Unele dintre contribuțiile importante ale lui Swami Vivekananda la cultura mondială

Făcând o evaluare obiectivă a contribuțiilor lui Swami Vivekananda la cultura mondială, eminentul istoric britanic A. L. Basham a declarat că „în secolele ce vor urma, el va fi amintit ca unul dintre principalii modelatori ai lumii moderne…”.

Unele dintre principalele contribuții pe care Swamiji le-a adus lumii moderne sunt menționate mai jos:

  1. O nouă înțelegere a religiei

Una dintre cele mai semnificative contribuții ale lui Swami Vivekananda la lumea modernă este interpretarea pe care el a dat-o religiei ca fiind o experiență universală a Realității transcendente, comună întregii umanități. Swamiji a răspuns provocării științei moderne arătând că religia este la fel de științifică precum știința însăși; religia este „știința conștiinței”. Ca atare, religia și știința nu se contrazic reciproc, ci sunt complementare.

Această concepție universală eliberează religia de sub stăpânirea superstițiilor, a dogmatismului, a preoției și a intoleranței și face din religie cea mai înaltă și nobilă căutare – căutarea Libertății supreme, a Cunoașterii supreme, a Fericirii supreme.

  1. O nouă viziune asupra omului

Conceptul lui Vivekananda de „potențial dumnezeiesc al sufletului” oferă un concept nou, înnobilator al omului. Epoca actuală este epoca umanismului, care susține că omul ar fi necesar să fie principala preocupare și centrul tuturor activităților și gândirii. Prin știință și tehnologie, omul a atins o mare prosperitate și putere, iar metodele moderne de comunicare și călătorie au transformat societatea umană într-un „sat global”. Dar degradarea omului a continuat într-un ritm accelerat, după cum o atestă creșterea enormă a numărului de familii destrămate, a imoralității, a violenței, a criminalității etc. în societatea modernă. Conceptul lui Vivekananda despre potențialul dumnezeiesc al sufletului previne această degradare, conferă o dimensiune sacră relațiilor umane și face ca viața să aibă sens și să merite să fie trăită. Swamiji a pus bazele „umanismului spiritual”, care se manifestă prin mai multe mișcări neoumaniste și prin interesul actual pentru spiritualitatea indiană, yoga, Zen etc. în întreaga lume.

  1. Noul principiu al moralității și al eticii

Moralitatea predominantă, atât în viața personală, cât și în cea a comunității umane, se bazează în cea mai mare parte pe frică – frica de poliție, frica de ridiculizarea publică, frica de pedeapsa lui Dumnezeu, frica de Karma și așa mai departe. Teoriile actuale ale eticii, de asemenea, nu explică de ce o persoană s-ar cuveni să fie morală și să fie bună cu ceilalți. Vivekananda a oferit o nouă teorie a eticii și un nou principiu al moralității bazat pe puritatea intrinsecă și unicitatea Sinelui suprem nemuritor (Atman) ce există în fiecare ființă umană. Este necesar să fim puri pentru că puritatea este natura noastră reală, adevăratul nostru Sine dumnezeiesc (Atman). În mod similar, este bine să ne iubim și să ne slujim aproapele pentru că toți suntem una în Sinele Suprem al lui Dumnezeu Tatăl, cunoscut sub numele de Paramatman.

  1. Puntea dintre Est și Vest

O altă mare contribuție a lui Swami Vivekananda a fost aceea de a construi o punte între cultura indiană și cea occidentală. El a făcut aceasta prin interpretarea scripturilor și filozofiei hinduse, precum și a modului de viață și a instituțiilor hinduse pentru oamenii din Occident într-o manieră în care aceștia le puteau înțelege. El i-a făcut pe occidentali să înțeleagă că este binevenit să învețe multe din spiritualitatea indiană pentru propria lor bunăstare. El a arătat că, în ciuda sărăciei și a înapoierii sale din punct de vedere material, India are o mare contribuție la cultura mondială. În acest fel, el a contribuit la încetarea izolării culturale a Indiei față de restul lumii. A fost primul mare ambasador cultural al Indiei în Occident.

Pe de altă parte, interpretarea de către Swamiji a vechilor scripturi hinduse, a filozofiei, a instituțiilor etc. a pregătit conștiința indienilor să accepte și să aplice în viața practică două dintre cele mai bune elemente ale culturii occidentale, și anume știința și tehnologia și umanismul. Swamiji i-a învățat pe indieni cum să stăpânească știința și tehnologia occidentală și, în același timp, să se dezvolte spiritual. Swamiji i-a învățat, de asemenea, pe indieni cum să adapteze umanismul occidental (în special ideile de libertate personală, egalitate și justiție socială și respect pentru femei) la ethosul indian.

Citiți și:
Yoga Sutra comentată de Swami Vivekananda (I)
Swami Vivekananda – PARA BHAKTI: Suprema Devoțiune

 

yogaesoteric
12 ianuarie 2023

 

Also available in: English

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More