Minciună și manipulare, marca «Adevărul»: Cărţile de identitate româneşti considerate bariere pentru libera circulaţie

 

Scopul presei este acela de a scoate în evidență într-un mod manipulator așa-zisa necesitate a unei cărți de identitate electronice, pentru ca oamenii să ajungă să și-o dorească. Este și cazul unui articol cu titlul „Cărţile de identitate româneşti considerate bariere pentru libera circulaţie”, publicat săptămâna trecută de ziarul impropriu numit Adevărul. Comentariile postate de cititori la finalul articolului cu pricina arată că situația prezentată este una inventată, românii neconfruntându-se de fapt cu probleme legate de actuala carte de identitate fără cip.

Înainte de a reda articolul din Adevărul, iată câteva dintre comentariile făcute de cititori:
,,Uniunea Europeană îşi tratează cetăţenii ca pe nişte infractori de rând cu aşa-numitele cărţi de identitate biometrice, care includ şi amprentele cetăţeanului, tot aşa cum le sunt luate criminalilor din lume. Cetăţenii Europei Occidentale dorm în papuci, neavând nicio reacţie faţă de aceste manifestări administrative criminale ale guvernelor statelor europene occidentale. Contrar aşteptărilor, cărţile de identitate biometrice nu sunt mai sigure, ci mult mai riscante, infractorii putând să fure întreaga identitate a victimei care îşi pierde cardul.”

,,N-am păţit niciodată vreo asemenea… umilinţă. Probabil are legătură cu fața… Deci dacă ai meclă de dubios, poţi să ai cel mai biometric paşaport că tot o să se holbeze la tine ca la un… dubios. Şi tot o să stea avioanele şi portavioanele după tine…”

„… nu cred… călătoresc mult şi nu mi s-a petrecut… …un articol care vrea să fie convingător, dar nu are cap şi nici coadă… ce sens are povestea asta dacă nu daţi şi motivul pentru care a fost oprit omul? Daţi de înţeles că ar fi suspiciunea de fals, dar nu spuneţi asta cu subiect şi predicat…”

„Cărţile de identitate româneşti considerate bariere pentru libera circulaţie”

Cartea de identitate românească nu îndeplineşte măsuri minime de siguranţă recunoscute de statele membre UE, acuză românii care călătoresc cu astfel de documente. Aceştia se plâng de experienţele umilitoare la care sunt supuşi la punctele de trecere a frontierelor de către autorităţile care văd în fiecare astfel de act, un document contrafăcut.

Nu mai puţin de opt ani au trecut de când autorităţile promit că România va intra în rândul lumii şi cetăţenilor le vor fi eliberate cărţi de identitate electronice. Legea care prevede emiterea lor zace însă prin Camera Deputaţilor. În tot acest timp, tot mai mulţi români se plâng că sunt umiliţi şi ţinuţi cu zecile de minute la punctele de frontieră pentru ca poliţiştii să se convingă de faptul că documentele lor de călătorie nu sunt falsificate.

A aşteptat avionul după ei

Este şi cazul lui Marius Maroşan, un român stabilit în Irlanda, membru în Consiliul Românilor de Pretutindeni şi preşedinte al organizaţiei „Romanians in Ireland”. Bărbatul se plânge că nu o dată era să piardă avionul din cauza faptului că documentul de identitate românesc nu îndeplineşte măsuri minime de siguranţă recunoscute de statele membre UE.

„În câteva vizite avute în ţări din Uniunea Europeană am fost pe punctul de a pierde avionul din cauza controlului actelor de călătorie. Ultima experienţă am avut-o ieri (duminică, 9 decembrie – n.r.) când, cu bunăvoinţa celor de la Ryanair, avionul a trebuit să aştepte după noi (eram cu soţia), deoarece cărţile noastre de identitate nu au fost recunoscute iniţial de către poliţia de frontiera din Portugalia. Ne-am simţit umiliţi atât la punctul de control cât şi la ieşirea din terminal şi urcarea în avion unde fiecare angajat a dorit să verifice dacă avem actele de călătorie valide”, spune Maroşan.

Românul din Irlanda spune că astfel de cazuri sunt din ce în ce mai dese. „Experienţele acestea sunt umilitoare pentru cetăţenii români şi în urma unui sondaj promovat pe pagina Consiliului Românilor de Pretutindeni am aflat că foarte mulţi români (peste 15% – n.r.) se confruntă cu astfel de probleme. Personal am văzut cum, la un simplu control al buletinului s-au adunat 6-7 angajaţi ai poliţiei de frontieră din ţara respectivă, de la primul funcţionar până la şeful de tură, analizând fiecare în detaliu documentul şi cerând alte acte doveditoare, ceea ce nu e necesar în mod normal. După cum am menţionat, ieri (duminică, 9 decembrie – n.r.) un angajat Ryanair a stat cu noi şi a anunţat prin staţie avionul şi personalul de la sol să nu închidă uşa pentru că încă suntem la control. Ne-am simţit umiliţi atât la punctul de control cât şi la ieşirea din terminal şi urcarea în avion unde fiecare angajat a dorit să verifice dacă avem actele de călătorie valide”, mai spune Maroşan.

Printre cele mai falsificate documente la nivel european

Autorităţile de frontieră din țările europene sunt îndreptăţite să facă controale riguroase atunci când au de-a face cu o persoană care se legitimează cu o carte de identitate emisă de autorităţile din România. Şi asta pentru că anual sunt descoperite nu mai puţin de 400 de astfel de documente falsificate. Mare parte din acestea sunt găsite la cetăţeni din Republica Moldova care le folosesc pentru a circula mai uşor prin Europa sau pentru a se angaja. Pe piaţa neagră, preţul unui astfel de document variază între 200 şi 5.000 de euro în funcţie de calitatea falsului. În acest moment, falsificatorii sunt dotaţi cu scannere şi imprimante performante. Pot să aibă asemenea laboratoare chiar şi în apartamente, unde scanează actul original, îl şterg chimic şi aşază pe el noile date şi noua fotografie a titularului.

Propunerea Comisiei Europene

La începutul anului, Comisia Europeană a propus introducerea cărţilor de identitate cu date biometrice în toate ţările Uniunii, pentru combaterea falsificării acestora. Potrivit agenţiei europene de protecţie a frontierelor, România este pe primul loc în ce priveşte numărul de documente falsificate, urmată de Italia şi Grecia.

Buletinele biometrice promise o dată la câţiva ani

Prima oară ni s-au promis cărţi de identitate biometrice în 2014. Însă Guvernul a aprobat, abia la sfârşitul lui 2017, proiectul de Lege care prevede că românii vor putea opta pentru eliberarea unei astfel de cărţi de identitate. Proiectul pentru introducerea noului tip de carte de identitate a trecut rapid de votul Senatului şi a fost trimis Camerei Deputaţilor unde a încremenit. Mai exact la această oră este la Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului. Din această cauză „gradul de implementare a cărţilor de identitate electronice este zero”, după cum spune comisar-şef de poliţie Cătălin-Aurel Giulescu, directorul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date.

Cartea de identitate va fi înlocuită cu una electronică, mai mică şi mai utilă. Ea va conţine un cip cu datele biometrice ale titularului, dar şi informaţii cu ajutorul cărora pot fi accesate serviciile de sănătate, bancare, fiscale, sociale, de educaţie etc. Pe cip vor mai fi trecute datele biometrice ale titularului, dar şi amprentele a două degete. Până la împlinirea vârstei de 12 ani, cartea electronică de identitate se eliberează fără imaginile impresiunilor papilare.

„În cazul minorilor, la solicitarea părinţilor sau a reprezentaţilor legali, se introduce posibilitatea eliberării unei cărţi de identitate simplă sau electronică, indiferent de vârsta copilului“, prevede actul normativ.

Buletinul electronic va fi mai mic, preluând un standard al Uniunii Europene (format card bancar).”


Citiți și:

Proiectul de lege pentru noile cărți de identitate cu cip aflat pe ultima sută de metri. Marii duhovnici: Nu mai luați niciun document nou 

Iată care sunt în România prioritățile naționale: vaccinuri, rachete și card de identitate biometric 

 

yogaesoteric
19 decembrie 2018


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More