Mașinile de influență

Când campaniile electorale se încheie, posturile TV tind să-și trimită cei mai creativi reporteri la sediile de campanie și la birourile partidelor pentru a colecta declarații și a adăuga „culoare”. Cadrul este de obicei același, iar ecranul este întotdeauna umplut la un moment dat cu un afiș oribil airbrushed al candidatului, împrăștiat pe podea, înconjurat de pliante risipite. „Campania s-a încheiat”, spune prezentatorul obosit, iar camera se învârte în stânga și dreapta, în sus și în jos, căutând un ultim semn de viață în universul paralel care găzduia cu un moment în urmă o campanie electorală.

Spre deosebire de jurnaliști, care simt o nevoie aproape existențială de a proclama lansarea și încheierea campaniilor electorale și începutul și sfârșitul mandatelor politice, politicienii moderni, care doresc supraviețuirea politică pe termen lung, nu se pot odihni nici măcar un moment, și nicio campanie nu se termină cu adevărat. Niciodată. Însuflețiți de bani, de ambiție, de foamea de putere și de o mașinărie bine unsă, ce este susținută de interese speciale, politicienii abili nu pun niciodată pe pauză campania pe care au început-o când au intrat în viața politică. Ei nu opresc niciodată motorul care animă roțile vieții și supraviețuirii lor politice. Chiar dacă pierd, chiar dacă sunt înfrânți, politicienii care vor să reziste sunt nevoiți să adune cioburile sparte ale egoului și puterii lor și să continue. Cu planuri, strategii și obiective, și cu înțelegerea profundă că campania abia începe.

Aceasta este dublu adevărat pentru candidații victorioși. Ei au o viață și mai complicată. Sunt obligați să îndeplinească fiecare așteptare, să surprindă, să supraviețuiască, să satisfacă pe toată lumea, să dezamăgească, să compromită, să se retragă, să piardă, să câștige, să greșească, să repare – și totuși să rămână pe propriile lor două picioare, planificându-și lupta pentru o nouă zi. Fără o strategie ordonată, o campanie continuă și o destinație clară (oricare ar fi ea), probabil că este imposibil. Supraviețuirea este o abilitate, la fel cum este eliminarea rivalilor și capacitatea de a-i face pe adversari irelevanți. Toate acestea nu se petrec de la sine. Este nevoie de un plan – orice plan – și este necesar să te ții de el.

Conceptul de „campanie” a intrat în politică venind din domeniul militar. S-a născut în ziua când generalii au pornit în lungi campanii de cucerire în Europa. Aceste campanii durau în general mai multe luni și includeau marșuri interminabile și bătălii de șoc devastatoare în aproape toate sezoanele. În zilele noastre, legătura dintre campaniile politice și antecedentele lor istorice pare mai strânsă ca niciodată. Într-o eră în care este imposibil să eviți mass-media și extrem de greu să eviți privirea publicului, politicienii sunt nevoiți să rămână în mod constant în modul campanie. Este un război perpetuu. Odihna este exclusă. Orice politician care nu își planifică cu înțelepciune pașii următori sau care nu știe încotro se îndreaptă și care este destinația sa, este puțin probabil să supraviețuiască politicii furtunoase a secolului 21. Fiecare zi este o bătălie și este necesar să se pregătească corespunzător.

În ultimii ani, am început să credem faptul că migrarea bătăliilor politice din piața orașului spre rețelele de comunicare virtuală reduce nevoia de a avea toate atributele tradiționale ale campaniilor, cum ar fi consilierii, planurile de lucru bine structurate, obiectivele clar definite, disciplina și gândirea strategică pe termen lung. Dar fără un plan de lucru și o cale clară, politicienii vor avea dificultăți să dureze mult în era modernă. Dacă nu știu încotro se îndreaptă, vor deveni rapid răspunsuri la întrebările triviale sau vor intra în sălile neplăcute ale anonimatului. Nimeni nu va ști cine sunt și, pentru a atrage atenția, își vor vinde sufletele, folosind trucuri media rapide și provocatoare. La sfârșitul zilei, este puțin probabil ca un politician a cărui singură rațiune de a fi este să strige la TV și să provoace scandal să ajungă în vârful piramidei; în cele mai multe cazuri, cariera sa va fi terminată înainte de a începe. Politicienii care atrag atenția prin vulgaritatea lor tind să fie obsesiv dependenți de lumina reflectoarelor publice și de mass-media – și sunt lipsiți de obiective definite și de căi determinate pentru a ajunge acolo.

Campania politică, neîncetată în ultimii ani, a suferit o modificare dramatică: pentru o figură publică nu mai este suficient să opereze în limitele vechilor și familiarelor cadre, nici nu este suficient să-și mențină angajamentul public exclusiv prin intermediul tradiționalelor canale de media sau prin întâlniri directe cu populația. În zilele noastre, dacă un candidat nu este activ pe rețelele de comunicare virtuală conflictuale și agresive, și dacă nu monitorizează cu diligență atacurile împotriva imaginii și a caracterului său, este considerat mort din punct de vedere politic. Politicienii de frunte din lume operează acum pe mai multe fronturi, între acestea fiind inclusă și gestionarea intensă a activelor virtuale legate de numele lor. Cei mai pricepuți dintre ei controlează, direct sau indirect, formidabile mașini de influență, proiectate, pe de o parte, pentru a amplifica mesajele politicienilor și, pe de altă parte, pentru a conduce campanii de denigrare împotriva adversarilor politici.

Mașinile de influență, care acum sunt aproape universal accesibile, constituie o componentă centrală în gestionarea campaniei perpetue a secolului 21. Creșterea exponențială a rolului inteligenței artificiale în viețile noastre este de așteptat, conform majorității evaluărilor, să schimbe fundamental lumea campaniilor, făcând ca ceea ce numeam odată „campanie politică” să devină un sui generis „război cognitiv”. Acesta urmărește să gestioneze imaginea entităților politice și publice în conștiința colectivă, folosind mijloace agresive, care nu se abțin de la utilizarea oricărui instrument tehnologic și a oricărui mediu de diseminare disponibil.

Lupta pentru atenția umană atinge noi vârfuri în aceste timpuri. În vreme ce, pe câmpul de luptă cinetic, termenul de „economie de armament” este folosit pentru a descrie gestionarea inteligentă a puterii de foc, în domeniile conștiinței și cogniției, a fost creată o „economie de atenție”. Aceasta vizează identificarea acelor puncte din conștiința umană care sunt încă disponibile pentru a absorbi mesaje ce vehiculează anumite influențe, proiectate pentru a modela percepțiile personale, de grup și de masă. Fie că scopul este de a destabiliza oponentul sau de a provoca divizare și polarizare, câmpul cognitiv este actualmente câmpul de luptă cardinal pentru actorii politici care caută să rămână relevanți și să-și mențină influența în mediul lor.

Editorial de Attila Somfalvi, strateg politic și expert în campanii electorale, fost analist politic israelian

Citiți și:
Creierul este câmpul de luptă al secolului. Obiectivul declarat al Forumului Economic Mondial: „Alterarea ființei umane”
Rog gone rogue. Adevăruri despre manipulatori
Uriaşa manipulare «Cambridge Analytica – Trump» încearcă să-i ascundă pe adevăraţii manipulatori

 

yogaesoteric
7 martie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More