Mass-media mainstream, o relicvă a trecutului

Această postare va fi diferită de ceea ce sunteți obișnuiți să citiți. Nu comentez în mod special situația actuală din Ucraina sau viitorul BRICS sau posibila izbucnire a unui război cu China. Ceea ce vreau să discut este modul în care mass-media mainstream – atât rețelele tradiționale, cât și ziarele și revistele de știri principale – și știrile prin cablu își pierd influența în favoarea blogurilor și a rețelelor de comunicare virtuală.

O parte din motivația mea de a aborda acest subiect provine de la o întâlnire săptămânală Zoom la care particip cu un grup de bărbați și femei foarte inteligenți, majoritatea cu vârsta de peste 65 de ani. Dacă aș numi câteva dintre aceste suflete distinse, următoarea întrebare ar fi: „De ce oare te-au lăsat să intri în grup?”. Se simțeau caritabili, cred, când m-au invitat să particip.

Mai mulți membri ai grupului au făcut un exercițiu intelectual destul de interesant în încercarea de a explica interviul lui Tucker Carlson cu Donald Trump. Este un fenomen pe internet și a stabilit un nou record ca fiind cel mai vizionat videoclip pe X (fostul Twitter). Cu toate acestea, unii dintre acești oameni de bine nu pot crede că atât de mulți oameni au urmărit interviul și încearcă să respingă numărul de peste 260 de milioane ca fiind doar niște click-uri inutile. Sunt cei care încă se uită la știrile prin cablu și își petrec o mare parte din zi cu CNBC, Fox Business și Bloomberg News pe ecran.

Afacerea de știri televizate care a domnit în anii 1980 și 1990 este moartă. Am scris anterior despre diferența dintre 1968 și 2016 în ceea ce privește audiența. În august 1968, mai mult de 53 de milioane de americani au urmărit știrile de seară de pe ABC, CBS și NBC. Walter Cronkite de la CBS a domnit cu 28 de milioane de telespectatori. La acea vreme erau puțin peste 200 de milioane de americani. Asta înseamnă că un procent uriaș de 14% din toți americanii se uitau la Walter. Am fost șocat să descopăr ce s-a petrecut cu audiențele atunci când m-am uitat la cifrele din august 2016. Toate rețelele majore și emisiunile de știri prin cablu combinate au avut un total de aproximativ 28 de milioane de telespectatori. (Da, am adunat ratingurile pentru ABC, CBS, NBC, CNN, MSNBC și Fox News).

Deși mai puțini oameni se uitau la aceste diverse emisiuni de știri, prezentatorii au continuat să câștige bani mulți, iar controlul corporatist al instituțiilor media a devenit mai concentrat. Noua realitate este că mass-media tradiționale și știrile prin cablu se adresează în primul rând unui public de elită, nereprezentativ pentru clasele sociale și etnice americane.

Prima mea apariție în calitate de expert în terorism a avut loc la 15 august 1994, la CNN, pentru a vorbi despre capturarea lui Carlos Șacalul, alias Ilich Ramírez Sánchez. Pe atunci, aceasta era o simplă știre de succes. Am fost invitat să vorbesc despre trecutul terorist al lui Carlos și despre semnificația arestării sale. Ca urmare a micului reportaj, am început să primesc invitații de la toate celelalte televiziuni. Am apărut de mai multe ori la emisiunea Crossfire de la CNN, la Today Show de la NBC, la Nightline de la ABC, la 60 Minutes de la CBS și la Jim Lehrer Newshour, pentru a menționa doar câteva. La sfârșitul anului 1999, NBC m-a angajat să fiu consultantul lor pe probleme de terorism, în timp ce așteptam ca lumea să facă implozie odată cu sosirea Y2K, alias Anul Nou 2000. După 11 septembrie, Fox News m-a pus sub contract pentru un an (tot anul 2002). Roger Ailes a decis să nu-mi reînnoiască contractul pentru că ridicam semne de întrebare cu privire la înțelepciunea invadării Irakului.

Ori de câte ori mi se cerea să apar la vreo emisiune, procesul era același, indiferent de rețea. Avea loc un preinterviu (producătorii voiau să știe ce urma să spun). Rețeaua trimitea o limuzină la mine acasă. Mă asiguram că sunt bine aranjat și că port un fel de sacou. Șoferii limuzinelor erau din Pakistan. Întotdeauna. Imigranții pakistanezi aveau afacerea cu limuzine cu diversele rețele TV.

Când ajungeam la stație, eram îmbrâncit pentru a mă machia și apoi stăteam în camera „verde”, de vorbă cu orice alt expert care aștepta să intre în direct. Am întâlnit niște oameni interesanți în acest fel. Când venea timpul pentru intervenția mea, eram dus fie într-un studio mic, fie pe scena principală, unde eram așezat vizavi de oameni ca Wolf Blitzer, Bill Press, Patrick Buchanan și chiar Tucker Carlson. Cu excepția aparițiilor în emisiunea Crossfire, majoritatea timpului petrecut în direct a durat între cinci și opt minute. După ce momentul meu de glorie s-a terminat, m-am întors în camera de machiaj pentru a-mi scoate deghizarea, am ieșit din clădire, m-am urcat în limuzină și m-am întors acasă. Întregul proces a durat între două ore și două ore și jumătate pentru un scurt moment de prezentare în fața opiniei publice.

A existat o singură excepție. 60 Minutes. Au adus o echipă de cinci oameni la mine acasă, în Bethesda, în octombrie 2001. Au pregătit mai bine de două ore – lumini și sunet – și apoi a apărut Bob Simon. Era necesar să se schimbe și următoarea scenă pe care am văzut-o a fost că Bob Simon era în chiloți, în holul meu. Foarte amuzant. Toate astea pentru un comentariu de 45 de secunde despre povestea 9-11. Hei, au fost banii CBS, nu ai mei.

Acea lume nu mai există, mulțumită în mare parte pandemiei covid. Toate rețelele, atât din Statele Unite, cât și din străinătate, au descoperit Zoom, Skype, Streamyard și Google ca modalități mai eficiente, mai ieftine și mai rapide de a obține un interviu. Îmi pare rău pentru bietul șofer de limuzină pakistanez. Zilele în care erau șoferii principali ai experților din Washington DC au fost decimate de internet.

Dar nu aceasta este schimbarea revoluționară care a preschimbat imperiul televiziunii și al știrilor prin cablu în tabloide și canale de propagandă. Începând cu 2008, odată cu sosirea lui Barack Obama, rețelele și emisiunile de cablu au devenit mai politizate. Înainte de 2008, îmi amintesc că puteam avea dezbateri legitime în direct, cu oameni care aveau puncte de vedere opuse. Îmi amintesc foarte bine că am dezbătut cu profesorul Alan Dershowitz în timpul summit-ului de la Wye River, din octombrie 1998. Am râs de el insistând asupra faptului că Jonathan Pollard nu era spion, ceea ce l-a debusolat. Dar cel puțin am avut un dezacord onest, fără ranchiună sau țipete.

După 2008, toate acestea s-au schimbat. Fox a devenit canalul anti-Obama, iar restul presei a îmbrăcat ținutele de majoretă a lui Obama. Epoca dezbaterilor oneste (dacă a existat vreodată) s-a încheiat. Comentariile mele împotriva Irakului și apariția mea în documentarul Outfoxed au făcut ca eu să nu mai fiu niciodată invitat la Fox News. Criticile mele la adresa lui Barack Obama și a legăturilor sale cu teroriștii și alte personaje politice nesuferite m-au transformat în persona non grata pentru restul presei. Nu mă plâng și nu am regrete. Doar spun povestea.

În 2017 am început să primesc invitații să apar în mass-media străine, cum ar fi RT. Am apărut de mai multe ori în emisiunea Cross Talk, de la RT. Amintiți-vă, asta a fost înainte de covid. Cu RT nu am primit o limuzină. A fost nevoie să conduc singur, dar au plătit pentru parcare. Când a apărut covid, lumea media s-a schimbat. Nu mai existau interviuri în persoană. În schimb, intervievatorii TV s-au mulțumit să folosească camera și sunetul computerului meu. Nu a fost grozav, dar și-au făcut treaba.

Acum suntem într-o eră în care cred că mass-media de masă, în special televiziunea și cablul, sunt în mare parte irelevante. Însă tradiția utilizării acestor platforme este încă bine ancorată în concepția establishmentului. Politicienii strâng tone de bani, sau încearcă să o facă, doar pentru a cumpăra timp la televiziunea convențională și la televiziune prin cablu, la care se uită un număr tot mai mic de oameni. Acțiunea s-a mutat pe podcasturi, X și alte platforme de comunicare virtuală. Este ceea ce urmărește marea majoritate a americanilor.

Majoritatea politicienilor nu înțeleg schimbarea care a avut loc. Există și excepții. Barack Obama a sesizat devreme acest aspect. Donald Trump este regele media virtuale. Și Vivek Ramaswamy intră în joc. Restul sunt încă sudați de mass-media tradiționale și cheltuiesc prostește bani pe reclame TV pe care oamenii le sar dacă pot.

Lumea sălbatică a internetului din vestul sălbatic îi sperie de moarte pe gardienii presei tradiționale. Aceștia nu mai pot exercita un control total asupra mesajelor difuzate. Este motivul pentru care administrația Biden a depus eforturi atât de frenetice pentru a determina giganții rețelelor de comunicare virtuale, precum Facebook, Twitter și Youtube, să înăbușe orice voce care nu reușea să se plece în fața politicii guvernamentale acceptabile. Acești proști nu reușesc să realizeze că lumea internetului este încă relativ liberă și că există sau se creează canale alternative în fiecare zi.

A fost o vreme când toate emisiunile de știri prin cablu permiteau o dezbatere despre războiul din Irak, de exemplu. Ce avem acum? Blocarea oricărei persoane care se pronunță împotriva politicii americane în Ucraina. Colonelul Doug MacGregor este una dintre rarele excepții. A apărut de mai multe ori în emisiunea lui Tucker și în alte câteva emisiuni. Dar acum, că Tucker a plecat, Doug și cu mine suntem nevoiți să facem podcast-uri pe internet. Grozav! În loc să încercăm să discutăm complexitatea războiului dintre Ucraina și Rusia în cinci minute, putem petrece între 30 de minute și o oră și jumătate aprofundând.

Nu putem (și nu ar fi indicat) să ne întoarcem la zilele de glorie din anii 1990 și începutul anilor 2000. Combinația dintre bloguri și podcasturi a creat o nouă lume care depășește granițele internaționale și oferă mijloacele de a crea o adevărată comunitate internațională de conversație. Este nevoie doar să facem tot ce putem. Este motivul pentru care am acest blog și vă mulțumesc că faceți parte din noua mea comunitate.

Autor: Larry C. Johnson, veteran CIA și al Biroului de combatere a terorismului din cadrul Departamentului de Stat. Este fondatorul și directorul BERG Associates, firmă înființată în 1998. Larry a asigurat timp de 24 de ani instruirea comunității de operațiuni speciale a armatei americane

Citiți și:
Jim Caviezel: De ce ai continua să asculți o mass-media care te minte în fiecare zi? Soros și Papa Rothschild sunt doar tentaculele Marii Caracatițe
Șase corporații gigantice controlează mass-media, iar americanii consumă 10 ore de «programare» pe zi

 

yogaesoteric
28 septembrie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More