Martin Schulz avertizează cu privire la pericolul de destrămare a Uniunii Europene

 

Uniunea Europeană se află în pericol de destrămare, existând forțe care acţionează în acest sens, de aceea susţinătorii săi trebuie să lupte pentru a o menține, a declarat încă de la sfârșitul anului trecut președintele Parlamentului European, Martin Schulz, într-un interviu apărut în cotidianul german Die Welt.

„Nimeni nu poate spune dacă Uniunea Europeană va mai exista în forma actuală peste 10 ani. Dacă vrem să mai existe, atunci trebuie să luptăm din greu pentru ea”, a afirmat Schulz, atrăgând atenția că în Uniune acţionează „forțe care vor să ne dezbine”, cu urmări dramatice.

Șeful legislativului european a reacționat astfel la avertismentul ministrului luxemburghez de externe și al migrației, Jean Asselborn, conform căruia Uniunea Europeană s-ar putea destrăma.

Președintele PE nu a precizat ce anume amenință Uniunea, dar cea mai mare parte a interviului s-a axat pe criza migranților, care a pus la încercare unitatea și toleranța blocului comunitar în cursul anului trecut.

„Uniunea Europeană nu este fără alternative, o evoluție inversă este, firește, posibilă”, a estimat Schulz, explicând că alternativa ar fi „o Europă a naționalismului, o Europă a granițelor și zidurilor”. „Acest lucru ar fi dezastruos pentru că o astfel de Europă a condus în mod repetat continentul nostru spre catastrofă”, a avertizat el.

Uniunea Europeană s-a confruntat cu disensiuni în privința crizei migranților, mai ales între cancelarul german Angela Merkel, care a condus eforturile de primire a refugiaților sirieni, și lideri din fostul Est comunist, care s-au opus planului UE de distribuire de cote de refugiați, amintește Reuters.

Și Spațiul Schengen de liberă circulație a persoanelor pare amenințat, unele state reintroducând controale la frontiere. Spre exemplu, Grecia a cerut ajutor european pentru securizarea frontierelor sale și gestionarea valului de migranți, dezamorsând ameninţările unor state comunitare privind o eventuală excludere a sa din Spațiul Schengen, mai scrie Reuters.

Potrivit lui Martin Schulz, nicio țară nu poate gestiona singură provocări precum migrația, acest lucru fiind posibil numai la nivelul întregii Uniunii.


Citiți și:

Scandalul Rabobank și jaful din agricultura românească: UE dă bani companiilor străine să cumpere teren agricol în România
Statul Islamic, un pistol la tâmpla UE, cu trăgaciul la Washington?

 

yogaesoteric
15 martie 2016

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More