Microsoft a inventat sticla inteligentă care poate stoca date pentru 1.000 de ani. Rezistă la apă clocotită, cuptorul cu microunde și zgâriere!

 
Microsoft, gigantul internetului care a devenit cunoscut prin sistemul de operare Windows, a dat lovitura cu un sistem inteligent de stocare a datelor pe sticlă. Mediul de stocare poate fi citit chiar și peste 1.000 de ani și este o combinație de tehnologie laser cu inteligență artificială.

Pe bucata de sticlă de 7,5 centimetri lungime și 2 milimetri grosime, cercetătorii de de la Microsoft au stocat varianta de înaltă definiție a filmului Superman din 1978, în parteneriat cu studiourile producătoare, Warner Bros.

Proiectul este punctul culminant al unor ani de cercetare, transpus în realitate prin progrese recente în domeniul opticii laser ultra-rapide și inteligenței artificiale, au declarat reprezentanții Microsoft, potrivit Business Insider.

Cercetătorii au folosit lasere pentru a inscripționa gravuri în trei dimensiuni pe suprafața sticlei, care ar putea fi citite prin algoritmi de învățare automată, instruiți să citească modelele create atunci când o lumină puternică trece prin sticlă.

Cercetarea face parte din proiectele Microsoft care caută să găsească soluții mai eficiente pentru stocarea datelor într-un timp îndelungat. Microsoft nu este singura companie care explorează tehnologia de stocare de lungă durată.

Millenniata, o companie fondată în 2009, a comunicat că a dezvoltat DVD-uri ultra-durabile care pot fi citite timp de 1.000 de ani. Proiectul Microsoft este menit să ofere noi modalități de a stoca informații fizice pe perioade lungi, la un cost mai mic.

Spre deosebire de microcipuri, care sunt relativ fragile și e nevoie să fie depozitate în anumite condiții, bucata de sticlă de cuarț este „surprinzător de greu de distrus”, au spus reprezentanții companiei.

Citiţi şi:

S-a reuşit stocarea unui sistem de operare pe calculator în… ADN-ul uman! 

O nouă realizare științifică ne apropie la un pas de computerele cuantice perfect funcționale

Creierul uman are o structură formidabilă și s-a descoperit că el ar putea memora o cantitate de date ce este echivalentă cu întregul internet

yogaesoteric

10 aprilie 2020

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More