Măștile oferite gratuit de guvernul belgian conțin particule „potențial cancerigene”. Ministrul Sănătății cere cetățenilor să evite utilizarea lor

Autoritățile sanitare belgiene recomandă cetățenilor să nu mai folosească măștile de protecție din țesătură furnizate de guvern în primăvara anului 2020, din cauza riscului de inhalare a unor substanțe toxice, spune o sursă oficială.

În prezent nu se recomandă utilizarea stocurilor de măști Avrox”, se arată în scrisoarea adresată ministrului Sănătății, Frank Vandenbroucke, făcută publică de Consiliul Superior al Sănătății (CSS). Ministrul a decis să respecte recomandarea, iar belgienii sunt îndemnați să nu mai poarte măștile până când nu vor fi comunicate rezultatele unei investigații suplimentare.

Măștile au fost furnizate de compania luxemburgheză Avrox, care a furnizat Belgiei 15 milioane de exemplare în iunie 2020. Echipamentul a fost disponibil gratuit în farmaciile din toată țara, dar nu a avut succesul scontat. Potrivit presei belgiene, doar o treime din stoc a fost distribuit.

În compoziția acestor măști lavabile, CSS identifică prezența nanoparticulelor de argint și a dioxidului de titan, care este „un posibil cancerigen (categoria 2B)”. „Se recomandă să nu fie utilizate textile care conțin dioxid de titan la fabricarea măștilor de protecție”. În ceea ce privește argintul, prezența sa, chiar și sub formă de particule minuscule, expune purtătorul unui risc variabil, în funcție de „gradul de inhalare” și este recomandat „să se acționeze cu precauție”. Autoritățile sanitare explică faptul că măștile au fost „tratate cu un biocid PT 9 pe bază de azotat de argint” (pentru a combate mucegaiul).

Contractul public obținut de compania Avrox a stârnit controverse în primăvara anului trecut, iar parchetul de la Bruxelles investighează condițiile de atribuire a acestuia, estimat la peste 30 de milioane de euro. Mai multe companii belgiene de textile, inclusiv Creamoda, au criticat firma luxemburgheză pentru că nu s-a conformat cerințelor de siguranță în ceea ce privește producția. Avrox a respins acuzațiile, oferind asigurări că măștile sale „respectă scrupulos toate reglementările naționale și europene”.

Citiți și:
Un reputat doctor critică purtarea măștilor: De ce se promovează purtarea măștilor de către persoane sănătoase, asimptomatice?
Bernard-Henri Lévy: «O umanitate mascată este o umanitate plină de neîncredere, suspiciune și, într-o zi, de ură»

 

yogaesoteric
13 iunie 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More