâmplare, ci numai conform indicațiilor adecvate, pentru că au efecte diferite. Durata tratamentului depinde de gradul de dezechilibru al organismului, de vechimea bolii și de modul de viață al pacientului. Rezultate concrete se văd după 2-3 săptămâni, dar durerile pot să dispară și în câteva zile!

Ar fi bine ca bolnavii să-și facă analize de sânge înainte și după această terapie, ca să observe transformările benefice din organismul lor, și eventual ca să-și ajusteze medicația (la recomandarea medicului) inclusiv pentru bolile cronice. Foarte mulți pacienți au renunțat apoi complet la medicamente, nemaiavând deloc nevoie de ele.

Magnetoterapia în jurul lumii

Deși nu a fost inclusă oficial în cadrul terapiilor convenționale, magnetoterapia este totuși foarte răspândită în întreaga lume. Numărul utilizatorilor consecvenți ai acestei terapii a ajuns, pe mapamond, la peste o sută de milioane. În Japonia, sunt la mare căutare brățările din metale nobile pe care sunt fixate (diametral opus) doi magneți mici. Acestea sunt recomandate pentru ameliorarea nevralgiilor și a astmului bronșic. Este deja recunoscut efectul curativ al magneților în cazuri de reumatism, în cazuri de înțepenire a gâtului și a spatelui.

În Statele Unite ale Americii magneții (ca, de altfel, orice tip de terapie alternativă) au acum un mare succes. Ei se găsesc sub toate formele și sub toate mărimile. Cei mici sunt recomandați pentru tratarea durerilor acute, iar cei de dimensiuni mari și cu puteri sporite sunt indicați pentru tratamentul fracturilor și al artrozelor. Apa puternic magnetizată este o altă formă de utilizare a magnetoterapiei. Printr-o cură perseverentă cu un astfel de produs se obține rapid reducerea glicemiei, eliminarea calculilor renali și biliari, ameliorarea tulburărilor tractului intestinal.

În Olanda, pacienții ce sufereau de boala Parkinson au înregistrat rapid îmbunătățiri semnificative ale stării de sănătate. Terapia cu magneți este recomandată pentru tratarea a ceea ce unii specialiști numesc „sindromul absenței câmpului magneticˮ, ce se manifestă prin dureri de cap și de spate, anchilozarea mușchilor, insomnii, probleme digestive și de circulație, stări de oboseală generalizată.

Ce se petrece la noi în țară

Un procedeu complementar de folosire terapeutică a magneților se realizează și la noi în țară (de exemplu la Ana Aslan Health Spa, din Eforie Nord). Aparatul utilizat este alcătuit din două inele magnetice de polaritate diferită. Ședința se realizează sub supravegherea unui medic specialist. Nu este nevoie de un alt echipament special, pacientul fiind îmbrăcat. Înainte de tratamentul propriu-zis se recomandă realizarea unor analize amănunțite și, neapărat, este indicată măsurarea tensiunii. Folosirea acestui aparat este utilă în cazuri de recuperare după fracturi osoase (dacă nu există tije sau alte aparate metalice în organism), afecțiuni ale articulațiilor, dureri de cap și unele boli ce sunt asociate cu tensiunea.

Indicații utile și contraindicații

Tratamentele cu magneți sunt curent recomandate (8 – 16 ședințe), a câte una sau trei ședințe pe săptămână. Tratamentele cu mini-magneți ce sunt fixați pe trup pot dura câteva zile. Dacă apar însă tensiuni, vânătăi sau dacă în locul aplicării crește temperatura, cura respectivă se va întrerupe. Terapia cu magneți are numeroase indicații printre care amintim: angina pectorală, aritmie, ischemie miocardică, flebite, hemoroizi, ulcere varicoase. Suferinzii de colite ulceroase, colon iritabil, colon spastic, gastrită, constipație cronică, amenoree, dismenoree, sindrom premenstrual sau chiar de herpes genital, vor găsi rapid o alinare prin această procedură terapeutică alternativă. Printre bolile neurologice se pot trata cu succes: cefaleea, zona Zoster, nevrita, paralizia facială. Glaucomul, conjunctivita și cataracta apar de asemenea pe lista indicațiilor pentru magnetoterapie. Coxartroza, gonartroza, contuziile, întinderile musculare, hematoamele, hernia de disc, osteomielita, osteoporoza, calcifierile se pot ameliora rapid prin tratamentul cu magneți.

Printre contraindicații se numără: femeile însărcinate, persoanele care au o proteză auditivă sau care folosesc o proteză metalică, precum și cele care au implantate în trup tot felul de aparate electromecanice.

Este de asemenea ferm recomandat ca în timpul sângerărilor sau al rănirilor deschise să nu recurgem la magneți, până nu se ameliorează situația respectivă. În toate aceste condiții, sfatul unui specialist este esențial.

Câte ceva despre brățara magnetică

Unul dintre cele mai comune obiecte ce pot fi folosite acasă pentru magnetoterapie este brățara. Procentul de ameliorare a durerilor în cazul pacienților dintr-un studiu american recent care a implicat purtarea de brățări magnetice a fost de cam 80%. De obicei, capacitățile magnetice ale unor astfel de brățări se păstrează în jur de 10 ani. Purtarea acesteia este recomandată pentru boli ale articulației mâinii, ce sunt însoțite de sindrom dureros (artrită, traume ale articulației), boli ale organelor respiratorii, hipertensiune arterială, dureri de inimă, tahicardii, nevroze.

Câte ceva despre centura lombară

Este destinată tratării cu un câmp magnetic permanent în condiții spitalicești și chiar casnice. Se aplică în regiunea afectată, cu partea magnetică îndreptată către trup. Centura se poate spăla, dar numai după ce se îndepărtează magneții. În afară de discopatie lombară, se mai recomandă în cazuri de nevralgii de origine inflamatorie sau în cazul unor dureri repetate ce au apărut după afecțiuni ale coloanei vertebrale. La contraindicații se înscriu: graviditatea, tumorile maligne sau cele benigne.

Tălpicii magnetici

Sunt concepuți pe baza teoriei medicinei chinezești – fiecare organ are un corespondent specific care rezonează cu un punct focar ce se află pe talpa piciorului (sunt zone reflexogene și de acupunctură). Tălpicii magnetici cresc imunitatea organismului, ameliorează afecțiunile pulmonare, fac să dispară simptomele unei boli radiologice și reglează nivelul glicemiei din sânge. La persoanele cu o dereglare a circulației sangvine se restabilește rapid ritmul normal și apoi dispar edemele de pe piele. În cazul miopiei, se îmbunătățește considerabil vederea.

Genunchiera magnetică

Mulți sportivi de performanță, printre care se află și tenismena Lindsay Davenport, cunosc chiar foarte bine beneficiile magneților din jurul genunchilor, aceștia înlăturând sindromul dureros din zona articulației acelei regiuni. Genunchiera magnetică ajută în plus la vindecarea artralgiilor, a artrozelor genunchiului și a artritelor reumatoide.

Cotiera magnetică

Ea are forma unui pansament și are magneți îndreptați spre piele. Se utilizează independent de tratamentul medicamentos, dar este utilizată și în combinație cu alte metode fizioterapeutice. Este recomandată în artroze, bursite, epicondilite, artropatie psoriazică, artrite reumatoide cu un grad mediu sau minim de evoluție. Această formă rapidă de tratament magnetic nu este însă indicată gravidelor și nici celor care suferă de boli oncologice.

Ochelarii magnetici

Există și ochelari magnetici care acționează gradat asupra zonelor biologice active ale feței, dinamizând imunitatea și facilitând restabilirea bioenergetică a organismului. Aceștia ajută de asemenea la regenerarea naturală a pielii, mărind astfel efectul cremelor și a măștilor magnetice pentru ten. Ochelarii magnetici sunt recomandați de asemenea pentru îmbunătățirea tensiunii intraoculare, pentru înlăturarea insomniei, tratarea sinuzitei, rinitei și pentru eliberarea mușchilor de starea de încordare. De asemenea, sunt recomandați acelora care suferă de sforăit.


Citiţi şi:

Rezonanța Schumann – Omul ca structură vibratorie

Împământarea: o mare descoperire medicală!

Poluarea electromagnetică

 

yogaesoteric
8 octombrie 2019

 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More