Meditaţia yoghină profundă ajută la combaterea stărilor inflamatorii

 

Conform unor cercetări publicate în revista Brain, behavior and immunity („Creierul, comportamentul şi imunitatea”), în numărul din ianuarie 2013, neurologii de la Universitatea din Wisconsin-Madison au evidenţiat faptul că tehnicile de meditaţie deplin conştientizate pot ajuta persoanele care suferă de maladii inflamatorii cronice, pentru care stresul psihologic are un rol major ca, de exemplu, poliartrita reumatoidă, maladiile inflamatorii intestinale şi astmul. Meditaţia yoghină profundă, „pe deplin conştientă“, se bazează pe mai multe aspecte. Ea implică respiraţia, senzaţiile ce apar la nivelul trupului, şi necesită atingerea unei concentrări mentale foarte bune. Această formă de meditaţie a avut deja rezultate benefice în controlul emoţiilor, în lupta împotriva stresului, în combaterea stărilor nefaste asociate cu izolarea şi singurătatea şi chiar în maladiile cardiovasculare, cu efecte durabile la nivel cerebral.

Studiul Universităţii din Wisconsin-Madison a comparat două metode de diminuare a stresului. Prima constă într-o abordare bazată pe meditaţia yoghină profundă sau, altfel spus, pe o dinamizare plenară a conştienţei. A doua metodă includea un program care viza ameliorarea sănătăţii şi care cuprindea educaţia nutriţională, activitatea fizică, consolidarea echilibrului, a agilităţii şi muzicoterapia. Cele două grupe-martor au beneficiat de un număr echivalent de ore de pregătire, de instructori de acelaşi nivel şi de o perioadă de practică la domiciliu în funcţie de gradul de pregătire. Autorii studiului au utilizat testul TSST (Trier Social Stress Test), elaborat de un cercetător de la Universitatea din Trier, pentru a provoca un stres psihologic. Cu ajutorul unei creme cu capsicină, au indus inflamaţia pielii, apoi au măsurat răspunsul imunitar şi endocrin înainte şi după aplicarea celor două metode. Cele două metode s-au dovedit, ambele, eficiente pentru reducerea stresului. Totuşi, abordarea bazată pe meditaţie yoghină profundă s-a demonstrat a fi mult mai eficientă pentru reducerea stresului indus de inflamaţie.

Rezultatele studiului arată că intervenţia comportamentală care vizează reducerea reactivităţii emoţionale este benefică pentru cei afectaţi de boli inflamatorii cronice. Studiul sugerează în egală măsură că tehnicile de meditaţie pot fi mai eficiente pentru a ameliora simptomele inflamatorii decât alte activităţi care vizează recuperarea bunăstării lăuntrice şi trupeşti.

Efectele benefice obţinute ne dovedesc o dată în plus că această formă de meditaţie profundă reprezintă o alternativă foarte sănătoasă şi simplă la tratamentele medicamentoase, care au nenumărate efecte secundare nefaste. Ea poate fi luată în considerare şi ca un complement pentru tratamentul standard existent, pe care îl poate potenţa, prin inducerea unor efecte benefice, fiind uşor de aplicat de către pacienţi, atât la domiciliu, cât şi la birou.

Articol preluat din Programul Taberei spirituale yoghine de vacanță – Herculane 2013, publicat la Editura Shambala, tipărit de Ganesha Publishing House.
 

Citiți și:

Vindecarea prin meditaţie

Misterul vindecării în lumina cercetărilor ştiinţifice recente 
 yogaesoteric
24 septembrie 2015


 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More