«Mărul de aur» al toamnei – Gutuia (I)

de Crenguţa Roşu

Adunând parcă tot soarele verii, galben-aurie şi cu un parfum inconfundabil, gutuia are aproape aceleaşi calităţi ca şi mărul, neîntâmplător făcând parte din aceeaşi familie. Specialiştii în medicina naturistă au atribuit gutuilor 100 de proprietăţi şi extraordinare valenţe terapeutice, ceea ce le face să fie cel puţin la fel de valoroase ca şi suratele lor, merele.

Gutuile au un conţinut foarte bogat în vitamine – B1, B2, B6, C, E, PP, provitamina A – şi minerale – calciu, fosfor, fier, cupru, sulf, potasiu şi sodiu – la care mai adăugăm tanin, protide, acizi organici. Graţie acestor substanţe active, prezintă proprietăţi antiinflamatorii, imunomodulatoare, antispastice, analgezice, astringente, emoliente, digestive, expectorante, diuretice, tonice. În plus, conţinutul ridicat de substanţe pectice contribuie la reducerea colesterolului şi implicit a riscului de apariţie a bolilor cardiovasculare, şi le conferă gutuilor proprietăţi detoxifiante, favorizând în special eliminarea metalelor grele.

Consumate ca atare sau uscate, sub formă de suc, nectar, compot sau dulceaţă, gutuile constituie mereu un desert delicios. Acum, când este sezonul lor, merită din plin să ne delectăm cu fructele aurii! Cu atât mai mult cu cât doctorul toamnei – gutuia, este un leac miraculos pentru o multitudine de afecţiuni.

Afecţiuni respiratorii

În plină toamnă, când se coc îmbietoarele gutui, este momentul să ne punem la punct sistemul imunitar, pentru a face faţă provocărilor iernii ce se apropie. Cu ajutorul acestor fructe parfumate vom putea să ţinem la distanţă infecţiile respiratorii specifice anotimpului rece. Datorită conţinutului bogat în principii active, ele sunt excelente tonice ale imunităţii (stimulează formarea anticorpilor şi ajută organismul împotriva infecţiilor) şi în plus favorizează refacerea organismului, atunci când este slăbit.

Specialiştii ne recomandă să le consumăm în stare proaspătă (fructul ajuns la maturitate şi bine copt), căci sunt eficiente în răceli, tuse (datorită proprietăţilor expectorante şi calmante) cât şi în alte afecţiuni respiratorii precum: faringite, bronşite, rinite, traheite, astm. Gutuile sunt indicate şi ca tratament adjuvant în pneumonii şi tuberculoza, caz în care se vor consuma şi seminţele. (Atenţie, însă, în cantităţi mari seminţele devin toxice!)

Din fructele ajunse la maturitate, bine coapte, se prepară tonice pentru afecţiuni respiratorii sau digestive.

Sucul de gutuie este recomandat cardiacilor, astenicilor, persoanelor cu probleme respiratorii şi celor care au frecvent indigestii. Se consuma, zilnic, câte un pahar, înainte de masă, vreme de 30 de zile.

Afecţiuni digestive

Gutuile sunt tonice digestive, facilitând motilitatea intestinală şi digestia, scăzând riscul apariţiei afecţiunilor inflamatorii intestinale şi a bolilor parazitare. Datorită conţinutului ridicat de taninuri, care le conferă proprietăţi astringente, ele sunt indicate în bolile diareice şi dizenterie.

Fiind puţin mai acide decât alte fructe, este posibil ca persoanele cu hiperaciditate gastrică să nu tolereze gutuile crude. În aceste situații, se pot consuma uscate sau sub formă de nectar (recomandat celor care suferă de ulcer gastric), compot sau dulceaţă. Spre deosebire de alte fructe, gutuile îşi păstrează majoritatea proprietăţilor terapeutice chiar şi atunci când au fost preparate termic. Altfel spus, dulceaţa şi compotul de gutui au aceleaşi efecte benefice în afecţiunile digestive ca şi fructele crude. Prin preparare termică însă sunt distruse unele vitamine, printre care şi vitamina C.

Datorită acidităţii sale, gutuia stimulează digestia şi poate fi adăugată în salatele de legume şi de fructe, înlăturând senzaţia de greutate în stomac ce apare după masă la persoanele cu o digestie înceată.

Împotriva greţii, arsurilor şi durerilor de stomac se bea dimineaţa, pe stomacul gol, un pahar cu suc de gutui. Opreşte imediat vărsăturile, alunga greaţa şi, în timp, ajuta stomacul să-şi refacă mucoasa. 

Tot sucul de gutui, fiind un excelent tonic al intestinelor, cu efect antiinflamator, se recomandă să fie consumat câte 500 ml zilnic, dacă suferi de hemoroizi sau colon iritabil.

În caz de enterită sau enterocolită se indică să se bea zilnic un litru de decoct de gutui. Decoctul se prepară din două gutui la un litru de apă; se fierbe cinci minute şi se bea călduţ.

Pentru combaterea colitei de fermentaţie se amestecă o jumătate de kilogram de gutui cu miere şi se consumă pe parcursul unei zile.

Pentru copiii anemici, gutuia este un remediu foarte bun, deoarece fructul dulce-acrişor le stimulează pofta de mâncare. Un mic dejun hrănitor le poate fi pregătit din pulpa unei gutui dată pe răzătoare, două linguriţe de brânză de vaci şi două linguriţe de miere. Se va consuma imediat.

Afecţiuni hepatice

Gutuile stimulează buna funcţionare a ficatului şi totodată sunt un leac excelent în afecţiunile acestui organ. În perioada toamnei, în cazurile de hepatită cronică se recomandă cure de gutui. Cel mai indicat este sucul proaspăt, însă se pot consuma şi coapte sau sub formă de compot. Cura cu nectar de gutui, din care se bea câte un litru, timp de o lună, stimulează activitatea hepatică şi readuce gradat pofta de mâncare.

Recent, în coaja gutuilor au fost descoperite anumite substanţe antivirale care inhibă dezvoltarea virusurilor hepatice de tip A, B şi C.

Afecţiuni pancreatice

Principiile active prezente în gutui au efecte benefice şi asupra activităţii pancreasului. Sucul proaspăt face minuni în vindecarea pancreatitei, fiind o alternativă excelentă a medicaţiei clasice. În aceste cazuri, se recomandă cure de minim trei săptămâni de suc de gutui combinat în proporţii egale cu suc de mere – se bea câte un pahar din acest suc de trei ori pe zi.
 

Boli canceroase

Nivelul ridicat de fenoli și flavonide din pulpa fructului plasează gutuia în topul celor mai puternice arme împotriva radicalilor liberi. Substanțele antioxidante și în special vitamina B17, ce se găseşte cu precădere în seminţe, ajută organismul să distrugă celulele maligne, fără a le afecta pe cele sănătoase. Pentru aceasta se recomandă consumul de gutui proaspete și de suc sau nectar (preparat cu tot cu coajă), câte unu – două pahare zilnic. 
 

Împotriva depresiei

Toate soiurile de gutui au o influenţă favorabilă asupra psihicului, îmbunătăţind starea de spirit. Consumate zilnic, gutuile contribuie la eliminarea depresiei, datorită substanţelor eterice cu proprietăţi antidepresive ce se găsesc în pulpa fructului.
 
Citiți continuarea acestui articol.
 

Citiți și: 

Fructele proaspete, naturale şi stările benefice

Merele – fructe miraculoase

 
 

yogaesoteric

22 octombrie 2014

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More