Rog gone rogue. Adevăruri despre manipulatori

Avem un departament extrem de performant care se ocupă de un concept care se numește inginerie socială.” „Punem jos site-uri, le închidem cu ajutorul ANCOM, al Directoratului Național de Securitate Cibernetică. În multe situații nici nu se știe că suntem noi în spate, că noi am făcut toată treaba……. Serviciul e cu 10-20 de ani înaintea societății tehnologic și în multe feluri, cum e și normal și sănătos la cap.” – Anton Rog, general SRI

Generalul acesta e o dovadă a «principiului de antiselecție» enunțat de Hayek («de ce ajung în frunte cei mai răi») dar, poate și mai mult, o dovadă vie că Darwinismul e greșit.” – Bogdan Tiberiu Iacob

Șase teze despre „manipulare” pentru uzul cititorilor:

1. Inducerea de convingeri și păreri nu este „manipulare”. Ea face parte din rândul celor două mari categorii argumentative descrise încă de, hello, generale!, Aristotel în Retorica. Argumentele silogistice sunt ca demonstrațiile din matematică, cu rigoare deductivă, iar în viața socială nu își au locul decât la detectivi și în probatoriul juridic. În enorma parte a cazurilor, viața socială și politica se bazează pe argumentația zisă „entimematică”, adică persuasiune. Persuasiunea se adresează deopotrivă rațiunii și simțirii, locul ei de acțiune fiind sufletul.

Generalul și toți zârghiții care îi inspiră și încurajează vor să închidă gura lumii, să inducă prin frică tăcerea, să extermine spiritul public și civic. Ei ne văd ca, și ar vrea să ne prefacă în roboți executanți. Descriptivul potrivit pentru această categorie este „sociopați” și ei nu este cazul să fie menajați prin eufemisme. Toți cenzorii sunt sociopatici. Sociopatia nu este o boală psihică, ci o dezordine de personalitate, o deficiență a caracterului moral. Sociopații sunt manipulatorii prin excelență, trăind sub halucinația machiaveliană că spiritul uman ar fi nesfârșit maleabil și manevrabil.

Când ei vorbesc despre schimbările de convingeri ca „manipulare”, superb ilustrat de acest „general”, ei nu fac decât să proiecteze asupra altora propria lor constituție psihică.

2. Sociopații politici neagă că oamenii ar avea instinct de autoapărare, discernământ și capacitate de judecată proprie care, combinate, în cele mai multe cazuri, filtrează acțiunile „manipulative” îndreptate împotriva integrității lor cognitive și/sau biologice.

Dovada: după Serbia și Bulgaria, România este a treia dintre țările cu cea mai mică rată de vaccinare anti-covid (42,55%, conform Johns Hopkins Covid Center, FWIW). Prin aceasta, românii au rezolvat cu succes în mare majoritate problema centrală în științele cognitive (judecata sub incertitudine, Herbert Simon, Kahneman & Tversky): cum ajungi de la A (frică) la C (decizie corectă), netrecând prin B (cunoașterea, de altfel inexistentă și imposibilă, a tuturor faptelor relevante despre virus). Nevaccinarea este victoria bunului simț față de propaganda oficială (vezi mai jos).

3. Manipularea nu constă într-un exces informațional de natură persuasivă (entimematică), ci în „sustragerea activă de informație relevantă”, în ascunderea de fapte „incriminante” în scopul creării unei false reprezentări în auditor. Manipularea este „negativă”, ea apare primar „prin lipsă”, altfel spus, prin minciuna de „omisiune”, abia apoi devenind posibilă îngrămădirea de falsuri „afirmative”. Ca Iohannis: „ucrainenii nu fac nimic la Bâstroie”; apoi „opoziția subminează relațiile cu Ucraina. La arest cu el?!

4. Propaganda este ascunderea și minciuna ca instrument coordonat de „stat” și extensiile sale, mass-media și justiția, care ar fi necesar să fie „puteri separate” în republică. Că: „Zelenski e un erou” deși își arestează oponenții, a scos în afara legii opoziția, vrea să anuleze alegerile de anul viitor. Adevărul? Zelenski e un tiran, iar minciuna propagandistică despre el distruge libertatea și democrația „acasă”.

5. Generalul e doar un exemplar local al unei specii care s-a puiat peste tot în lumea vestică, făcând-o în fiecare zi mai necivilizată, mai ticăloșită și mai decrepită. Ceea ce e o consolare slabă, dar măcar nu e prilej de rușine. Pentru faptul că nu am rămas o excepție benefică, e de acordat credit lui Iohannis, Aurescu, celor doi Muraru (din care unul, la Washington, mijlocește eforturi prin MAE de implantare a DHS, Securitatea americană, în România, iar cel local este un recidivist al amenințărilor de ilegalizare a AUR; tot MAE se ocupă de achiziția de soft de supraveghere pe bază de inteligență artificială; https://anon.to/pzqdrR; Bursahttps://tinyurl.com/2ze7xxym).

6. Generalul se laudă, și prezintă fals niște capabilități „manipulative” care nu doar că nu există, dar nici nu sunt posibile. Ceea ce el prezintă ca „expertiză”, ca „know how”, nu e de fapt decât forță brută: forța de a deplatforma și definanciariza discursul, mai ales partinic, indezirabil, forța legii de a-l interzice arbitrar, forța de a intimida și risipi susținătorii acestora. Generalul face propagandă dictatorială: nu doar „demis” este necesar să fie, ci dat în judecată într-un proces de clasă („class action”) – nu există, parcă, o prevedere în constituție în acest sens?

Indirect, generalul ne arată gradul de determinare a statului în a interfera cu alegerile din 2024 având ca obiect principal AUR sau o alianță poporanist-libertară. Interferența poate avea loc printr-o multitudine de mijloace: intoxicarea mediatică a discursului public, înscenarea unui conflict interetnic cu AUR drept protagonist, falsificarea numerelor electorale, ilegalizarea AUR înainte sau după alegeri. Nimic nou. Aceeași situație se petrece și cu Trump în SUA, cu AfD în Germania, și de aceea 2024 este anul în care se joacă marea miză a libertății în lume.

Sociopații nu au urechi de auzit: de fapt, lipsa de deschidere pentru celălalt, de orice fel (ascultare, empatie, înțelegere, remușcare etc.), e trăsătura definitorie de marcă. Această argumentație este pentru îndârzirea cititorilor: pentru creșterea gradului de întemeiere al poziției lor, a încrederii în îndreptățirea lor și, prin asta, a determinării lor egale dar de semn contrar cu a statului, de a rezista.

Prevenit înseamnă pregătit. Adevărul înseamnă libertate. Înțelegerea înseamnă putere.

Citiți și:
Manipularea maselor și arma PSI
Circul public și manipularea

 

yogaesoteric
17 septembrie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More