Marea bătălie pentru omenire (VIII)

Motto: Utopic nu e să crezi că lumea poate fi transformată în bine, ci să crezi că ea mai poate continua așa cum este acum!

Citiți partea precedentă a articolului

Vălul falsei comunicări între oameni

Atâta vreme cât materia este o creaţie a spiritului, atâta vreme cât trupurile noastre şi întreaga noastră lume fizică sunt o creaţie a spiritului, cine vrea să fie cu adevărat pragmatic în această lume fizică este necesar să se întoarcă la spirit, să îl regăsească!

Nu suntem dependenţi de reţele de comunicare virtuală. Faptul că ne petrecem mult timp pe aceste reţele arată un singur aspect, de fapt, nicidecum nefast ‒ fără să conştientizăm, suntem pătrunşi de impulsul către colectivitate, către fraternitate umană universală. Acesta este cel mai important impuls spiritual-sufletesc al epocii pe care o parcurgem în prezent. Acesta este adevăratul motiv care ne determină să ne petrecem atât de mult timp pe diverse reţele de comunicare virtuală. Nu aici este problema. NU faptul în sine că ne petrecem mult timp pe aceste reţele e problematic. Ci faptul că o facem într-o manieră extrem de superficială, de cele mai multe ori. Evident, suntem împinşi clipă de clipă către această superficialitate, inclusiv prin algoritmi care stau în spatele acestor reţele de comunicare virtuală. Însă faptul în sine este important ‒ ne petrecem mult timp SUPERFICIAL în cadrul acestor reţele de comunicare virtuală. Aceasta este adevărata problemă, nu timpul în sine. Este o problemă calitativă, nu cantitativă. Dacă cea mai mare parte a timpului în care citim, reacţionăm sau comentăm pe aceste reţele ni l-am petrece într-o manieră mai profundă, căutând şi apreciind ceea ce are cu adevărat valoare, atunci cantitatea s-ar transforma şi în calitate! Dacă în loc să ne contrazicem nonstop, în loc să ne certăm şi, uneori, chiar să ne adresăm cuvinte grele, am căuta acele elemente care ne unesc, care ne aduc aproape, atunci aceste reţele ar fi de un real ajutor.

Întotdeauna, este vorba despre cum anume este folosit un anumit mediu de comunicare. Comunicarea pe Internet nu e nici bună, nici rea. E, în schimb, exact aşa cum o facem noi să fie! Dacă în noi prevalează impulsul către fraternitate, dacă îl simţim, conştientizăm, dacă suntem dispuşi să îi dăm o şansă la viaţă şi îl hrănim în fiecare zi, atunci aceasta se va vedea şi în modul în care comunicăm în cadrul acestor reţele. Dacă, dimpotrivă, în noi prevalează dorinţa de a impune propriul punct de vedere, deseori chiar foarte agresiv, atunci sigur că vom face din aceste reţele un mediu toxic, violent, lipsit de umanitate. Depinde doar de noi ce facem, ce citim, ce spunem, ce distribuim, ce alegem!

Cele trei adevăruri fundamentale

Alunecarea spre prăpastie a omenirii nu poate fi stopată decât dacă suficient de mulţi oameni încep să înţeleagă trei adevăruri fundamentale:

1. Omul este o fiinţă eminamente spirituală, iar existenţa sa pe acest Pământ, în trupul său, are menirea de a-l ajuta să evolueze spiritual.

2. Lumea materială este creaţia lumii spirituale. Ca atare, prosperitatea lumii materiale nu este posibilă decât dacă societatea omenească este reconstruită pornind dinspre spirit spre materie. Orice politică sau plan de redresare sunt sortite eşecului atâta vreme cât acestea sunt doar gânduri materialiste ale unor fiinţe materialiste. Aparent paradoxal, lumea materială este la un pas de a fi distrusă tocmai de către materialişti! Iar materialişti nu sunt doar aceia care spun că sunt atei, care îşi asumă aceasta. Materialişti sunt în egală măsură, ba chiar mai periculoşi, toţi cei care se pretind a fi „credincioşi” în timp ce tot ceea ce gândesc şi fac nu are niciun element adus din lumea spiritului.

3. Flacăra vie a Spiritului nu e suficient a fi zărită. Este necesar ca toţi cei care urmează un drum spiritual să lucreze împreună astfel încât întreaga societate omenească să fie transformată în acord cu primul adevăr fundamental: omul este o fiinţă eminamente spirituală. Pentru că, dacă omul este o fiinţă eminamente spirituală, dacă adevăratul motiv pentru care se află pe Pământ într-un trup este acela de a evolua spiritual, atunci şi societatea în care trăieşte este necesar să fie construită în aşa fel încât să servească tocmai acestui țel.

Ne-am obişnuit, mulţi dintre noi, indiferent de religie sau crez, să „ne rugăm pentru transformare în bine”. Sigur, aceasta ajută foarte mult. Orice rugăciune care este formulată în limba inimii şi cu vocea spiritului din noi aduce din lumea spirituală impulsuri şi curente care purifică această lume materială care a ajuns să fie atât de întunecată. Dar nu este suficient! Cel ce se roagă este necesar să şi FACĂ. Acesta este alt mare adevăr de înţelegerea căruia depinde supravieţuirea regnului spiritual uman. Lumea materială a oamenilor nu poate supravieţui, nu mai poate merge mai departe dacă lumea spirituală a oamenilor nu devine principalul element inspirator. Cei care se află pe un drum spiritual este necesar să se implice pentru a transforma în bine întreaga societate. Însă nu vom putea fi eficienţi, nu vom putea merge prea departe cu această misiune dacă nu începem să ne asociem, să lucrăm împreună, să ne susţinem reciproc. O economie sănătoasă este necesar să se nască, iar acest fapt e posibil doar prin asocierea noastră. O educaţie sănătoasă este necesar să se nască, iar aceasta este posibil doar prin asocierea noastră. O relaţie sănătoasă între statele lumii este necesar să se nască, iar aceasta este posibil doar prin asocierea noastră.

Într-un cuvânt, DE NOI depinde totul acum! În niciun caz în sensul instalării unui soi de castă arogantă, ci în sensul liberei asocieri între oameni treji, care pun pe primul plan binele celorlalţi! Sistemul actual este atât de putred încât nu mai poate fi făcut nimic. Rădăcinile îi sunt putrede, bazele sale sunt pur şi simplu anti-omenești. Orice demers de a-l transforma, prin tot soiul de compromisuri, este sortit eşecului. Nu are niciun sens să renovezi nişte apartamente într-un bloc ce stă să cadă, într-o clădire a cărei fundaţie este şubredă. Singura soluţie este aceea de a începe să creăm un nou sistem, sănătos, care să-l înlocuiască treptat pe cel actual. Iar aceasta, concret, se poate realiza doar prin libera asociere a tuturor celor care înţeleg că ne aflăm aici pentru a evolua spiritual şi pentru a spiritualiza materia, nu pentru a ne bălăci în apele stătute ale unei materii văduvite de spiritul care îi este de fapt sursa.

În prezent, cea mai mare dificultate constă în faptul că omul trezit spiritual care se implică politic sau social nu izbuteşte să găsească şi alţi oameni aidoma lui. Când se implică politic, de pildă, discursul său încărcat de seva spiritului este înţeles doar în cheie politică. Când li se adresează celor care se află pe un drum spiritual, iarăşi se loveşte de un zid. Pentru că cei aflaţi pe un drum spiritual, de mult prea multe ori, refuză orice fel de contact cu economia sau politica. Cumva, îşi doresc să se separe complet, să trăiască două vieţi diferite. Or, tocmai aceasta este cea mai mare piedică în calea însănătoşirii societăţii noastre. Pentru că nu ne aflăm aici pentru a trăi două vieţi diferite ‒ una în care ne preocupă propria dezvoltare spirituală şi una în care relaţionăm şi acţionăm fără nicio legătură cu preocupările noastre spirituale. Cele două lumi este necesar să devină una, iar aceasta se va petrece atunci când cei aflaţi pe drumul cunoaşterii şi al dezvoltării spirituale vor înţelege că este necesar să spiritualizeze economia, politica, educaţia, întreaga societate.

Atenţie, din nou: când vorbesc despre spiritualizarea economiei, politicii, educaţiei, societăţii în genere NU mă refer în niciun caz la vreun set de dogme, vechi sau noi. Nu este vorba despre a impune un anumit sistem, anumite concepte, anumite precepte morale. Este vorba despre libera asociere a celor cu spiritul treaz. Doar din această liberă asociere, din lucrul ÎMPREUNĂ, în afara oricărui set de dogme, programe sau doctrine, se poate naşte o nouă lume! Toţi cei care derulează deja sau intenţionează să deruleze proiecte sociale, politice, educaţionale, economice plecând de la o cunoaştere a lumii spirituale şi având ca unic țel binele semenilor lor nu pot rezista şi nu se pot dezvolta în cadrul actualului sistem. Ei au nevoie să se asocieze, să devină puternici împreună. Doar astfel, noul sistem creat, unul cu adevărat viu şi în continuă transformare, va ajunge să se dezvolte treptat şi să înlocuiască sinistrul sistem actual.

Citiți continuarea articolului

Fragment din cartea Marea Bătălie pentru Omenire, de Liviu Pleșoianu

Citiți și:
Liantul societăţii fireşti este fraternitatea, nu schimburile comerciale
Liviu Pleșoianu: Păpușarii din spatele scenei îți oferă zilnic porția de somnifere sociale și de anestezice colective

 

yogaesoteric
7 iunie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More