Salvarea băncilor falimentare, la pachet cu interzicerea criptomonedelor? Operațiunea chokepoint 2.0

Când First Citizens Bank a fost de acord să cumpere cea mai mare parte din ceea ce a mai rămas din Silicon Valley Bank, a existat un aspect pe care nu l-a dorit absolut deloc.

Deși SVB, al cărei faliment din 10 martie a zguduit sectorul bancar mondial, era cunoscută mai ales pentru că deservea capitaliștii de risc și tehnologii, contractul de cumpărare al First Citizens a făcut tot posibilul să excludă din afacere criptomonedele și împrumuturile susținute de cripto.

Creditorul din Carolina de Nord nu este singurul care are aversiune față de activele digitale. New York Community Bank, care a preluat rămășițele Signature, banca intrată în faliment imediat după SVB, a refuzat să se atingă de averea sa digitală substanțială: 4 miliarde de dolari pe care Federal Deposit Insurance Corporation este necesar să-i returneze urgent clienților.

Potrivit Financial Times, fostul congresman american Barney Frank, care a făcut parte din consiliul de administrație al Signature, susține că băncile au o poziție rigidă față de  criptomonede în urma imploziei din noiembrie anul trecut a bursei digitale FTX.

Dar susținătorii bitcoin și ai altor active digitale au o altă teorie: ei consideră a fi un efort concertat al guvernului american de a interzice complet monedele digitale. Denumită „operațiunea chokepoint 2.0”, teoria include prăbușirile Signature și Silvergate, un creditor mai mic care a făcut, de asemenea, multe afaceri cu active digitale, și o serie de acțiuni de reglementare.

Autoritățile de reglementare insistă că încearcă doar să asigure stabilitatea băncilor de riscul și volatilitatea criptomonedelor. Cu toate acestea, afaceriștii cripto au dreptate: atitudinile oficiale s-au înăsprit de la prăbușirea FTX. În anii în care autoritățile de reglementare din SUA s-au angajat în consultări și frământări interminabile, s-au acumulat riscuri masive.

În ianuarie, Fed și alte autorități de reglementare au avertizat oficial băncile să fie atente la „fraude și escrocherii” și la „probleme semnificative de siguranță și soliditate” atunci când lucrează cu companii de criptomonede.

De asemenea, cazurile de aplicare a legii se succed cu repeziciune. Bursa de criptomonede Coinbase, listată în SUA, a fost avertizată că ar putea fi acuzată de încălcări ale valorilor mobiliare.

Recent, Commodity Futures Trading Commission a dat în judecată Binance, susținând că aceasta permite ilegal americanilor să tranzacționeze produse derivate cripto.

Jeremy Allaire, directorul executiv al emitentului de stablecoin Circle, care a parcat 3 miliarde de dolari în rezerve la SVB, a avertizat că represiunea îi împinge pe pasionații de cripto pe „platforme fără supraveghere, cu expuneri bancare și de risc”.

Poate ar fi exagerat. Unii creditori încă mai deservesc companiile de active digitale în mod limitat. Dar nimeni nu licitează în mod deschis pentru a înlocui Signature și Silvergate ca fiind principalele bănci axate pe criptomonede. A venit momentul ca finanțele să facă alegeri dificile în ceea ce privește activele digitale.

Citiți și:
A mirosit prăbușirea pieței. Marele susținător al criptomonedelor și-a încheiat socotelile cu bitcoin!
Criptomonedele non-globaliste se prăbușesc – Elitele G20 au decis să impună reglementări draconice ca să-şi protejeze viitoarele monede digitale
Fiți propria bancă. Finanțele descentralizate, capital fără intermediari

 

yogaestoteric
8 iunie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More