Milarepa

“Sunt un yoghin care cântă de bucurie şi care nu doreşte o bucurie mai mare ca aceasta”

„Stăpâne, din Sfera solară a Graţiei Tale,
Luminoasele Raze de Lumină au strălucit,
Şi-au deschis larg petalele Lotusului Inimii mele,
Încât ea respiră parfumul născut din Cunoaştere,
Pentru care ţie-ţi voi fi mereu îndatorat.
Şi prin constantă veneraţie Te voi adora.
Binecuvântează-mă în eforturile mele,
Încât binele să revină fiecărei fiinţe,
Şi iartă vreun desfrâu al vorbelor mele.”


MILAREPA (mi la ras pa, tib.). (1025-1135). Numele lui se traduce prin „Mila, Cel Înfăşurat în (Hainele de) Bumbac ale Asceţilor”. Yoghin faimos considerat a fi persoana cea mai celebră din întreaga tradiţie spirituală tibetană. Ceea ce fascinează şi uimeşte în cazul lui Milarepa este atingerea realizării spirituale ultime, deşi el a practicat magia neagră şi a ucis mai mulţi oameni.

El s-a născut în vestul Tibetului, aproape de graniţa cu Nepalul. Când Milarepa avea şapte ani, tatăl său a murit şi întreaga lor avere a trecut în mâinile unor rude lacome care s-au purtat foarte urât atât cu el cât şi cu mama sa. Legenda spune că, pentru a împlini dorinţa de răzbunare a mamei sale el a pus în aplicare mai multe ritualuri de magie neagră prin care, cu ajutorul forţelor naturii pe care deja le supusese, a ucis numeroase persoane.

Mai târziu, plin de remuşcări, el s-a întors către practica DHARMA-ei şi l-a întâlnit pe maestrul NYINGMAPA pe nume Rongton. Acesta din urmă l-a trimis însă la cel care avea să-i devină cu adevărat maestru, la Marpa. Milarepa a devenit discipolul lui Marpa la vârsta de 38 de ani însă, timp de şase ani a jucat rolul de servitor al maestrului.

Acesta l-a supus l-a nenumărate probe spirituale, unele ce păreau de o cruzime cumplită, cu scopul de a-l purifica de KARMA negativă pe care o acumulase, pentru a putea astfel primi învăţăturile sacre. După ce întraega sa KARMA negativă a fost purificată, Marpa l-a trimis pe Milarepa pentru a medita, timp de mulţi ani, izolat în grote, până când a atins starea de BUDDHA.

Milarepa a primit de-a lungul acestor ani învăţăturile lui NAROPA, acordând o deosebită importanţă practicii dezvoltării şi amplificării „căldurii interioare“ (gtum mo, tib.). După o perioadă de nouă ani de completă solitudine, el a început să accepte discipoli.

Strălucirea sa i-a atras un număr foarte mare de discipoli, iar Milarepa şi-a câştigat renumele nu doar datorită realizărilor sale spirituale, ci şi numeroaselor cânturi spirituale pe care le-a compus cu scopul de a ajuta fiinţele umane să acceadă cât mai repede la starea de eliberare spirituală. Cel mai important discipol al lui Milarepa, care a şi continuat transmiterea învăţăturilor spirituale din această linie, a fost Gampopa.

Citiţi mai multe detalii despre viaţa lui Milarepa:


Viaţa lui Milarepa (1): Copilăria. Practica magiei negre. În căutarea unui Maestru spiritual.


Viaţa lui Milarepa (2): Iniţierea şi asceza. Atingerea stării de samadhi.


Viaţa lui Milarepa (3): Atingerea desăvârşirii spirituale. Milarepa devine un Maestru spiritual.


yogaesoteric 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More