Meditaţia (Dhyana)

„Dhyanam nirvishayam manas„- starea mentalului în care nu există gânduri care provin de la simţuri este meditaţie.


Tatram pratyayaaikatanata dhyanam” – un val continuu de percepţie sau de gândire, aşa este dhyana, meditaţia.


Se spune că meditaţia este curgerea neîncetată a unui val de conştiinţă divină. Este curentul continuu al gândirii către un obiect unic sau (în fazele superioare) către Dumnezeu sau Atman.


Meditaţia este singura cale adevărată care conduce la mântuire. Ea pune capăt suferinţelor, necazurilor şi morţii a căror cauză o distruge. Meditaţia conferă viziunea Unităţii.


Practicaţi şi veţi înţelege ce înseamnă meditaţia!


Meditaţia este un procedeu care şi-a propus, din cele mai vechi timpuri, să domolească turbulenţa vieţii noastre interioare şi exterioare, creând armonie între individ şi lumea lui socială şi spirituală. Fără a fi un procedeu fundamentat în mod necesar pe credinţă, ea poate determina în final perfecţiunea în interiorul nostru şi în exteriorul vieţilor noastre. Este un procedeu care ne simplifică viaţa şi ne îmbogăţeşte sufletul. Ne oferă linişte, înţelegere, libertate şi pace.


Este un procedeu care poate transforma, care aduce cu el o bogăţie a înţelegerii şi relevă o înţelepciune greu de exprimat în cuvinte, dar care-i transportă pe cei care-l practică într-o dimensiune mai profundă şi mai reală, am putea spune, a perceperii Existenţei.


Meditaţia este abordată în multe religii: hinduism, budism, sufism, iudaism, creştinism şi şamanism, îmbrăcând diverse forme specifice.


Alte definiţii ale meditaţiei


Meditaţia este o floare de lotus ce răsare din ape nemişcate.


Meditaţia este acţiunea de a merge spre mijloc, spre Centrul Suprem al fiinţei.


A medita înseamnă a călători prin propria lume interioară până la Poarta Izvorului Interior, apoi a fuziona cu el într-un ultim elan, dacă sufletul este suficient de purificat.


Mediaţia este calea regală care conduce la desăvârşire, la eliberare (MOKSHA). Elimină orice suferinţă, orice mâhnire şi închistare. Meditaţia conferă viziunea Unităţii şi percepţia directă a Unicităţii.


Meditaţia este calea către divinitate; este scara misterioasă care merge de la pământ la cer, de la greşeală la adevăr, de la întuneric la lumină, de la durere la bucurie, de la îngrijorare la pace, de la ignoranţă la cunoaştere, de la moarte la nemurire. Meditaţia ne conduce către cunoaşterea Sinelui, adică către pacea eternă şi fericirea supremă.

Also available in: English Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More