Memoriul adresat Ministrului Justiţiei, 27 octombrie 2005

Doamnă Ministru,

Gregorian Bivolaru şi alte victime ale abuzurilor procurorilor au arătat în repetate rânduri că sub directa coordonare a procurorului general Ilie Botoş, s-au luat măsuri ilegale, nedrepte şi retrograde, împotriva lor din cauza conţinutului ideologic al cursurilor de yoga organizate de MISA. Aversiunea autorităţilor faţă de Mişcarea de Integrare Spirituală în Absolut a fost mascată sub forma unor pretinse infracţiuni de drept comun. Zeci de victime au depus în urma cu peste un an plângeri penale la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie împotriva procurorilor Curţii de Apel Bucureşti, referitor la săvârşirea de către aceştia a unui număr de peste 15 infracţiuni grave,  înfăptuite de aceştia cu ocazia percheziţiilor din data de 18 martie 2004 şi a audierilor ce au urmat. Până în prezent, nici una din victime nu a fost citată pentru audieri, nici un act procedural nu s-a efectuat în aceste dosare, procurorii fiind solidari în acoperirea colegilor lor infractori.

Modul de acţiune al procurorului general, care la ordinul fostului prim-ministru Adrian Nastase, a organizat această înscenare în care a angrenat întreaga instituţie pe care o conduce, a fost analizat atât de organizaţii pentru apărarea drepturilor omului cât şi de Curtea Supremă a Suediei. In urma acestor analize obiective concluzia este total nefavorabilă conducerii Parchetului General şi pune sub semnul nesiguranţei respectarea drepturilor şi valorilor sacre într-o societate democratică, astfel încât

DEMARAREA PROCEDURILOR LEGALE PENTRU DEMITEREA PROCURORULUI ILIE BOTOS

este singura măsură de natură a demonstra intenţia fermă a Ministerului de Justiţie de eradicare a acestor practici comuniste.

Motivele acestei cereri le-am detaliat în precedentele noastre memorii, acum dorim doar să punctăm că ipostazierea României într-o ţară incapabilă să asigure desfăşurarea unui proces echitabil unui cetăţean al său, pe motive ţinând de ideile sale filosofice, este un efect direct al “coordonarii marelui strateg” al Parchetului General, care dacă nu conştientizează singur răul pe care îl face şi nu şi-a prezentat încă demisia de onoare, trebuie îndepărtat din această funcţie.

Reprezentanţii instituţiei pe care o conduce sunt cei care au reuşit să creeze şi imaginea negativă pe care o are domnul Gregorian Bivolaru şi MISA, pe care judecătorii Curţii Supreme de Justiţie a Suediei o numesc “duşmănoasă şi plină de ură”, imagine pe care SRI o invocă printr-un comunicat de presă, pentru ca Şcolii de Yoga să-i fie interzis dreptul de a protesta. Iată ce se declară: „S.R.I. îşi exprimă  regretul pentru faptul că Primăria Generală a Municipiului Bucureşti a aprobat derularea acţiunii de protest a Mişcării pentru Integrare Spirituală în Absolut în imediata proximitate a sediului central al S.R.I. Suntem pentru crearea tuturor condiţiilor de exprimare liberă a opiniilor, de o manieră şi în locuri care să nu implice riscuri pentru ordinea publică şi buna funcţionare a instituţiilor statului, cu precizarea că, în cazul particular al M.I.S.A, opinia publică a avut posibilitatea de a se convinge nu doar cu privire la ideile pe care Mişcarea le promovează, ci şi la conduita cetăţenească a membrilor acesteia. În orice circumstanţe, credem că este datoria autorităţilor publice locale să pună corect în balanţă, modul concret de exprimare a drepturilor unor grupuri cu interesele generale ale societăţii, care aşteaptă de la instituţiile statului responsabilitate şi eficienţă. Din această perspectivă şi având în vedere modul în care statutul serviciilor de informaţii este tratat în lumea civilizată, decizia Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti apare cel puţin la fel de exotică precum organizaţia căreia i s-a acordat aprobarea”.

Având în vedere că magistratul amintit, care a supervizat desfaşurarea de până acum a anchetelor care ne privesc a încălcat în mod flagrant dispoziţiile art. 4 din Legea 303/2004, [Art. 4.(1) Judecătorii şi procurorii sunt obligaţi ca, prin întreaga lor activitate, să asigure supremaţia legii, să respecte drepturile şi libertăţile persoanelor, precum şi egalitatea lor în faţa legii şi să asigure un tratament juridic nediscriminatoriu tuturor participanţilor la procedurile judiciare, indiferent de calitatea acestora…] si art. 7 din Legea 304/2004, [Art. 7.(1) Toate persoanele sunt egale în faţa legii, fără privilegii şi fără discriminări.   (2) Justiţia se realizează în mod egal pentru toţi, fără deosebire de rasă, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, orientare sexuală, opinie, apartenenţă politică, avere, origine ori condiţie socială sau de orice alte criterii discriminatorii], nu a dispus nici o masură împotriva subalternilor care au divulgat date preliminarii ale cercetărilor şi au determinat direct, prin declaraţii publice, folosindu-se de funcţia pe care o deţin, crearea respectivului curent de opinie duşmănos şi plin de ură la adresa yoghinilor, şi nu a procedat de urgenţă la îndepărtarea întregii echipe de procurori, care secondati de politişti si agenţi SRI, au acţionat în mod părtinitor şi discreţionar asupra celor cercetaţi abuziv în dosarele arătate – [printre care: DELCEA MARIAN – procuror in cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, împotriva căruia se efectuează acte premergătoare cercetării penale în baza plângerilor penale efectuate de părţile vătămate cu ocazia percheziţiilor simpatizanţilor MISA din 18 martie 2004, procuror care a efectuat multiple acte de urmărire penală în dosarul 720/P/2003, care ulterior s-a disjuns şi a devenit dosarul 6D/P/2004, pe care solicităm sa luaţi act că îl şi recuzăm din aceste motive, CHABORSKY ANTON GRIGORE – procuror în cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, BĂLAN GEORGE – procuror general al Parchetului de pe lângă C. A. B.] – a pus şi pune în pericol înfăptuirea justiţiei şi integrarea României în rândul statelor democratice.

Anexăm pentru informare poziţii oficiale ale anumitor instituţii şi organizaţii care reflectă modul antagonic faţă de cel al Parchetului, în care sunt percepuţi si apreciaţi de alte persoane Dl. Gregorian Bivolaru şi Mişcarea de Integrare Spirituală în Absolut al cărui mentor este. 

“Referitor la organizaţia MISA a fost remarcat că acuzaţiile împotriva organizaţiei şi a liderilor săi au fost multe şi serioase din partea atât a presei cât şi a autorităţilor. Tonul în presă are, în conformitate cu departamentul afacerilor externe, inflexiuni pline de ură şi agresivitate. Organizaţia este sub supravegherea serviciilor secrete române de mai bine de 10 ani şi liderul său chiar din anii 70 , multe din acuzaţii nu au fost dovedite […].” (extras din hotărârea CSJ a Sudiei, prin care s-a respins  cererea de extrădare formulată de România).


Raportul conţinând studii sociologice a constituit una dintre principalele probe ale apărării în procesul de extrădare judecat de Curtea Supremă din Stockholm în 11-12 octombrie 2005. 


În acest raport prezentăm concluziile pe care le-am obţinut în urma unor interviuri cu fondatorul MISA, Gregorian Bivolaru, şi cu unul dintre elevii acestuia, conducătorul centrului Natha din Copenhaga. Câteva interviuri au fost făcute şi cu actuali şi foşti practicanţi yoga din Copenhaga. Câţiva dintre ei sunt români care locuiesc temporar în Danemarca.


Responsabilul pentru cercetarea referitoare la MISA şi Natha este conducătorul ştiinţific al SKOP, doctor docent Örjan Hultåker.                                                                       

?>

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More