O nouă palmă primită de justiţia din România cu privire la cazul MISA (III)

Manipularea opiniei publice prin intermediul presei în cazul Dana Atudorei

 
de Decebal Avramescu
 
Citiți a doua parte a articolului

Recenta decizie a CEDO de condamnare a statului român pentru abuzul revoltător săvârşit de autorităţi în cazul Danei Atudorei, scoate la iveală faptul că în România o serie întreagă de resorturi ale aparatului de stat pur şi simplu nu funcţionează. Dacă a fost posibil ca o persoană majoră, care nu suferea de nicio boală psihică, să fie internată cu forţa, să-i fie administrat un tratament extrem de agresiv, autorităţile din mai multe departamente să colaboreze la înfăptuirea acestor ilegalități monstruoase, iar presa să manipuleze cu insolenţă, sistematic, opinia publică în ceea ce priveşte această persoană, atunci înseamnă că drepturile omului sunt ca şi inexistente în România.

În primele două părţi ale acestui articol am evidenţiat lipsa totală de obiectivitate pe care au dovedit-o în acest caz magistraţii români, începând cu cei de la un parchet de provincie, până la cei de la „Înalta Curte” din Bucureşti. Vom urmări acum să evidenţiem modul în care mass-media din România a minţit timp de ani de zile, cu rea-voinţă, opinia publică referitor la această tânără şi cum a fost folosit cu cinism cazul ei de către jurnalişti doar pentru a instiga românii împotriva practicanţilor yoga ai şcolii MISA.

Exemplele de manipulare în presă pe care le vom reaminti arată că informaţiile false care au fost în mod repetat difuzate despre Dana Crăescu (actual Dana Atudorei) nu au fost în niciun caz simple erori sau deficienţe de informare. Dimpotrivă, acestea au fost minciuni repetate intenţionat şi corelat, în mai multe publicaţii, urmărindu-se inducerea unei impresii cât mai negative despre practica yoga în cadrul MISA. Putem înţelege acum că acest caz – reluat mereu de presă în contextul „scandalului MISA” – a avut un rol deosebit de important în construirea unor concluzii care pe de o parte să învrăjbească populaţia faţă de practicanţii yoga ai MISA, iar pe de altă parte să constituie anumite premise pe baza cărora să poată fi demarate acţiuni judiciare de incriminare a acestei şcoli şi mai ales a lui Gregorian Bivolaru.

Deloc întâmplător, informaţiile despre aşa-zisa „nebunie” căpătată de Dana Crăescu în urma practicii yoga au fost lansate în presă la numai câteva zile după atacul furibund al autorităţilor asupra MISA. Reamintim că pe data de 18 martie 2004 au avut loc descinderile a peste 300 de jandarmi mascaţi şi procurori în casele particulare ale unor cursanţi yoga, acţiune ce a fost etichetată unanim de jurnalişti ca fiind „cea mai mare acţiune a Poliţiei de după Revoluţie”.

Ca şi în multe alte atacuri de presă lansate împotriva MISA, se poate constata că şi în cazul Dana Crăescu exact acelaşi text de bază apare în mai multe publicaţii aproape simultan, ceea ce arată o anumită coordonare prin care s-a urmărit răspândirea respectivelor informaţii prin cât mai multe medii de informare în masă.

Astfel, în data de 23 martie 2004 atât postul de televiziune PRO TV, cât şi Ziarul de Iaşi difuzează aproape identic următorul text: „La Iaşi o studentă la Psihologie a dispărut de mai bine de o jumătate de an de acasă, iar înainte fusese internată la Spitalul de Psihiatrie Socola. Părinţii şi colegii cred că vinovat de starea ei este Gregorian Bivolaru. Rudele o caută acum peste tot şi vor să înfiinţeze o asociaţie care să le ofere ajutor celor afectaţi de învăţăturile lui Gregorian Bivolaru”.

Tot în data de 23 martie 2004, situaţia Danei Crăescu este descrisă într-un mod asemănător de către ziarul Bună Ziua Iaşi. Tânăra este etichetată ca „victimă a lui Gregorian Bivolaru”, susţinându-se că datorită influenţei acestuia ar fi renunţat la facultate, şi-ar fi părăsit familia şi ar fi ajuns grav afectată psihic. 

Ceea ce aceste publicaţii omit cu neruşinare să informeze este că medicul psihiatru de la Socola care s-a ocupat de Dana Crăescu a afirmat că aceasta nu suferă de nicio boală psihică şi că modul în care a fost adusă acolo de către părinţii săi (legată cu două cearșafuri, împotriva voinţei ei) reprezintă un abuz regretabil. De altfel, tocmai acest comportament abuziv, care se manifestase prin nenumărate episoade violente din partea părinţilor Danei Crăescu a făcut ca ulterior tânăra – care era deja majoră! – să decidă să plece de acasă. Datorită plângerilor făcute la Poliţie de către părinţii săi, ea chiar a dat o declaraţie la Ministerul de Interne prin care arăta că nu este dispărută.

Fără să menţioneze aceste elemente esenţiale, emisiunea de ştiri de la PRO TV a mers cu manipularea şi mai departe şi a afirmat că „Medicii care au tratat-o pe Dana Crăescu spun că a fost grav afectată de preocupările pe care le avea la MISA”. Reportajul prezenta o fotografie cu Dana, iar pe ecran apărea scris mare: „Efectul MISA – Afecţiuni psihice”.

Având în vedere că după cum o indică şi documentele puse la dispoziţia CEDO, Dana Crăescu nu a suferit niciodată de afecţiuni psihice, constatăm aşadar maniera abjectă prin care presa a aruncat oprobriul public împotriva MISA. Aceste ştiri şi articole reprezintă totodată şi o calomnie gravă la adresa practicanţilor yoga şi în special faţă de Dana Crăescu, a cărei imagine publică a fost astfel în mod grav afectată.

Pentru a da impresia unor informaţii bine documentate, ştirile de la PRO TV, precum şi Ziarul de Iaşi din data de 23 martie 2004, citează opinia unui aşa-zis „specialist” care înfierează practica yoga din cadrul MISA. La PRO TV apare astfel opinia profesorului-doctor Mihai Şelaru, medic psihiatru în cadrul Spitalului Socola, care spune că „Tinerii nu-şi dau seama şi nu cunosc pericolele care pot decurge din practicile yoga prost conduse”. În Ziarul de Iaşi acelaşi profesor Mihai Şelaru este citat cu afirmaţia: „Nu trebuie să asemănăm marea cultură indiană cu practicile total greşite ale unor aşa-numiţi guru cum ar fi Gregorian Bivolaru”. Bineînţeles că acest doctor nu a făcut niciun fel de studii concrete pe loturi de practicanţi yoga ai şcolii MISA, studii care să-i permită să tragă oarecare concluzii. Dar pentru presă acest fapt elementar nu a contat. Argumentul de bază pe care cele două publicaţii îl aduc în sprijinul afirmaţiilor doctorului Şelaru este tocmai cazul Danei Crăescu, despre care se spune că datorită practicii yoga ar fi devenit „anti-socială” şi că ar fi „dispărut de acasă”.

Reportajul de la PRO TV se încheie cu un fel de îndemn public pe care prezentatoarea Andreea Esca îl lansează „mamei disperate” a Danei, de a se adresa Poliţiei.
În acelaşi timp, una dintre concluziile din Ziarul de Iaşi este că „Din punct de vedere penal, nu se poate face nimic împotriva liderilor MISA. Dar, atâta vreme cât astfel de legături au dus la destrămarea familiilor, la disperarea părinţilor sau chiar la sinucidere, se poate vorbi de o gravă problemă socială, în faţa căreia autorităţile trebuie să facă ceva.”

Iată aşadar cum a fost justificat şi instrumentat pe baza dezinformării operată cu mult sârg de presă, unul dintre paşii care au condus la fabricarea dosarului împotriva MISA şi a lui Gregorian Bivolaru. Opinia publică a fost instigată prin minciuni sfruntate, ceea ce a avut efectul previzibil că unii părinţi le-au interzis „copiilor” lor să mai frecventeze cursurile de yoga. Pentru presă şi autorităţi nu a contat absolut deloc că aceşti „copii” erau în marea lor majoritate deja majori. Întrucât părinţii erau disperaţi, trebuia – nu-i aşa? – „să se facă ceva”!

La doar o zi după aceste ştiri şi articole mincinoase, în data de 24 martie 2004 a apărut un alt articol calomniator despre Dana Crăescu, de această dată în ziarul Evenimentul Zilei. Articolul era intitulat „O studentă din Bârlad a dispărut în turma lui Bivolaru”. În plus faţă de prezentarea tendenţioasă a relaţiilor Danei Crăescu cu familia sa şi cu MISA, articolul sugerează că tânăra ar trebui cercetată de Poliţie pentru că ar fi „implicată în tot felul de activităţi necurate”. Nu era însă precizat în niciun fel la ce s-ar putea referi respectiva insinuare, ceea ce făcea ca ea să nu reprezinte, de fapt, decât o nouă calomnie.

Tot ca un exemplu de aşa-zisă influenţă negativă a practicii yoga sub îndrumarea lui Gregorian Bivolaru, cazul Danei Crăescu a fost prezentat într-o emisiune difuzată în direct, pe data de 30 martie 2004, la postul naţional TVR. La această emisiune care beneficia de o foarte mare audienţă, mama Danei a fost invitată în platou pentru a repeta informaţiile false că Dana s-a îmbolnăvit psihic prin practica yoga şi că din acest motiv ar fi dispărut de acasă. Este semnificativ să menţionăm că realizatorii acestei emisiuni nu au făcut absolut deloc efortul să o contacteze şi pe tânăra în cauză, aşa cum ar fi fost corect din punct de vedere profesional, ci au urmărit să prezinte acest caz doar din punctul de vedere al celor care acuzau MISA.

După alte două zile, pe data de 1 aprilie 2004, subiectul legat de Dana Crăescu a fost reluat în ziarul Jurnalul Naţional printr-un articol ce purta titlul „Sex în grup, sinucideri în particular”. În acest articol se afirma în mod aberant că practica yoga îi determină pe unii tineri să se sinucidă, oferindu-se exemple bizare, cu totul scoase din context. A fost citată şi opinia unui alt medic psihiatru „specialist”, Petru Boişteanu de la spitalul Socola, care susţinea fantasmagoric că a existat cu puţin timp înainte la spitalul Socola o adevărată „epidemie” de internări a unor pacienţi care au practicat yoga la MISA şi că aceste persoane ar fi fost „foarte retrase, izolate, introvertite şi cu o privire goală, fixă”. Doctorul Boişteanu o asociază cu aceste persoane şi pe Dana Crăescu, ce fusese recent internată la Socola, dar de care el nu s-a ocupat în mod direct. Totuşi, dumnealui completează că „din câte ştiu, a dispărut”, lăsând astfel să se înţeleagă că fata ar avea mari probleme. Exact acelaşi pasaj de articol despre Dana Crăescu este reluat de Jurnalul Naţional şi în ediţia din 5 mai 2004, într-un articol intitulat „Performanţele clanului Bivolaru”.

Aşa cum am arătat în părţile anterioare ale acestui articol, în anul 2005 Dana Crăescu a fost răpită de către propriii părinţi şi dusă (din nou) cu forţa la un spital de psihiatrie. Judecătorii de la CEDO au stabilit pe baza documentelor că această a doua internare face parte din categoria rele tratamente şi tortură, tinerei fiindu-i administrat un tratament medicamentos deosebit de puternic, specific formelor de schizofrenie rezistentă, în condiţiile în care nu suferea de nicio boală psihică.

Chiar şi după acest abuz monstruos, manipularea în presă legată de cazul Danei Crăescu (devenită între timp, în urma căsătoriei, Dana Atudorei) a continuat. În toamna anului 2006 televiziunea Acasă TV a difuzat o emisiune în direct în care cazul Danei a fost prezentat deosebit de tendenţios. Moderatorii au afirmat în introducere printre altele că „Ce se întâmplă cu cei care mai degrabă ascultă de nişte străini decât de propria lor mamă? Dana Atudorei nu vrea să trăiască lângă familia ei, lângă cei care i-au dat viaţă. Refuză iubirea lor. Fata este trup şi suflet MISA şi vede în părinţii ei nişte duşmani. Mama ei e disperată şi e gata să-şi dea şi viaţa numai să-şi scoată copilul dintr-o organizaţie dubioasă: MISA”. Este mai mult decât semnificativ că invitaţilor în direct (Dana Atudorei, soţul ei, avocata Danei precum şi alte câteva persoane) li s-a obstrucţionat accesul la vizionarea acestei prezentări introductive, iar după ce au intrat în platou au fost trataţi foarte ostil de către cei doi moderatori, fiind întrerupţi de nenumărate ori din ceea doreau să spună. Moderatorii au eludat complet gravitatea faptelor săvârşite de autorităţi şi au sugerat cu insistenţă că vina pentru cele petrecute aparţine celor doi proaspăt căsătoriţi, care nu ar fi ştiut să se comporte cu „părinţii disperaţi”. Pentru această emisiune, postului Acasă TV i s-a suspendat de către şcoala de yoga MISA dreptul de a mai participa la orice activitate legată de MISA timp de trei ani.

Cazul Danei Atudorei a fost reluat şi în anul 2010 de către ziarul Evenimentul zilei, care a afirmat mincinos în articolul „Telenovela lui Guru a luat sfârşit în Suedia” că „Un alt caz este cel al minorei Dana Crăescu din Bârlad, care a plecat de acasă la aproape 15 ani, înscriindu-se în mişcarea condusă de Bivolaru. După ce a fost căutată mai multe luni, copila a fost găsită de autorităţi şi internată într-un spital de psihiatrie”. Constatăm aici o enumerare de minciuni grosolane, care urmăresc să sugereze un tablou cât mai şocant şi acuzator la adresa fondatorului MISA, Gregorian Bivolaru. Dana Crăescu nu era minoră, ea nu a fost căutată de autorităţi şi nu a fost internată de către acestea la un spital de psihiatrie. Dimpotrivă, autorităţile au ştiut în permanenţă că tânăra se afla internată împotriva voinţei sale, dar nu au intervenit cu nimic pentru a stopa un cumplit abuz psihiatric care se desfăşura tocmai prin complicitatea lor. Este naiv să credem că autorul nu s-a putut informa despre această situaţie, care devenise deja destul de cunoscută în presă. Tocmai din acest motiv devine evident că autorul a minţit intenţionat exact pentru a genera un impact cât mai negativ cu privire la MISA şi la Gregorian Bivolaru.

Este important să constatăm că deşi deocamdată doar cazul Danei Atudorei a fost dovedit la CEDO ca reprezentând un grav abuz săvârşit de către statul român împotriva unui practicant yoga, în contextul aşa-numitului „scandal MISA” se pot da sute sau mii de asemenea exemple de cazuri în care presa din România a minţit cu rea-voinţă opinia publică. Într-o ţară în care drepturile omului ar fi cu adevărat respectate, toate aceste manipulări grosolane ar fi trebuit să fie sancţionate imediat. Acesta este rolul (deocamdată doar de faţadă) pe care şi-l asumă CNA de exemplu. În cazul yoghinilor însă, aceste sancţiuni binemeritate nu au avut loc niciodată, nici chiar atunci când au fost depuse plângeri explicite, în care se arătau încălcările flagrante ale codului deontologic jurnalistic. Mai mult, se pare că în România în ceea ce îi priveşte pe practicanţii yoga ai şcolii MISA, dreptul la replică a fost suspendat.

Aceasta nu arată altceva decât că Presa din România nu este liberă, și este un docil instrument de manipulare ce acţionează în interesele – nu de puţine ori murdare – ale celor care o deţin.

Citiți și:

Dezvăluiri şocante ale unui angajat al serviciilor secrete privind implicarea autorităţilor în campania împotriva MISA

Tânăra care a câştigat procesul la CEDO face dezvăluiri şocante despre supliciul la care a fost supusă doar pentru că practică yoga la şcoala MISA

Judecătorul – marionetă Ionuț Matei și tenebroasele sale legături cu lumea interlopă (I)


yogaesoteric
23 octombrie 2014
 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More