Meditaţia îl transformă pe yoghin

 

fragment dintr-o conferinţă a lui Paramahamsa Yogananda

Când treci dincolo de conştiinţa acestei lumi, cunoscând clar faptul că nu eşti corpul sau mintea, dar fiind totuşi pe deplin conştient de existenţa ta – acea conştiinţă divină este ceea ce eşti. Tu eşti Acela care este înrădăcinat în tot ce există în Univers.

De ce să nu cauţi ce este dincolo de întunericul care apare când închizi ochii? Acela este locul care trebuie explorat. „Şi lumina a strălucit în întuneric, dar întunericul nu a fost cuprins de aceasta.” Lumini infinite şi forţe cosmice colosale se mişcă acolo. 

Porţile beatitudinii eterne vor fi deschise 

Samadhi este o experienţă minunată, o lumină splendidă în care priveşti nenumăratele lumi existente plutind într-un vast ocean de beatitudine şi fericire. Înlătură ignoranţa spirituală care te face să crezi că această viaţă muritoare este reală. Pătrunde în aceste experienţe magnifice, în eternul samadhi, în Dumnezeu. Aurore de lumină, oceane de beatitudine eternă îţi vor fi la îndemână. Samadhi este calea.

Toţi marii învăţători afirmă că în interiorul acestui corp fizic se află sinele nemuritor şi veşnic, o scânteie din Acela care susţine totul, Cel care îşi cunoaşte sinele, cunoaşte acest adevăr: „Eu sunt dincolo de tot ce este finit; acum văd că Spiritul, unic în spaţiu cu a Sa veşnică fericire omniprezentă, s-a exprimat pe Sine ca fiind vastul corp al naturii. Eu sunt stelele, eu sunt valurile, eu sunt întreaga Viaţă: eu sunt râsul şi fericirea din toate inimile, eu sunt zâmbetul de pe petalele florilor şi din fiecare suflet. Eu sunt Înţelepciunea şi Puterea care susţine întreaga creaţie.”

Realizează aceasta! Cuvintele mele poate că vor vibra în tine, dar dacă adormi în iluzie nu le vei experimenta şi cunoaşte niciodată. Dacă te trezeşti, vei deveni conştient de faptul că adevărul pe care îl rostesc este veşnic prezent în sufletul tău. Meditează. Învaţă această lecţie eliberatoare. Nu mai aştepta. Eu nu am venit aici pentru a întreţine festivităţi lumeşti, ci pentru a trezi la viaţă reamintirea nemuririi. Omul nu realizează durerea prin care trece. Iluzia este durere. Eu sufăr pentru toţi şi voi face totul pentru a-i ajuta pe oameni să realizeze iluminarea interioară.

Eliberaţi-vă pentru totdeauna!

Pentru a-L descoperi pe Dumnezeu trebuie să medităm în fiecare clipă, zi şi noapte. În plus, este foarte important ca într-o săptămână să existe cel puţin o zi în care să medităm timp de şase ore. Şi nu trebuie să ne gândim că este prea mult; unii cântă la pian sau la chitară câte zece ore pe zi. Acela care doreşte să evolueze spiritual trebuie să îşi ofere întregul timp meditaţiei.

Dumnezeu trebuie să simtă că pe El îl iubim cel mai mult. Când ajungem să putem medita şi să pătrundem în supraconştiinţă, atunci nu vom mai putea dormi mai mult de cinci ore pe noapte. Restul orelor va fi folosit doar pentru meditaţie. Oricine poate folosi orele libere, vacanţele pentru meditaţie. În acest mod, chiar şi un occidental veşnic ocupat va deveni un yoghin. Pentru a fi un yoghin nu este necesară purtarea unui turban, a unei robe sau a părului lung. Exact aşa cum fac şi eu!

Avem nevoie de o multitudine de biserici, dar la fel de necesar este şi faptul că trebuie să revărsăm în aceste biserici nectarul realizării-Sinelui, cunoscând propriul Sine ca fiind scânteie din Dumnezeu. Desigur, Dumnezeu este prezent şi în biserici; însă simpla pătrundere în biserică nu Îl va face să ţi Se reveleze. Meditaţia este mult mai necesară decât mersul la biserică. Dar sunt bune amândouă. Dumnezeu i se arată doar acelui devot a cărui inimă tânjeşte însetată după El. O devoţiune permanentă este esenţială în descoperirea Lui. Pentru a deveni yoghin şi a trăi în armonie cu lumea exterioară este necesară meditaţia în propriul cămin, pentru disciplinarea minţii, dar şi realizarea întru Dumnezeu a îndatoririlor de zi cu zi.

Dorinţa mea este de a construi temple în sufletele oamenilor, pentru a vedea zâmbetul lui Dumnezeu chiar pe chipul oamenilor. Aceasta este cea mai importantă realizare a omului. Şi poate fi făcută foarte uşor. Iată motivul pentru care am venit în Occident.

Cel care Îl are pe Dumnezeu în templul sufletului, acela este un yoghin. El poate spune, la fel ca şi mine, că Yoga este pentru întreaga umanitate – pentru toţi oamenii. Calea corectă conduce direct în beatificul palat al lui Dumnezeu. Iar acela care a ajuns acolo ”niciodată nu va mai fi izgonit.”

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More