Lacrima Maicii Domnului, floarea care produce mir. De ce s-o ai în casă și în grădină

 
Lacrima Maicii Domnului sau floarea de ceară este una dintre cele mai iubite flori, care poate înfrumuseța orice spațiu din casă sau grădină. Beneficiile acestei plante miraculoase sunt renumite: se crede că floarea produce mir în mod natural și are proprietăți curative. Iată de ce este bine să o ai în casă sau în grădină și să o îngrijești, asta pe lângă încântarea pe care o aduce privirii.

Lacrima Maicii Domnului (Hoya Carnosa) este o plantă cu aspect unic și parfum îmbătător. Originară din India, China și Australia, această floare face parte din familia Asclepidaceae. Se găsește în peste 250 de specii și varietăți și înfrumusețează orice spațiu al casei sau al grădinii.

Denumirea de Lacrima Maicii Domnului nu este întâmplătoare. Această plantă delicată, de culoare alb-rozalie, elimină, la atingere, un lichid incolor, ca lacrima, parfumat, bun la gust. De altfel, floarea de ceară Hoya Carnosa este folosită îndeosebi la confecționarea de mătănii pentru călugări și creștini.

Lacrima Maicii Domnului înflorește vara, din mai până în septembrie, și este la mare căutare mai ales la Mănăstirea Franciscană Maria Radna, din județul Arad, în ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului, pe data de 15 august. Atunci, credincioșii se strâng după slujba oficiată în cinci limbi și pornesc în pădurea din spatele mănăstirii în căutarea acestei flori care produce mir în mod natural.

Cei care o găsesc la rădăcinile copacilor o culeg, o pun în apă, după care beau apa pentru a se vindeca de boli. Lacrima Maicii Domnului, văzută ca o floare făcătoare de minuni este ținută la loc de cinste pe toată durata anului.

Legenda care se află la baza denumirii plantei Hoya drept Lacrima Maicii Domnului o înfățișează pe Fecioara Maria vărsând lacrimi de durere la picioarele Fiului răstignit pe cruce. Se spune că ea a mers apoi în Grădina Ghetsimani, locul unde se rugase IIsus înainte de a fi prins și răstignit şi a închinat o rugă fierbinte către Dumnezeu în care îi cerea ca cei care i-au omorât fiul să fie iertați. Pentru că a vrut un semn al ascultării acestei rugăciuni, Dumnezeu a făcut să răsară mii de flori mici și albe, care s-au răspândit în întreaga lume, precum credința.

Îngrijire, înmulțire, înflorire

Hoya Carnosa, această bijuterie a florilor de apartament și de grădină este o plantă cățărătoare, perenă, cu tulpini lungi și flexibile, ce permit așezarea lor pe spalieri. Frunzele sunt lucioase, cărnoase și parfumate, de culoare verde închis. Florile sunt albe, grupate în formă de stea, iar în mijloc au culoarea roz și roșu. Florile secretă picături dulci, incolore.

Lacrima Maicii Domnului înflorește abia la maturitate și doar pe tulpini mai lungi de 30 de cm. În timp ce unele specii ajung la maturitate în primul an de viaţă, altele ajung chiar și după cinci sau zece ani. Însă la baza înfloririi plantei se află o îngrijire adecvată, fie că vorbim de exemplare așezate în ghiveci, ca plante de apartament, fie că sunt plantate în exterior.

Temperatura, dar și modul de udare sunt esențiale în îngrijirea și înflorirea „florii de porțelan”. Așadar, aceasta nu necesită căldură mare, dar nici o udare excesivă. Condițiile optime de temperatură sunt 15-18ºC și apă puțină. De asemenea, este important să nu îi schimbați locul prea des.

Udarea plantei Lacrima Maicii Domnului se face în mod regulat, evitându-se excesul de umezeală, care duce la putrezirea rădăcinilor și veștejirea frunzelor. Dacă totuși vă aflați într-o astfel de situație, ca să salvați planta e necesar să o transplantați imediat într-un pământ proaspăt care să lase apa să se scurgă repede. Atenție ca substratul de cultură să fie bine drenat, alcătuit din pământ de pădure, turbă fibroasă și nisip, în părţi egale. Transplantarea se face primăvara și numai dacă este necesară.

Lacrima Maicii Domnului nu necesită îngrășăminte în exces, acestea dăunând procesului de înflorire sau compromițându-l în totalitate. Dar, odată ce bobocii sunt formați, e necesar să protejați planta de curenţii de aer, căldură excesivă şi secetă prelungită, care pot provoca îngălbenirea şi căderea acestora. 

De asemenea, nu este indicat să tăiaţi tulpinile care au înflorit, nici măcar pedunculii florali (codiţele care au purtat florile) după ofilirea florilor, aceștia fiind purtătorii noilor flori din anul următor.

Înmulțirea speciilor de Hoya se face prin butași prelevați vara sau primăvara, prin marcotaj șerpuit (îngroparea unor porțiuni din lăstarii fără flori) sau prin semințe.

Boli

Deși este o plantă rezistentă, udarea necorespunzătoare o poate deregla. Planta se redresează după o ce udarea este reglată. Dacă floarea de ceară sau lacrima Maicii Domnului este ținută împreună cu alte plante, este posibil să fie invadată de musculițe albe de seră, care pot fi înlăturate cu insecticid.

De unde poate fi achiziţionată

Hoya Carnosa poate fi cumpărată de la orice magazin specializat în plante. Butașii neînrădăcinați pot fi găsiți la prețuri de 25 lei. Prețurile acestei plante variază între 50 și 130 de lei, dar acestea pot depăși suma de 200 de lei, în funcție de mărime.

Sfat pentru înflorire

Dacă ați respectat cele menționate mai sus despre îngrijirea ei, dar tot nu a înflorit, puteți pune în practică încă un sfat. În perioada de repaus, adică iarna, puteți să folosiți un fertilizant cu procent mai mare de potasiu și fosfor. Aceste elemente sunt responsabile pentru înflorire.

Citiţi şi:

Sânzienele – planta ce ne pune în legătură cu sânzienele și care alungă cancerul

Liliacul, floarea cu parfum dumnezeiesc: 8 beneficii surprinzătoare ale uleiului esenţial de liliac

Lumea plantelor

yogaesoteric

10 aprilie 2020

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More