Miracolul de lângă noi – Stupul albinelor şi diviziunea muncii
de Lori Balogh
În Cartea Naturii există lecţii de viaţă care, dacă ar fi înţelese şi aplicate de om, societatea în care trăim ar arăta cu totul altfel. Găsim în viaţa şi obiceiurile animalelor un plan şi o organizare care presupun existenţa unei inteligenţe superioare.
Unii, în dorinţa lor de a evita să recunoască existenţa unui Creator, numesc această inteligenţă superioară „Mama Natură”. E problema lor… O problemă de relaţie cu Cel care le dă şi le susţine viaţa. Dincolo de diferenţele ideologice şi filozofice, se recunoaşte în ambele „tabere” că există un plan, o organizare şi o finalitate în orice direcţie am privi în Cartea Naturii.
Viaţa într-un stup de albine este un adevărat miracol. Cele aproximativ 60.000 de albine care alcătuiesc un stup dau dovadă de o programare atât de riguroasă a activităţilor din interiorul lui, încât ea poate fi comparată cu cea a lansării unei navete spaţiale. Nu există niciun membru al familiei de albine care să nu aibă locul său bine definit în această uimitoare organizare. Putem vorbi, la nivelul harnicelor insecte, de o adevărată „diviziune a muncii”.
Dacă ne referim la viaţa din interiorul stupului, găsim aici câteva „specializări” ale albinelor:
1) Albinele curăţitoare sunt cele care se ocupă cu întreţinerea „locuinţei” şi cu înlăturarea resturilor menajere. Ele sunt organizate asemenea unei firme de salubritate şi, fără ele, viaţa în stup ar fi mult mai grea şi mai „murdară”, dacă nu chiar imposibilă.
2) Albinele ventilatoare care, conform „fișei postului”, au misiunea de a asigura ventilaţia în mijlocul stupului prin vibrarea aripilor lor. Ele se găsesc la intrarea în stup, asemenea unui adevărat şi eficient aparat de aer condiţionat.
3) Albinele gropar au o misiune nu prea plăcută, însă cât se poate de utilă. Rolul lor este acela de a îndepărta cadavrele albinelor moarte din stup. Cum ar arăta viaţa în stup fără aceste „profesioniste”? Greu de imaginat…
4) Albinele ceruitoare sunt angajatele unei firme de construcţii. Ele îşi petrec timpul cu construcţia celulelor în care va fi depozitată mierea. Care e materialul de construcţie? Se lucrează în regie proprie, cu materia primă la purtător. Aceste albine îşi produc singure ceară, cu ajutorul unor glande aflate sub abdomen.
5) Albinele hrănitoare sunt cele care, lucrând cu capul, produc nu idei, ci una din cele mai hrănitoare substanţe care există pe Pământ: lăptişorul de matcă. Hrana pentru „regină” este produsă de nişte glande aflate în capul acestor albine, supranumite din acest motiv şi „albine hrănitoare”.
Însă „diviziunea muncii” în stupul albinelor nu se termină aici. În exteriorul stupului există alte specializări:
1) Albinele cercetaşe au misiunea de a căuta sursele de nectar. Odată reperată sursa de nectar, ele secretă o substanţă mirositoare pe care o depun pe sursa descoperită, apoi se impregnează cu parfumul florilor reperate şi se întorc la stup. Cele două semnale olfactive vor permite albinelor lucrătoare să ajungă la sursa de nectar descoperită de cercetaşi.
2) Albinele lucrătoare sunt cele care adună nectarul într-un buzunar stomacal, iar polenul pe picioarele posterioare. Pentru un gram de nectar, albinele trebuie să facă aproximativ 60 de umpleri şi goliri ale acestui buzunar şi să colinde în jur de 1000 de flori. Şi toate astea, doar pentru un gram de nectar…
Deşi rezultatul muncii unei albine pare nesemnificativ, munca lor însumată poate aduna în stup, într-o singură zi, circa 7 kg de nectar.
3) Albinele biochimiste sunt cele care, la recepţie, transformă nectarul în miere. Pentru a elimina umiditatea din miere, ele asigură o permanentă ventilaţie, iar pentru a da mierii calităţi optime, introduc în ea două enzime pe care le fabrică ele însele.
4) Albinele gardian sunt reprezentantele unei firme de pază. Ele se află postate în fața stupului şi păzesc cu străşnicie rezerva de miere. Folosind un întreg arsenal format din mandibule, picioare, ace veninoase şi antene, aceşti bodyguarzi îndepărtează muştele, viespile, furnicile, fluturii şi şoarecii cărora li s-a făcut poftă de miere.
De asemenea, când mai multe albine emit un semnal de alarmă olfactiv, gardienele se transformă în războinice, zburând în ajutorul suratelor lor aflate în primejdie.
Sursa: Dincolo de orizont
Citiți și:
Albinele pot să ne învețe adevărata democrație, care există deja în stup
Este oficial: telefoanele mobile ucid albinele
yogaesoteric
29 iulie 2015