Marea Britanie se îndreaptă precum un somnambul către o societate supravegheată

de George Preda

Comisarul pentru Informaţii, Richard Thomas, şi-a manifestat încă din 2004 îngrijorarea că „Marea Britanie se îndreaptă precum un somnambul către o societate supravegheată”.

Această afirmaţie vine în urma tot mai multor propuneri guvernamentale de  creare a unor baze de date cu informaţii despre populaţie şi a planului David Blunkett de implementare a cărţilor de identitate biometrice. „Nu cred că oamenii îşi dau seama ce se află în spatele acestora. Ele îi vor da  guvernului posibilitatea să construiască un tablou complet asupra majorităţii activităţilor cetăţenilor britanici. Sarcina mea este să mă asigur că informaţia care este colectată este doar cea strict necesară şi nu se stochează nimic în plus. Altfel, oamenii vor ajunge să fie monitorizaţi şi vieţile lor să fie urmărite, iar ei nici măcar nu vor fi conştienţi de aceasta.”

„Dacă statul adună atât de multe informaţii despre cetăţeni, devine un stat poliţienesc”, a mai adăugat Thomas. „Ţările din Europa de Est ştiu cel mai bine ce se petrece atunci când un guvern deţine prea multe informaţii despre cetăţeni, fie că acestea sunt stocate în dosare, fie că sunt computerizate.”

„În mod sigur oricine îşi doreşte să asigure copiilor o mai mare siguranţă, dar ideea de a crea o bază de date pentru monitorizarea acestora este cel puţin discutabilă.” Această afirmaţie a lui Thomas vine după ce a fost propusă crearea unei baze de date cu informaţii complete, de la naştere până la vârsta majoratului, despre toţi copiii din Marea Britanie. Ministerul Sănătăţii a anunţat şi el că va construi o bază de date cu informaţii medicale şi legate de asigurările sociale.

Thomas s-a exprimat critic şi la adresa lipsei de consistenţă din declaraţiile guvernamentale, privind motivele pentru care ar trebui implementate cărţile de identitate  biometrice: „Rolul meu nu este să mă exprim pro sau contra cărţilor de identitate biometrice. Dar mi se pare suspect că declaraţiile guvernului s-au schimbat de atâtea ori în ultimii doi sau trei ani. Ba era vorba de lupta împotriva terorismului, ba de controlul migranţilor, ba de protecţia cetăţenilor şi de facilitarea accesului la servicii.”

Şi Mark Oaten, purtătorul de cuvânt al liberal democraţilor şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la proliferarea fără precedent a bazelor de date care încalcă dreptul la intimitate. „Atâta vreme cât guvernul nu poate justifica fiecare din aceste măsuri în parte, există pericolul să alunecăm, fără ca măcar să ne dăm seamă către o societate de tip Big Brother.”

Temerile exprimate de cei doi oficiali în 2004 s-au adeverit. Conform unor studii recente, Marea Britanie este în prezent lider mondial în folosirea tehnologiei de supraveghere a populaţiei.
 

Citiţi şi :

Primele cărţi de identitate biometrice introduse în Marea Britanie

Control total asupra informaţiilor electronice pe teritoriul Marii Britaniiyogaesoteric
24 februarie 2009

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More