Michio Kaku: «Urmează revoluția în educație»

 

Ziarul The New York Times l-a numit pe Michio Kaku ca fiind unul dintre cei mai inteligenţi oameni din New York. Fizicianul american de origine japoneză a efectuat o serie de cercetări în domeniul găurilor negre și asupra accelerării expansiunii Universului, devenind fondatorul teoriei stringurilor, recunoscută ca model de bază al fizicii. În palmaresul lui se numără opt cărți-bestseller, cicluri de emisiuni pe BBC și Discovery.

Într-un interviu, Michio Kaku, profesor de fizică teoretică la Universitatea din New York, a oferit răspunsuri la câteva întrebări legate de viitorul educaţiei:

– În cartea dvs. Fizica viitorului, scrieți că învăţământul se va baza pe internet-tehnologii și gadget-uri de tip Google Glasses. Ce modificări globale vor avea loc în domeniul educației?

– Cel mai important aspect va fi că procesul de învăţare nu se va mai baza pe memorare. Foarte curând, calculatoarele vor oferi posibilitatea de a descărca toate informațiile necesare. De aceea, peste un an sau doi, elevii și studenții la examene vor putea căuta cu ușurință răspunsuri la întrebări pe Internet: va fi suficient să clipească și vor apărea informațiile necesare. Pe de o parte, nu va fi necesar să vă supraîncărcați creierul de cunoștințe inutile, care mai apoi, după cum arată practica, nu sunt de niciun folos.

Pe de altă parte, pentru a obține un adevărat succes, va fi necesar să fie dezvoltate acele abilități care sunt inaccesibile pentru roboți: creativitate, imaginație, inițiativă, abilitățile de lider. Societatea trece treptat de la o economie comercială la una intelectuală și creativă, iar rezerva cognitivă eliberată este reorientată spre dezvoltarea abilității de a gândi, de a analiza, de a argumenta și de a lua în cele din urmă deciziile corecte.

– În acest caz, nu va mai fi nevoie de examene și de profesori?

– Bineînțeles, vom deveni mai autonomi, ne vom asuma mai multe responsabilităţi pentru viaţa noastră și, în consecință, nu vor fi necesare „organele de reglementare”. Oamenii vor începe să se formeze mai mult singuri pe sine, conştientizând, în mod realist, de ce cunoștințe au nevoie exact. Iar dacă va fi necesară o consultare, ei o vor primi, de exemplu, de pe „peretele inteligent”.
Pe respectivul dispozitiv va apărea un om de știință care va putea oferi toate informațiile de care avem nevoie. Un astfel de sistem va fi aplicabil nu numai în domeniul educației, ci și în alte domenii: medicină, drept, design, psihologie etc. Desigur, vor fi necesari experți reali, cum ar fi chirurgii, însă problemele simple vor putea fi rezolvate practic. În ceea ce privește profesorii, nu va fi nevoie, neapărat, ca ei să fie peroane reale, vii.

Foarte curând, astfel de dispozitive bazate pe tehnologiile inteligenței artificiale vor fi localizate peste tot: în apartamente, birouri, pe străzi. Va fi suficient să vă apropiați și să spuneți: „Vreau să vorbesc cu un profesor de biologie” şi pe dispozitiv va apărea imediat un om de știință care vă va putea oferi toate informațiile de care aveți nevoie

– Vor fi oamenii capabili să se adapteze rapid la autoeducație, la învățare online?

– Cursurile universitare online există deja; aceasta este într-adevăr o idee genială. Ce-i drept procentul acelora care studiază online este încă foarte mic. Acest aspect se datorează faptului că oamenii nu au reuşit încă să se reorganizeze, nu au învățat să lucreze fără un mentor după principiul „numai tu în faţa monitorului computerului”, ei nu au o motivație înaltă. Pe de altă parte, sistemul online se află în fază incipientă şi este necesar să fie ajustat. Dar se dezvoltă și se îmbunătățește destul de repede și, bineînțeles, în următorii ani, educaţia se va face anume în acest fel.

Universitățile vor rămâne, însă acestea vor fi în mare parte universități virtuale.

Citiţi şi:

Opinia lui Einstein despre educație. Iată ce l-a învățat el pe fiul său

Inteligenţa artificială ar putea manipula tinerii să facă lucruri «inimaginabile», avertizează un universitar britanic

 

yogaesoteric
4 iunie 2020

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More