Primii oameni modificaţi genetic. Experţii americani monitorizează în secret 17 copii concepuţi în eprubetă

În anul 2001, autorităţile din Statele Unite au interzis folosirea unei tehnici noi de fertilizare in vitro, numită transfer citoplasmatic. Exista riscul unor efecte grave în urma conceperii unor copii modificaţi genetic, dar deja 30 de micuţi din întreaga lume s-au născut prin această controversată metodă.

La ora actuală, o clinică de fertilitate din New Jersey monitorizează în secret 17 dintre aceşti copii, care au venit pe lume înainte de interzicerea procedurii. Experţii speră să afle cât mai multe informaţii despre efectele pe termen lung ale acestei metode de fertilizare in vitro.

Transferul citoplasmatic presupune transferarea unei părţi din ovulul unei femei în ovulul altei femei. Partea sănătoasă din ovulul femeii donator este folosită pentru a suplini partea nefuncţională din ovului mamei. Practic, din două ovule se formează unul singur, iar copilul va avea două mame şi un tată.

După ce ovulul va fi fecundat, embrionul va conţine 99% din ADN-ul părinţilor biologici, dar şi ADN mitocondrial din ovulul femeii donator. Problema este că un copil născut astfel are mai mult ADN mitocrondrial decât este natural, ADN provenit de la ambele femei. Genele care sunt în plus vor fi asimilate în genomul copilului şi apoi transmise mai departe urmaşilor săi.

Deci, se poate spune că savanţii au modificat genomul uman prin această metodă, alterând practic structura speciei noastre.

Primul copil care a fost conceput prin transfer citoplasmatic s-a născut în 1997, în urma unui experiment realizat de clinica Saint Barnabas din New Jersey.

Copiii născuţi astfel nu au fost monitorizaţi până recent, dar unul din ei a fost diagnosticat în 2002 cu o tulburare de comportament similară autismului. De la începutul anului 2014, clinica din New Jersey, sub coordonarea medicului Serena Chen, a început să urmărească starea copiilor concepuţi acolo prin metoda transferului citoplasmatic.

Transferul citoplasmatic este similar unei proceduri moderne, dezbătută spre aprobare de Parlamentul din Marea Britanie. Noua tehnică se numeşte donare mitocondrială şi dacă va fi aprobată va duce la naşterea copiilor care vor avea, din punct de vedere biologic, trei părinţi.

Iresponsabilitatea unor geneticieni şi a unor factori de decizie politică poate să ne conducă, în curând, către o situaţie foarte periculoasă.

Sursa: descopera.ro

Citiți și:
Unele pericole nebănuite ale fertilizării in vitro
Parlamentul britanic a dat undă verde la crearea de monştri prin inginerie genetică

 

yogaesoteric
29 iulie 2015

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More