Medicamentul anti-covid fabricat în România, blocat de autorități

Ministerul Sănătății preferă să cheltuie sume uriașe pe inutilul Remdesivir

Oficialii de la Ministerul Sănătății au anunţat că Favipiravir, singurul antiviral care și-a dovedit eficiența în covid, ar putea fi eliberat în ambulatoriu, prin farmaciile din spitale, doar prin intermediul unei prescripții medicale.

Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România a făcut o evaluare pentru Favipiravir, care este folosit în tratarea simptomelor ușoare și medii ale infectării cu noul coronavirus. În urma acestei evaluări, autoritățile au emis o autorizaţie pentru nevoi speciale valabilă în România, care presupune ca aceste tablete să fie administrate în spitale, clinici și alte unități sanitare, sub directa supraveghere a unor medici, deoarece are o utilizare restrictivă.

Favipiravir este un medicament produs în India și conform Ministerului Sănătății, tratamentul are un aviz temporar pentru fabricaţie şi comercializare obținut în urma unui proces de evaluare accelerată și condiţionată de multiple cerințe și care nu poate fi asimilată cu o autorizație de punere pe piață emisă în acord cu legislația europeană în vigoare, scriu cei de la Digi 24.

Deși la 1 iulie era stabilit ca Terapia Cluj să înceapă producția Favipiravirului, autoritățile au reușit cu succes să blocheze acest demers. Apariția unui astfel de medicament în farmacii ar fi fost o grea lovitură pentru un alt tratament nerecomandat de OMS și extrem de scump, achiziționat în exces de Ministerul Sănătății.

De ce să producem în România un medicament ieftin și eficient, când putem să importăm unul de 40 de ori mai scump, care nu are niciun efect benefic asupra pacienților covid? Aceasta este politica Ministerului Sănătății, care a reușit performanța să întârzie nejustificat, prin Agenția Națională a Medicamentului, autorizația pentru începerea fabricării Favipiravirului la Terapia Cluj.

Mai mult, Ministerul Sănătății nu a catadicsit să elaboreze normele și reglementările pentru farmacii și medici, în vederea prescrierii acestui medicament și a achiziționării lui din farmaciile cu circuit deschis. Ca o coincidență, în luna iunie, într-o emisiune realizată de un post de televiziune cu mare audiență, Favipiravirul a fost efectiv desființat, utilizându-se informații distorsionate care urmăreau crearea unei imagini nefavorabile medicamentului antiviral.

Toate datele despre Favipiravir sunt favorabile, studiile clinice continuă în Japonia și rezultatele sunt promițătoare. Este clar că nu se dorește intrarea acestui antiviral în circuitul deschis, adică în farmacii, și asta pentru că, dacă pacienții covid cu forme ușoare și medii iau medicamentul, nu mai ajung în spitale, care sunt pline de Remdesivir. O cură de Remdesivir costă 8.000 de lei, în timp ce o cură de Favipiravir costă sub 200 de lei. Așteptăm acum aprobările de la Agenția Națională a Medicamentului, dar sper să nu dureze până începe valul 4. Medicamentul ar fi bine să fie de acum în farmacii, cu instrucțiuni pentru medici, ca să știe cum să-l prescrie. Noi suntem capabili să-l producem în timp de o lună de la primirea aprobărilor”, a declarat Dragoș Damian, director executiv al fabricii de medicamente Terapia Cluj.

În ce privește Remdesivir, chiar Organizația Mondială a Sănătății a concluzionat că nu a avut niciun efect care să conteze pentru pacienți, recomandarea fiind de a nu se mai utiliza acest medicament în covid.

Ivermectina intră în studii oficiale

Un alt medicament care a fost mitraliat, efectiv, din toate direcțiile, a intrat, recent, în studii clinice. Este vorba despre controversata Ivermectină, pe care cercetătorii de la Universitatea Oxford o vor testa în tratamentul anti-covid, obiectivul fiind vindecarea pacienților covid fără spitalizare. „India a luat pe scară largă Ivermectină și, chiar dacă nu există o confirmare oficială a efectului acestui medicament, în mai puțin de o lună numărul de cazuri în această țară a scăzut de la 400.000 pe zi, la 40.000 pe zi”, susține Dragoș Damian, directorul executiv al Terapia Cluj.

Potrivit informațiilor difuzate de Universitatea Oxford, Ivermectina a avut ca efect reducerea multiplicării virale în studii de laborator, fapt care reafirmă rezultatele unui studiu pilot al cercetătorilor britanici care a arătat că administrarea acestui medicament în stadiile incipiente ale bolii poate reduce încărcătura virală şi durata simptomelor la pacienţii cu forme moderate de covid-19.

27 de studii pe plan mondial

La nivel mondial, Ivermectina a fost inclusă în 27 de studii de tratament anti-covid, la care au participat peste 6.600 de pacienți, iar monitorizarea reacțiilor adverse și a deceselor, făcută de OMS, a arătat că este un medicament sigur.

Trei țări din UE (Slovacia, Bulgaria și unele spitale din Cehia) și alte 12 de pe planetă, totalizând 1,5 miliarde oameni, au inclus Ivermectina în protocolul anti-covid, iar Japonia așteaptă rezultatele unui studiu randomizat pentru a lua decizia finală. România însă nu este în stare să ia o decizie, pasându-se verdictul la OMS, care are cel mult doar un rol consultativ, și la Agenția Europeană a Medicamentului, care nu se ocupă de așa ceva”, a mai spus directorul executiv al Terapia Cluj, Dragoș Damian.

Citiți și:
Hidroxiclorochina și ivermectina – tratamente ieftine și eficiente contra virusului covid-19
Un caz cutremurător petrecut într-un spital din România. I s-a refuzat ivermectina și a murit

 

yogaesoteric
29 septembrie 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More