Miracolul din Florida. Rate epidemice la limita inferioară, fără restricții sau obligații

În vara anului trecut statul Florida se confrunta cu cel mai puternic focar covid din SUA și înregistra cel mai mare număr de noi infectări, dar și cea mai mare rată a spitalizărilor. În ciuda cifrelor, guvernatorul Ron DeSantis nu a impus măsuri de carantină, lockdown sau muncă la distanță, argumentând că situația se datorează caracterului sezonier al virusului.

Mai apoi, evoluția covid a fost cu totul diferită în Florida. În mod inexplicabil, numărul cazurilor și al deceselor au scăzut rapid, deși nu au fost implementate măsuri suplimentare.

Datele publicate de Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor (CDC) arată că Florida a avut unele dintre cele mai scăzute rate de incidență și mortalitate din țară.

Dar, spre deosebire de alte state care au avut cifre asemănătoare – cum ar fi California, unde au fost implementate măsuri stricte (purtarea măștii, limitarea adunărilor, închiderea barurilor și restaurantelor la interior) – Florida a fost scutită de restricții.

Cum se explică

Experții spun că SARS-Cov-2 se răspândește în cicluri de câte două luni – rata infectărilor crește în acest interval, după care începe să scadă. În loc să se opună valului și să încerce să-l blocheze, guvernatorul DeSantis a ales să-l lase liber.

La jumătatea lui august, epidemia covid părea că nu poate atinge cote mai alarmate decât în Florida. Statul înregistra aproximativ 26.000 de cazuri pe zi și o medie de 101 decese la suta de mii de locuitori. Era un val cu 44% mai puternic decât cel înregistrat în ianuarie 2021, când se înregistrau 18.000 de cazuri pe zi.

Spre finalul lunii septembrie situația se normalizase și timp de două luni statul a înregistrat cele mai scăzute rate covid, după California, Mississippi, Hawaii și Alabama.

Refuzul de a impune obligații

Rezultatele au fost obținute în ciuda refuzului lui DeSantis de a permite școlilor și companiilor să impună obligația de a purta mască sau pe cea a vaccinării. Merită el laurii victoriei? Nu neapărat.

Cifrele epidemice par să urmeze același tipar ciclic de două luni încă de la începutul pandemiei, din martie 2020. Ratele de infectare și deces cresc timp de două luni, după care scad.

Explicațiile preliminare – virusul este sezonier, ca și gripa, sau influența măsurilor de prevenție și distanțare – par să nu stea în picioare.

O justificare mai logică pare să fie cea potrivit căreia, cu cât virusul afectează mai multe persoane, cu atât rămân mai puține care pot fi infectate, pentru un timp, datorită imunității dobândite de cele care au trecut prin boală.

Atunci când apar mutații ale virusului, imunitatea este ocolită și apare un nou val de cazuri.

Citiți și:
Guvernatorul Floridei, opunându-se tuturor restricțiilor impuse abuziv de politica bidenistă, a salvat statul de la dezastrul economic
Texas a raportat zero decese de Covid, după eliminarea restricțiilor, în ciuda ironiilor lui Biden despre „gândirea de tip Neanderthal” a dizidenților măștii

 

yogaesoteric
21 februarie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More