Meditaţie cu tema „Shiva manifestat ca un lingam de foc” – 9/10 decembrie

În mitologia hindusă abundă legendele în care Shiva joacă un rol central. Dintre nenumăratele aspecte şi manifestări ale lui Shiva, manifestarea sa ca un lingam de foc este printre cele mai inedite şi mai misterioase. Imemoriala legendă care ne face accesibile unele învăţături spirituale fundamentale este cuprinsă în capitolele 7-9 ale textului sacru Shiva Purana. Aici este descrisă intervenţia divină a lui Shiva în lupta pentru supremaţie – luptă ce părea interminabilă şi care era pe cale să distrugă întreaga lume – dintre marele zeu Brahma, creatorul Universului, şi marele zeu Vishnu, menținătorul acestuia.

Anul acesta, meditaţia cu tema „Shiva manifestat ca un lingam de foc“ se va realiza la unison vineri, 9 decembrie spre sâmbătă, 10 decembrie, între orele 23:40-01:10, cu susţinerea subtil-telepatică a Ghidul nostru spiritual Grieg.

În București, meditația se va realiza în spirală solară yang, la sala Pipera 1 (intrarea în sală de la ora 23:15, pe baza legitimației de curs). Meditaţia va fi transmisă prin intermediul postului de televiziune MISA Senzaţional TV.

[Pentru a pătrunde în intimitatea mitului, vă oferim câteva precizări. În simbolismul universal, marele zeu Brahma corespunde, de fapt, aspectului masculin (+), creator și emanator, în vreme ce marele zeu Vishnu corespunde aspectului feminin (-), menținător, iar marele zeu Shiva corespunde aspectului neutru (0), resorbitor, care permite transcenderea Manifestării.]

Iată fragmentul din Shiva Purana în care este descrisă manifestarea lui Shiva ca un lingam de foc:

Pe câmpul de bătălie, Brahma şi Vishnu continuau să se lupte până aproape de anihilarea totală, aşteptând rezultatul confruntării armelor lor supreme maheshvara şi pashupata pe care ei înşişi le proiectaseră. Flăcările care se degajau din bătălia celor două armate incendiaseră toate cele trei lumi. Văzând această distrugere iminentă a Universului, care ar fi fost prematură şi ar fi venit într-un moment nepotrivit, Shiva, a cărui prezenţă este în mod obișnuit invizibilă, şi-a asumat forma teribilă a unei imense coloane de foc care a apărut între cele două ipostaze divine aflate în conflict. Şi astfel, cele două armate cuprinse de flăcările războiului, care erau suficiente pentru a calcina întregul Univers, au fost absorbite în imensa coloană de foc. Văzând acest fenomen uimitor, care le-a neutralizat instantaneu armele, cei doi zei care se războiau s-au întrebat: «Ce este această apariţie uimitoare? Ce este această coloană de foc care s-a ridicat între noi? Ea depăşeşte domeniul percepţiei noastre. Este neapărat necesar să-i găsim începutul şi sfârşitul, să aflăm care este baza ei şi care îi este vârful!» Punându-se de acord în această decizie, cei doi mari zei, mândri de puterile lor, s-au angajat imediat în explorare.
«Nu vom obține un rezultat bun dacă vom rămâne împreună», a spus atunci Vishnu şi, asumându-şi forma unui mistreţ, a pornit către în jos pentru a explora și a afla ce se află la baza coloanei de Lumină. La rândul său, Brahma a luat forma unei lebede (hamsa) şi a zburat către înalt, pentru a descoperi ce anume se află în vârful coloanei de Lumină.
Traversând lumile inferioare şi mergând foarte departe către în jos, Vishnu nu a reuşit însă să descopere baza uriaşei coloane de foc. Complet epuizat, sub forma sa de mistreţ, el a urcat din nou către câmpul de bătălie. Nici Brahma nu a reuşit să descopere vârful acestei coloane, întorcându-se şi el la punctul de plecare. Atunci Shiva, plin de compasiune, s-a manifestat în aspectul său imanent, revelându-şi prezenţa în acea coloană infinită de Lumină. El le-a vorbit astfel lui Brahma și lui Vishnu (capitolul 9):
«Eu am două aspecte: unul manifestat şi unul nemanifestat. Natura mea este nemanifestată atunci când sunt privit ca Realitate Transcendentă, și este manifestată atunci când sunt privit ca Stăpân al Universului. Această coloană infinită de Lumină sugerează natura mea supremă, impersonală. Acest lingam va fi simbolul meu şi voi toţi îl veţi adora întotdeauna. Dragii mei fii, această coloană de foc fără început şi fără sfârşit va putea fi reprezentată de acum înainte şi într-o formă simbolică, simplă, pentru necesităţile percepţiei umane obişnuite şi pentru a constitui suportul vizibil al adorării mele. Acest simbol al lingamului va aduce celui înţelept starea de beatitudine transcendentă.
Adorarea sa este cel mai bun mijloc de a obţine atât fericirea nesfârşită în această lume, cât şi desăvârşirea spirituală ultimă. El elimină necesitatea tuturor eventualelor renaşteri, ale oricăror fiinţe încarnate, în sfera iluziei şi a ignoranţei. Îndeplinirea ritualurilor spirituale, realizarea de ofrande sau rugăciunea, orice practică spirituală este de un milion de ori mai eficientă dacă este utilizat acest simbol, decât fără raportarea la el.
Dacă voi fi adorat în forma mea supremă de lingam de foc şi dacă în această raportare la lingamul de foc se vor realiza toate celelalte ritualuri şi procedee spirituale, se vor obţine cu siguranţă cele cinci forme de eliberare spirituală [cunoscute în tradiţia indiană]: traiul în aceeaşi lume divină cu mine – salokya, apropierea permanentă de mine – samipya, asemănarea întru totul cu mine – sarupya, dobândirea puterilor divine pe care eu le dețin – sarishti şi identificarea perfectă cu Mine – sayujia. Astfel veţi putea obţine cu toţii împlinirea tuturor dorinţelor voastre sublime!
Simbolul lingamului şi eu însumi, care sunt simbolizat prin acest lingam, nu suntem două entităţi diferite. Lingamul este chiar fiinţa mea transcendentă. El permite adoratorilor mei să se apropie de mine. El este astfel mereu şi în întregime demn de veneraţie spirituală.»

yogaesoteric
1 decembrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More