Ministerul Sănătății reînvie certificatele de vaccinare

Pe motiv că este necesar să adopte, obligatoriu, un regulament european, Ministerul Sănătății a decis să prelungească folosirea certificatelor de vaccinare, testare sau vindecare până la sfârșitul lunii iunie a anului 2023.

Adoptat în iunie 2022, Regulamentul UE luase în calcul riscul ca numărul de cazuri covid să crească în toamnă, însă acest fapt nu s-a petrecut, dar nici nu s-a revenit asupra măsurii absurde. Prelungirea dă dreptul tuturor statelor membre ale UE să introducă obligativitatea certificatului de vaccinare și restricții de circulație.

Ministerul Sănătății a emis un proiect de Ordonanță de Urgență care modifică prevederile OUG 68/2021 privind adoptarea unor măsuri pentru punerea în aplicare a cardului european pentru eliberarea, verificarea și acceptarea certificatului digital al UE privind covid pentru a facilita libera circulație pe durata pandemiei covid-19.

Ministerul susține că modificările sunt necesare pentru aplicarea Regulamentului UE 2022/1034 al Parlamentului European și al Consiliului, care prevede extinderea utilizării certificatelor de vaccinare până la sfârșitul lunii iunie a anului 2023.

Potrivit Regulamentului european, statele membre pot introduce obligativitatea certificatului de vaccinare, atât pe plan intern, cât și pentru cei din afara statelor naționale pe primele șase luni ale anului 2023, deși amenințarea covid efectiv nu mai există.

Fără a aduce atingere competenței statelor membre de a impune restricții privind libera circulație din motive de sănătate publică, în cazul în care statele membre acceptă certificate de vaccinare, certificate de testare care indică un rezultat negativ sau certificate de vindecare, acestea nu impun restricții suplimentare privind libera circulație, cu excepția cazului în care astfel de restricții sunt nediscriminatorii și necesare și proporționale în scopul protejării sănătății publice, pe baza celor mai recente dovezi științifice disponibile, inclusiv a datelor epidemiologice publicate de ECDC pe baza Recomandării (UE) 2022/107 a Consiliului și în conformitate cu principiul precauției”, se arată în Regulament.

Carantină și restricții

Potrivit Regulamentului UE, în cazul în care un stat membru impune restricții suplimentare titularilor certificatelor de vaccinare, în special ca urmare a unei variante SARS-CoV-2 care determină îngrijorare sau interes, acesta are obligația să informeze Comisia Europeană și celelalte state membre în consecință, dacă este posibil cu 48 de ore înainte de introducerea unor astfel de noi restricții.

În acest scop, statul membru este necesar să transmită motivele care sa află la baza restricțiilor respective, inclusiv toate datele epidemiologice relevante și dovezile științifice, disponibile și accesibile la momentul respectiv, care justifică restricțiile respective, domeniul de aplicare al restricțiilor respective, precizând titularii căror certificate intră sub incidența restricțiilor sau sunt exceptați de la acestea, precum și data de la care se aplică restricțiile respective și durata acestora.

Totodată, statele membre este important să informeze Comisia și celelalte state membre cu privire la eliberarea și condițiile de acceptare a certificatelor de vaccinare inclusiv cu privire la vaccinurile împotriva covid-19 pe care le acceptă. Anunțarea restricțiilor se va publica cu 24 de ore înainte de intrarea în vigoare a acestora, ținând seama de faptul că este necesară o anumită flexibilitate în ceea ce privește urgențele epidemiologice.

Încă 3 milioane de doze

Prelungirea certificatului verde are, clar, o legătură directă cu nevoia de consum a cantităților astronomice de vaccinuri anti-covid comandate de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și băgate pe gât guvernelor obediente din UE. Ministerul Sănătății a anunțat recent că a comandat 3 milioane de doze de vaccin adaptat la Omicron, care va avea, cu siguranță, soarta celorlalte 8 milioane de doze, care urmează a fi distruse.

Citiți și:
De ce pașapoartele de vaccinare nu încetinesc răspândirea covid, îi afectează pe cei săraci și pun în pericol etica medicală
Bine ați venit în „Dystopia”! – Supravegherea prin certificate de vaccinare, ID-uri digitale și date biometrice a devenit realitate

 

yogaesoteric
17 ianuarie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More