Soldații americani ținuți treji cu neurostimulare electrică

În operațiuni, este adesea complicat pentru un soldat să aibă un somn odihnitor, ceea ce poate duce la o scădere a vigilenței și la un timp de reacție mai lung. Riscul de a face greșeli crește și, prin urmare, poate periclita succesul unei misiuni.

Aceasta se aplică și în alte situații, cum ar fi la bordul navelor în care poate exista continuitate între postul de veghe și cel de luptă.

Până în prezent, anumite substanțe fac posibilă prevenirea oboselii și menținerea vigilenței soldaților. În 1991, de exemplu, soldații francezi din cadrul Operațiunii Daguet au luat tablete de Virgyl (cunoscute acum sub numele de „Modafinil”) pentru a rămâne treji 60 de ore.

Doar că, având aceleași proprietăți ca amfetaminele (dar fără dezavantajele lor), această moleculă revoluționară nu fusese încă autorizată în momentul Primului Război din Golf. Acest punct va fi ulterior subliniat într-un raport parlamentar privind „condițiile de angajare a soldaților francezi care ar fi putut să-i expună la riscuri specifice pentru sănătate”.

Băgați la „priză”

Cu toate acestea, ar exista o altă modalitate de a ține soldații vigilenți timp îndelungat, potrivit unui studiu realizat recent în cadrul Forțelor Aeriene ale SUA și ale cărui rezultate, publicate de revista Nature, au fost menționate de Air Force Times.

Astfel, ar fi vorba de stimularea, cu impulsuri electrice și într-un mod neinvaziv, a unei zone a creierului numită „locus coeruleus”. Aceasta din urmă este asociată în special cu tulburări de panică precum și cu somnul și alternanţa somn-veghe, scrie Opex 360.

Am efectuat o stimulare transcutanată a nervului vag cervical via un aparat portabil de neurostimulare aprobat inițial pentru a trata durerile de cap și migrenele. (…) Acest dispozitiv trece un curent electric neinvaziv pulsat la 25 Hz prin piele către nerv prin doi electrozi plasați pe gât”, explică autorii acestui studiu. Și este nevoie de doar 6 minute de stimulare pentru ca „tratamentul” să fie eficient.

Conform experimentelor efectuate în cadrul acestui studiu, care a mobilizat 40 de soldați ai Forțelor Aeriene ale SUA, această tehnică ar îmbunătăți „performanțele cognitive” ale subiecților lipsiți de somn timp de 34 de ore.

Citiți și:
Experiment militar șocant și inuman ce a fost efectuat în anii ʼ60: britanicii şi-au drogat soldaţii cu LSD, fără ca ei să ştie
Putin avertizează despre super-soldaţii modificaţi genetic

 

yogaesoteric
29 septembrie 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More